محسن پاک آیین، کارشناس مسایل سیاست خارجی در گفت و گو با خبرنگار سیاسی خبرگزاری شبستان در مورد حضور جو بایدن در منطقه گفت: در ارتباط با سفر جو بایدن، رییس جمهور آمریکا به اسراییل و عربستان سعودی چند نکته حائز اهمیت است؛ ابتدا اینکه جو بایدن در موضع ضعف به این سفرها میرود. جو بایدن در این سفرها عربستان را به دلیل قتل قاشقچی توسط عوامل بنسلمان محکوم کرد و از سوی دیگر اعلام کرد اسامی آنها و الحوثیها را از لیست تروریستها خارج میکند و از عربستان نیز خواست به صورت مسالمتآمیز مشکلات خود را با یمن حل کند.
سفیر سابق کشورمان در جمهوری آذربایجان با اشاره به جنگ اوکراین و نیاز آمریکا به کنترل قیمت نفت و جذب سرمایهگذاری عربستان گفت: آمریکا به عربستان نیاز دارد از این روست که بایدن به این کشور میرود تا در کنار این مباحث اقتصادی برای عادیسازی روابط کشورهای عرب با رژیم صهیونیستی تلاش کند.
پاک آیین با اشاره به اینکه سفر بایدن به منطقه در این مقطع زمانی از روی ضعف است و احتمالا با نوعی رویکرد سرسختانه از سوی عربستان مواجه میشود، گفت: با این وجود تلاش میکند تا روابط خود را با رژیم صهیونیستی بهبود ببخشد.
وی در ادامه به موضع برجام اشاره کرد و با تاکید بر اینکه نباید روی تمایل آمریکا برای لغو تحریمها حساب کنیم، گفت: فشارهای عربستان و رژیم صهیونیستی در این سفر روی بایدن موجب میشود تا کماکان سرسختی و بهانهجویی آمریکا برای لغو تحریمها ادامه یابد از این رو ما باید بحث خنثیسازی تحریمها را در بعد داخلی و سیاست خارجی به طور جدی دنبال کنیم و روی زیاده گویها، قولها و وعدههای غربیها حسابی باز نکنیم.
این کارشناس سیاست خارجی در مورد تاسیس ناتوی عربی در جریان سفرهای بایدن به منطقه اینگونه توضیح داد: ناتوی عربی به این معنی است که کشورهای عربی با یکدیگر یک پیمان نظامی مشترک را ایجاد کنند و به طور نانوشته هدفگذاری این پیمان تامین امنیت رژیم صهیونیستی و همچنین تقابل با جمهوری اسلامی ایران خواهد بود.
سفیر سابق کشورمان با تاکید بر اینکه بعید است ناتوی عربی رخ بدهد، درباره دلایل این رخداد گفت: یکی از دلایلی که باعث عدم ایجاد این اتفاق میشود این است که اختلافات جدی میان کشورهای عرب وجود دارد. کشورهای عرب حوزه خلیج فارس حتی در ارتباط با پیمان همکاری کشورهای خلیج فارس دچار تشتت و اختلاف نظر هستند و نمیتوانند به جمعبندی برسند.
پاک آیین در ادامه توضیحات خود درباره عدم ایجاد ناتوی عربی گفت: اختلافاتی که میان عربستان و امارات در ارتباط با قطر وجود دارد یا اختلافاتی که میان کویت و عربستان وجود دارد یا رویکردهای عمان که متفاوت با کشورهای مرتجع مانند عربستان و امارات است؛ همگی مانع از ایجاد ناتوی عربی است.
وی تصریح کرد: در کل جهان عرب و اتحادیه عرب این اختلافات بیشتر است و به خصوص در موضوع فلسطین اکثر کشورهای عرب علاقهمند به تاسیس کشور فلسطین و آزادسازی فلسطین و مخالف عادیسازی روابط با رژیم صهیونیستی هستند.
پاک آیین با بیان اینکه امارات، عربستان، بحرین کشورهای شناخته شده جهان عرب در غربگرایی هستند، ادامه داد: بقیه کشورهای عرب متمایل به عادیسازی روابط با اسراییل نیستند و به همین دلیل بحث ناتوی عربی و اینکه یک پیمان نظامی برای مقابله با ایران و دفاع از امنیت رژیم صهیونیستی ایجاد شود، بسیار بعید است و این موضوع بیشتر یک مسئله تبلیغاتی است.
این کارشناس حوزه سیاست خارجی درباره موفقیت ناتوی غربی گفت: ناتوی غربی امروز در جنگ اوکراین مشخص شد که در مقابل روسیه ناتوان است علیرغم اینکه ناتو اعلام کرده بود در صورت جنگ اوکراین با روسیه از اوکراین دفاع می کند اما بلافاصله بعد از شروع جنگ اعلام کردند که چون اوکراین جزو ناتو نیست، کشورهای غربی و ناتو از اوکراین حمایت نظامی نمیکنند و تنها به ارسال کمکهای انسان دوستانه یا تسلیحاتی بسنده میکنند که این امر موجب شد روسها دست بالا داشته باشند و امروز در نقاط حساس اوکراین حضور داشته باشند.
دیپلمات سابق کشورمان تصریح کرد: ناتوی غربی با آن همه تبلیغات و نمایش و ژست کارآمدی موفق نبوده است چه برسد به ناتوی عربی. باید به این موضوع بیشتر از منظر تبلیغاتی نگاه شود و نباید روی آن حساب باز کرد.
نظر شما