خبرگزاری شبستان-مازندران؛ موضوع قومیت ها و اقوام ایرانی از موضوعات مهم مد نظر مقام معظم رهبری بوده و ایشان در مناسبت های مختلفی در این باره سخن گفته اند. با توجه به اهمیت موضوع، در این مجال تلاش شده است تا گزیده ای از بیانات معظم له در مورد اقوام ایرانی و توصیه های ایشان به اقوام ذکر شود.
لزوم پرهیز از تبدیل اختلاف سلیقه و عقیده موجود بین مسلمانان به بغض و کینه چرا که آنچه امروز ریشهی وحدت ما را میسوزاند، بغضاء است. این بغض موجب آن میشود که دشمن از این بغض استفاده کند برای بر هم زدن اساس وحدت. وحدتی که امروز انقلاب ما به آن نیازمند است، امروز اسلام که در این انقلاب احیاء شده است و این انقلاب آبروئی برای اسلام در سراسر عالم شده، به این انقلاب ضربه و صدمه میزند.
محبت و صمیمیت و وحدت کلمه ای که در همهی نقاط کشور، از جمله در مناطق کردستان و شهرها و روستاها و بخش های کردنشین نشان داده شد، مظهر عظمت و علو اسلام است و بدون شک دشمنان جمهوری اسلامی را مأیوس خواهد کرد و از ادامهی توطئه نسبت به اسلام و انقلاب اسلامی، ناامید خواهد ساخت. ترکیبی که از برادران عزیز کرد و فارس و سنی و شیعه مشاهده میکنم، شبیه همین اجتماعات و محبت ها و صمیمیت ها را قبلا دیدهام. این ترکیب و یگانگی، برای دوستان زیباست، و برای دشمنان دردآور است. این نعمت را باید با همهی وجودتان حفظ کنید. (۱۳۶۸/۴/۱۳) مراسمبیعتاقشار مختلفمردمکرد از استان هایکردستان، آذربایجانغربیو کرمانشاه.
اقوام مختلف سرزمین بزرگ ایران بیش از هر چیز دیگر، ایرانی اند و مفتخرند که فرزند ایران اسلامی هستند و این از دلایل اصلی ناکامی دشمن در توطئه های تجزیه طلبانه و تفرقه افکن است.(۱۳۷۵/۶/۲۷)دیدار مردم ارومیه و مناطق اطراف بارهبری.
من با یکایک شما احساس یک علقه و محبت برادری بسیار صمیمی را در خودم میکنم. حقیقت این است که شما برادران کرد آنچنان ضربهای بر استکبار جهانی وارد کردید که از اثر آن ضربه هنوز که هنوز است مغزهای استکبار گیج میخورند. ضربهی گیج کنندهای از میان برادران و خواهران کرد بر مغز طراحان توطئهی استکبار جهانی وارد آمد. هنوز زود است که ما درست بتوانیم ارزیابی کنیم، اما انشاءالله دیری نخواهد گذشت که با پیروزیهای ملت ایران در عرصههای مختلف - نظامی، اقتصادی و غیره - معلوم خواهد شد که مشت کرد چگونه جواب طمعها و امیدها و یاوهگوئیهای استکبار جهانی را داد.(۱۳۶۳/۱۲/۸)دیدار مسلمانان کرد با رهبری.
طرّاحی دشمنان انقلاب اسلامی و دشمنان جمهوری اسلامی این بود که از اختلافات مذهبی، جدا، و اختلافات قومی [هم] جدا، برای شکست جمهوری اسلامی استفاده کنند؛ چون کشور ما از لحاظ تنوّع قومی یکی از کشورهای کمنظیر است؛ اقوام مختلفی در این کشور تحت نام بزرگ ایران و نام بزرگ ملّت ایران در کنار هم زندگی میکنند. در کمتر جایی به این شکل وجود دارد؛ آن جاهایی هم که وجود دارد، سرشار از تعارض است. در بعضی از کشورهای همسایهِی ما، شما ببینید اختلافات بین مردم خودشان و اقوام دیگری که در آنجا هستند، چه اختلافات سنگینی است -که حالا من نمیخواهم اسم از آن کشورها بیاورم- چشم امید دشمنان به این بود که بتوانند در محیط اجتماعی ایران از اختلاف قومی و اختلاف مذهبی -مسئلهِی شیعه و سنّی- استفاده کنند. حالا من کردستان را مثال میزنم، بعضی از مناطق دیگر هم شبیه کردستان است، امّا کردستان مثال واضحش است. آنچه در کردستان اتّفاق افتاد، این بود که عناصر مؤمن و علاقهمند و هوشمند در کردستان این توطئهی دشمن را خنثی کردند؛ یعنی نگذاشتند که دعوای کُرد و فارس یا کُرد و ترک در آنجا زنده بشود. یک عدّه اقلّیّتی که تحت تأثیر دشمنان خارجی بودند یک حرفهایی میزدند؛ من رفتم مهاباد، همهی شهر مهاباد تقریباً تعطیل شده بود، آمده بودند برای سخنرانی؛ به نظرم در خیابان که ما آمدیم، همهی این دکّانها تعطیل بود، همهی این جمعیّت مردم شهر آمده بودند در آن محلّی که محلّ سخنرانی ما بود جمع شده بودند تا سخنرانی ما را گوش کنند؛ و شعار میدادند، ابراز احساسات میکردند. من آنجا در سخنرانی خطاب به ضدّانقلاب گفتم که کسانی که از قول قوم کُرد حرف میزنند، بیایند اینجا را ببینند؛ این قوم کُرد است. قوم کرد اینها هستند، نه آن مزدوری که رفته در بیرون کشور یا در یک نقطهای نشسته و به نام یک قوم حرف میزند؛ قوم کُرد این جمعیّت است. سنندج همین جور، جاهای دیگر همین جور.(۱۳۹۸/۳/۲۷)دیدار دستاندرکاران کنگره بزرگداشت شهدای استان کردستان با رهبری.
امروز یک جریان تبلیغاتی گمراهکنندهای وجود دارد که میخواهد عکس این را تبلیغ بکند؛ همّت این جریان تبلیغاتی این است که وانمود کند جوان ایرانی از ارزشها گسسته است و به آینده ناامید است و احساس مسئولیّت نمیکند؛ این را یک جریان تبلیغاتی دارند بشدّت دنبال میکنند. این، عکس واقعیّت است؛ درست نقطهی مقابل واقعیّت موجود در کشور ما است. نسل جوان ما در همهی عرصهها و میدانها تا امروز دارای حرکت درخشنده بوده است، در آینده هم انشاءالله همین جور خواهد بود: چه در دفاع از میهن، چه در دفاع از امنیّت، چه در کمک به جبههی مقاومت در کلّ منطقه ــ در همین حرکت عظیم و مقدّس دفاع از حرم ــ چه در خدمات اجتماعی، چه در پیشرفتهای علمی ــ که شما که نگاه میکنید، پیشرفتهای علمی در هر نقطهای در واقع بر دوش جوانها است و آنها هستند که پیشران این حرکتند.دربارهی حوادث اخیر. اوّلین چیزی که من میخواهم بگویم، این است که در این حوادثِ چند روز اخیر، بیش از همه به سازمان انتظامی کشور ظلم شد، به بسیج ظلم شد، به ملّت ایران ظلم شد؛ ظلم کردند. البتّه ملّت در این حادثه هم مثل حوادث دیگر کاملاً قوی ظاهر شد؛ مثل همیشه، مثل گذشته؛ در آینده هم همین جور خواهد بود. در آینده هم هر جا دشمنان بخواهند اختلالی ایجاد کنند، آن که بیش از همه سینه سپر میکند و بیش از همه اثر میگذارد، ملّت شجاع و مؤمن ایران است؛ وارد میدان میشوند؛ و وارد میدان شدند. در این حادثهای که پیش آمد، دختر جوانی درگذشت؛ خب حادثهی تلخی بود، دل ما هم سوخت، ولی واکنش به این حادثه بدون اینکه تحقیقی شده باشد، بدون اینکه هیچ گونه امر مسلّمی وجود داشته باشد، این نبود که یک عدّهای بیایند خیابان را ناامن کنند، ناامنی را برای مردم به وجود بیاورند، امنیّت را به هم بزنند، قرآن را آتش بزنند، حجاب از روی سر زن محجّبه بکشند، مسجد و حسینیّه را به آتش بکشند، بانک را به آتش بکشند، ماشینهای مردم را آتش بزنند. واکنش به یک قضیّهای که حالا تأسّفآور هم هست، موجب نمیشود که یک چنین حرکاتی انجام بگیرد؛ این حرکات عادّی نبود، طبیعی نبود. این اغتشاش برنامهریزی داشت؛ این اغتشاش برنامهریزیشده بود. اگر قضیّهی این دختر جوان هم نبود، یک بهانهی دیگری درست میکردند برای اینکه امسال در اوّل مهر به دلیلی که عرض خواهم کرد، در کشور ناامنی درست کنند، اغتشاش درست کنند. چه کسی این را برنامهریزی کرده؟ بنده بصراحت میگویم این برنامهریزی کار آمریکا، کار رژیم غاصب و جعلی صهیونیستی و دنبالهروهای آنها است؛ نشستهاند برنامهریزی کردهاند. عَمَله و مزدوران و حقوقبگیران آنها، بعضی از ایرانیهای خائن هم که در بیرون از کشور هستند، به اینها کمک کردند.آنها فقط با جمهوری اسلامی مخالف نیستند، با ایران مخالفند؛ آمریکا با ایران قوی مخالف است، با ایران مستقل مخالف است. همهی بحث آنها، همهی دعوای آنها سر جمهوری اسلامی نیست؛ البتّه با جمهوری اسلامی بشدّت و عمیقاً دشمنند، در این شکّی نیست، امّا بدون جمهوری اسلامی هم با ایرانی که قوی باشد مخالفند، با ایرانی که مستقل باشد مخالفند. دعوا بر سر مسئلهی باحجاب و بدحجاب نیست؛ دعوا بر سر از دنیا رفتن یک دختر جوان نیست؛ دعوا اینها نیست. خیلی از این کسانی که حجاب کاملی هم ندارند، جزو هواداران جدّی نظام جمهوری اسلامی هستند؛ شما میبینید در مراسم مذهبی، در مراسم انقلابی، اینها شرکت میکنند؛ بحث سر اینها نیست. بحث سر اصل استقلال و ایستادگی و تقویت و اقتدار ایران اسلامی است؛ بحث سر این است. (۱۴۰۱/۷/۱۱) مراسم مشترک دانش آموختگی دانشجویان دانشگاه های افسری نیروهای مسلح
با توجه به فرمایشات اخیر مقام معظم رهبری در مراسم مشترک دانش آموختگی دانشجویان دانشگاه های افسری نیروهای مسلح در خصوص اختلاف افکنی بین ملت ایران برای ناامید کردن ملت به بهانه فوت یک دخترجوان، برآن شدیم در سلسله گفتوگوهایی با کارشناسان و استادان دانشگاه و حوزه برای تنویر افکار عمومی و کمک به ترویج فرهنگ برادری و برابری اقوام و اهمیت حفظ وحدت بین قومیت ها و مذاهب برای داشتن ایران قوی،ترتیب دهیم.
در نخستین گفتوگو به سراغ حجتالاسلام والمسلمین جواد قائمی، مدیر حوزه های علمیه خواهران استان مازندران رفتیم که متن گفتوگو از نظرتان میگذرد؛
*دشمنان انقلاب اسلامی و عوامل فریب خورده که روزگاری در صف انقلابیون قرار داشتند نقشه فروپاشی از درون و کودتای سخت و نرم در هر شکل و شمایلی را در سر می پرورانند، یک روز حوادثی مانند فوت غم انگیز هموطنی کرد زبان بهانه ای می شود تا رمز آشوبی که هر چند وقت یکبار کشور را دچار هزینه میکند، اعلام شود و روزی دیگر با سناریویی دیگر به نظر شما دشمن تا چه میزان توانسته با اختلاف افکنی بین اقوام به اهداف شوم خود برای ضربه زدن به نظام موفق شود؟
در خصوص قوم بلوچ و رابطه آنان با انقلاب و سرزمین ایران که مورد اشاره در کلام مقام معظم رهبری بودهاست میتوان آن را به دو نکته تمدن شهر سوخته و داستان سیستان بهعنوان قطب تمدنی در ادبیات کهن و شاهنامه مستند دانست در عین اینکه زیست اجتماعی و گذراندن دوران تبعید در میان این قوم باعث تقویت و تحکیم شناخت معظمله از این قوم و فرهنگ شدهاست به طوریکه علی ظاهر افراد بهخصوص رهبران سیاسی در تبعید همیشه از ناملایمات محل تبعید خود میگویند ولی فضای خاطرات و تعاملات و علقه و وفاء دوسویه مردم و رهبری نسبت به دوران تبعید یک امری کاملاً متفاوت میباشد.
* تاریخ معاصر گواه این مدعاست که مردم ولایت مدار کُرد در مقابل حفظ آرمان های انقلاب تا پای جان ثابت قدم هستند لطفا نظر خودتان را در این خصوص بفرمایید.
نسبتبه پایبندی مردم کرد و کردستان به ایران و انقلاب، همین مقدار میتوان گفت که مقاومت آنان در برابر کومله و شهدای مردمی کردستان در عملیات 28 روزه کومله در این سرزمین و حمایتهای مردمی از رزمندگان مدافع وطن در این مناطق میتواند شاهد خوبی برای این امر بوده باشد.
*دشمنان انقلاب در حوادث اخیر که به بهانه مرگ دختر جوان و با شعار زن،زندگی،آزادی دنبال تجزیه ایران اسلامی و کشور شدن کردستان، سیستان و بلوچستان و ۲ استان دیگر هستند به نظر شما چطور می شود شعله های این فتنه را خاموش کرد.
نکته مهمی که در فهم دسیسه دشمنان در تحریک قومیتی نسبت دو منطقه کرد و بلوچ دارد، تفاوت و نوع تهدید است. ازآنجاییکه برادران کرد از میان نحلههای چهارگانهی اهل سنت، عمدتاً شافعی مسلک هستند که قرابت عقیدتی بیشتری با شیعه دارند، لذا دشمن از این حوزه نمیتواند ورودی داشته باشد و نهایت فتنهانگیزی دشمنان صرفاً میتواند از طریق ادعای کردستان یکپارچه باشد که با توجه تبیین واقعیتهای پشت طرح کردستان واحد و وضعیت سیاسی اجتماعی مناطق تحت اشراف عراق، ترکیه و قبرس و حتی مناطقی از کردستان میتوان آنان را به سمت هویت ایرانی کردها، سوق داد و از این طریق فتنه دشمنان را از بین برد.
اما آنچه در منطقه بلوچستان وجود دارد، عمدتاً در حوزه اختلافات مذهبی با توجه به حنفی مسلک بودن و فاصله بیشتر اینان با فقه شیعی و درعینحال وضعیت نامطلوب ظاهری مناطق بلوچ تحت سیطره حاکمیت پاکستان و افغانستان، است. لذا در مقام رفتار و سیاستگذاری فرهنگی اداری باید به این دو نکته مهم توجه داشت و نوع سخنان مقام معظم رهبری در این مناطق معطوف به همین عوامل و ریشه های قابل استناد از سوی دشمنان برای ایجاد اختلاف است.
نظر شما