تفرقه سیر رشد جوامع مسلمان را با کندی رو به رو می کند

مولوی شمس الحق دامنی گفت: هر وقت جوامع پشت یکدیگر قرار گرفتند و با وحدت و انسجام کار کردند، کارها پیش و انسان ها پیشرفت خواهند کرد اما هرگاه دچار اختلاف و دودستگی شدند، طبیعی است که در مسیر رشدشان کندی به وجود خواهد آمد.

به گزارش خبرگزاری شبستان، مولوی شمس الحق دامنی در سخنانی در سی و ششمین کنفرانس وحدت اسلامی که از سوی مجمع جهانی تقریب برگزار می شود، به اهمیت همزیستی مسالمت آمیز میان انسان ها به ویژه در دین اسلام اشاره کرد و اظهار داشت: همزیستی مسالمت آمیز بین انسان ها تقریباً از اصول پذیرفته شده همه جوامع بشری از ابتدای خلقت بوده است. در دنیا انسانی پیدا نمی شود که این اصل پذیرفته شده طبع و سرشت صحیح انسانی را رد کند. هر وقت جوامع پشت یکدیگر قرار گرفتند و با وحدت و انسجام کار کردند، کارها پیش می رود و انسان ها پیشرفت خواهند کرد و به اهداف معین شده خود خواهند رسید اما هرگاه دچار اختلاف و دودستگی شدند، طبیعی است که در مسیر رشدشان کندی به وجود خواهد آمد و چه بسا از اهداف شان دور خواهند ماند.

او با بیان اینکه دین اسلام بالاترین دین در دنیاست و الله این دین را بالاترین دین می داند، اظهار کرد: خداوند در قرآن کریم می فرماید: «انتم الأعلون ان کنتم مؤمنین» شما مسلمانان از همه بالاتر هستید اگر بدانید. وقتی به زندگی ۲۳ ساله رسول خدا (ص) و عمل صحابه و ائمه بزرگوار نگاه می کنیم، می بینیم در طول زندگی، بی نهایت از اختلاف میان جوامع مراقبت کردند و بسیار درباره اینکه مسلمانان در مقابل یکدیگر قرار بگیرند و به دنبال تضعیف یکدیگر باشند، تذکر دادند. اصل اصلی اسلام «و اعتصموا بحبل الله جمیعا ولا تفرقو» است؛ یعنی اگر ما محور اصلی دین اسلام شامل قرآن کریم را که الله تبارک و تعالی به عنوان محور وحدت معرفی کرده است، مبنا قرار دهیم دیگر مشکلی به وجود نمی آید. بسیاری از صحابه نسبت به احادیث پیامبر (ص) درک و برداشت متفاوتی داشتند که سبب بروز اختلاف میان پیروان ائمه شده است.

مولوی شمس الحق دامنی تصریح کرد: ما اینک در جهان اسلام شاخ و برگ های مختلف اسلامی را می بینیم ولی هیچ وقت در طول دوره زندگی ائمه بزرگوار اسلام، این درک متفاوت و اختلاف پیش نیامد و باعث نشد به دلیل تفاوت دیدگاه با همدیگر درگیر باشند، اما در دوره های پس از آن در تاریخ اسلام این اختلاف برداشت و سلیقه سبب شده است که مسلمانان با یکدگیر دشمنی کنند و درصدد تضعیف یکدیگر باشند. قرآن مجید حقوق و تکالیف مسلمانان به یکدیگر را گوشزد کرده و یادآور شده همگان با توجه به حقوق و تکالیفی که بر عهده آنهاست، گام بردارند. این در حالی است که اختلاف نظر یک امر ضروری، مسلم و پذیرفته شده هم در قرآن و هم در احادیث است و همه دانشمندان به بحث و تحقیق پرداخته اند ولی هیچ یک دیگری را خارج از اسلام معرفی نکرده است.

او افزود: تاریخ هم گواه است که علمای بزرگی با وجود اختلاف برداشت از دیدگاه اساتید خود به عقاید آنها نهایت احترام را داشته اند اما حتی در تحقیقات و کتاب‌های خود از علوم و تحقیقات آنها استفاده کرده اند. این امر الگوی درست اسلامی را نشان می دهد و ما باید این گونه زندگی کنیم یعنی علما و دانشمندان باید با وجود تفاوت دیدگاه و نظریات مختلف از علم، تحقیقات و زحمت های یکدیگر استفاده کنند. کما اینکه بزرگان ما این کار را کردند و در طول دوران تاریخ اگر در فروع با هم اختلاف داشتند اما در عین حال با یکدیگر همکاری و تبادل نظر نیز داشته اند.

مولوی شمس الحق دامنی در ادامه با بیان اینکه ما امروزه شاهد هستیم که برخی بدون در نظر گرفتن دیدگاه بزرگان در گذشته علیه یکدیگر موضع می گیرند و فتوا صادر می کنند، ادامه داد: اما اگر آنها فقط به بیان برداشت خود اکتفا کنند و از هرگونه اهانت و توهین به یکدیگر پرهیز نمایند، در آن صورت بسیاری از مشکلات موجود حل خواهد شد. اینک برای جهان اسلام، این امر ننگ است که در بین مسلمانان، مسلمانی حاضر باشد فرد دیگری را به دلیل تفاوت دیدگاه از بین ببرد. خشونت و همه حملاتی که مسلمانان علیه یکدیگر در مساجد و عبادتگاه های خود انجام می‌دهند نشأت گرفته از همین دیدگاه است که هرچه را که من اعتقاد دارم ، درست است و باید همگی این گونه فکر کنند و اگر مانند من نیندیشند، از دایره اسلام خارج هستند و حالا که از دایره اسلام خارج هستند، بنابراین واجب القتل هستند. این دیدگاه ها برای برخی از مسلمانان باور پذیر شده است که حاضر هستند چنین جنایت هایی انجام دهند.

او همچنین بیان کرد: بنابراین ما باید سیره پیامبر (ص)، صحابه و ائمه را به خوبی مطالعه کنیم. علما و دانشمندان نیز باید از این سیره عملی در زندگی خود بهره ببرند و آن را اجرا نمایند و همچنین از هر گونه اهانت و ناسزا به مقدسات و اعتقادات یکدیگر پرهیز کنند. یکی از عوامل بزرگی که ما را دچار تشتت کرده است، این موضع گیری های خطرناک است. از این رو بر همه ما ضروری است که ضمن مطالعه دقیق سیره پیامبر با پرهیز از هرگونه اهانت، دهن کجی و تحقیر برادر مسلمان خود به راهی که برای ما توسط اسلام ، قران و پیامبر خدا ترسیم شده است، ادامه دهیم.

مولوی شمس الحق دامنی در پایان تصریح کرد: جمهوری اسلامی ایران و بنیانگذار و رهبر فقید انقلاب اسلامی و رهبر حاضر ما حضرت آیت الله خامنه ای (حفظ الله) زحمت فراوانی برای متحد کردن مسلمانان و نزدیک کردن قلوب آنها حول محور قرآن انجام می دهند. لازم است که همه مسلمانان جهان اسلام از این دعوت استقبال کنند و این روش را که در کشور خود پایه گذاری کرده ایم، سرلوحه کار قرار دهند و در این زمینه تلاش نمایند تا بیشتر همه ملت های مسلمان به سمت انسجام، وحدت اسلامی و تالیف قلوب گام بردارند. امید است خداوند تبارک و تعالی روزی را رقم بزند که مسلمانان به سفارش پیامبر خدا (ص) و دستورات قرآن عمل کرده و حول این محور جمع شوند و به استکبار، دشمنان اسلام و کسانی که برای ریشه کن کردن ریشه اسلام تیشه به دست گرفته‌اند، مشت محکمی بزنند.
 

کد خبر 1222117

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha