به گزارش خبرنگار مهدویت و غدیر خبرگزاری شبستان؛ جشنواره ملی «راه روشن» با تجلیل از ۳۰ نفر از برترین های این جشنواره از سطح کشور دهم آبان ماه با سخنرانی آیت الله کاظم صدیقی، امام جمعه موقت تهران و دبیرکل بنیاد بین المللی غدیر؛ آیت الله حبیب الله شعبانی موثقی نماینده ولی فقیه در استان همدان، دکتر قاسمی، استاندار همدان در سالن شهدای استانداری این استان برگزار شد.
نهجالبلاغه معدن عظیمی برای رشد فردی، اجتماعی، سیاسی، فرهنگی ما است
آیت الله حبیب الله شعبانی موثقی نماینده ولی فقیه در استان همدان در آئین اختتامیه نخستین جشنواره ملی راه روشن اظهارداشت: این جشنواره با اقدام جهادی چند جوان که خود برنامهریزی کردند شکل گرفت، حمایت من تنها این بود که مانع کار آنها نشدم، چراکه خود این جوانان ورود کردند و این میتواند بهعنوان یک تجربه در موارد دیگر بهکار گرفته شود.
وی با بیان اینکه موضوع جشنواره تربیت در نهجالبلاغه بود، افزود: وقتی انسان از منظر قرآن و روایات مطالب را تفسیر میکند، میبیند اصل موضوع مبتنی بر تربیت است. تعهدی که از بشر گرفته شده است طبق آیه ۱۷۲ سوره اعراف، یک تعهد ربوبیتی و بر محور تربیت بوده است. خداوند این تعهد را به رازقیت بودن خود یا خالقیت خود نگرفته است بلکه این میثاق مبتنی بر ربوبیت است که بر عهده خداوند است.
امام جمعه همدان بیان کرد: مشکلاتی که امروز در جامعه شاهد آن هستیم، موجب شده است بشر دچار غفلتهای عمیق شود و بازیهای دنیایی ما را از معارف عمیق نهجالبلاغه دور کرده است.
وی با این سؤال که چگونه استعدادها و ظرفیتهای انسان به منصه ظهور میرسد، توضیح داد: در روایت داریم خداوند خود پیامبر(ص) را تربیت کرد و پیامبر(ص)، امام علی(ع) را تربیت کردند و هر کسی که ظرفیت به فعل رسیدن تربیت را دارد باید از وجود امام علی(ع) بهره ببرد. از این رو نهجالبلاغه شکوفا کردن استعدادهای فردی بشر را به عهده دارد و تمام موارد مورد نیاز در این کتاب وجود دارد.
شعبانی یادآور شد: در نهجالبلاغه اینکه چگونه یک جامعه و حکومت به رشد و شکوفایی خود برسد وجود دارد، این کتاب معدن عظیمی برای رشد فردی، اجتماعی، سیاسی، فرهنگی ما است. وقتی آسیبهای تربیتی را در جامعه میبینیم احساس میکنیم، منبع عظیمی وجود دارد که باید به آن پناه برد. این جشنواره مقدمهای برای نهادینه کردن این معارف است، هرچند جامعه آنطور که باید با این کتاب آشنا نیست.
عالِم شدن جز در محضر علی (ع) قابل دستیابی نیست
بنابراین گزارش؛ آیت الله کاظم صدیقی دبیرکل بنیاد بین المللی غدیر گفت: خداوند زمین را برای تربیت بشر مدرسهای قرار داد ، و در آیه آخر سوره طلاق میفرماید «لِتَعْلَمُوا أَنَّ اللَّهَ عَلَىٰ كُلِّ شَيْءٍ قَدِيرٌ وَأَنَّ اللَّهَ قَدْ أَحَاطَ بِكُلِّ شَيْءٍ عِلْمًا تا بدانید که خدا بر هر کاری تواناست و اینکه یقیناً علم خدا به همه چیز احاطه دارد.»
وی افزود: پروردگار با اعلام خبر بزرگ به بشر که در آیه اول سوره نبأ «عَمَّ يَتَسَاءَلُونَ» به آن اشاره میکند، در تعابیری این خبر معرفی امام علی(ع) است، پس از معراج پیامبر اکرم(ص)، ایشان خبری آوردند که علی(ع) جلوه کامل خداوند است و او را زمینی نبینید، شخصیتی که محیط بر کائنات است و جلوه تمام نمای «هُوَ الاَوَلُ والاخِر والظاهِر و والباطِن» است.
آیتالله صدیقی با بیان اینکه همه عالم خلق شده تا ما عالم شویم، بیان کرد: به تعبیر حضرت رسول(ص) عالم شدن جز در محضر علی(ع) قابل دستیابی نیست، این عالم شدن در گرو تربیت صحیح است. در آیه ۱۰۲ سوره مائده میفرماید « يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا عَلَيْكُمْ أَنْفُسَكُمْ ۖ لَا يَضُرُّكُمْ مَنْ ضَلَّ إِذَا اهْتَدَيْتُمْ ۚ إِلَى اللَّهِ مَرْجِعُكُمْ جَمِيعًا فَيُنَبِّئُكُمْ بِمَا كُنْتُمْ تَعْمَلُونَ اى كسانى كه ايمان آوردهايد، به خود پردازيد. اگر شما هدايت يافتهايد، آنان كه گمراه ماندهاند به شما زيانى نرسانند. بازگشت همه شما نزد خداست، تا شما را به آن كارها كه مىكردهايد آگاه گرداند.» بر اساس این آیه اگر سیر الهی داشته باشید آسیب ناپذیر میشوید، چراکه تبدیل به یک موجود خیر محض میشوید که شری در وجود شما باقی نمیماند.
وی با تأکید بر اینکه حداقلیترین کار در این راه شناخت است، گفت: هیچ سیر، تحول و انقلابی بدون معرفت جایگاهی ندارد، اول باید خود را پیدا کرد، ساخت و صیانت کرد، چرا که تا خود آسیبپذیر هستیم و خلأ داریم نمیتوانیم خلأ جامعه را پر کنیم.
امام جمعه موقت استان تهران تصریح کرد: این عالم با همه وسعتش از انسان کوچکتر است، چراکه هیچ مانعی برای رشد انسان وجود ندارد. اما چگونه باید خود را ساخت و وقتی این خودسازی محقق شد چگونه باید مراقبت کند که آسیب نبیند؟
وی توضیح داد: وجود امام علی(ع) صراط مستقیم است، این لقب خاص ایشان است، هیچ پیامبر یا امامی امیرالمومنین نیست. سایر ائمه جریان گرفته از امیرالمومنین(ع) هستند، آنچه که انسان را خلیفةالله میکند، از امیرالمومنین منشأ گرفتن و رجوع به ایشان است.
آیتالله صدیقی ابراز کرد: اولین کسی که پس از اسلام در کودکی لب به تلاوت قرآن گشود، امام علی(ع) بود. هر کسی طالب هر نوع زیبایی باشد از چشمه وجود امام علی(ع) روزی میخورد. هر کس که معرفت خدا در وجود او هست آن را از چشمهای در وجود امام علی(ع) گرفته است.
وی با تأکید بر اینکه آنچه که انسان را بیچاره میکند غفلت از خداست، ابراز کرد: برای معالجه این درد باید غفلت را درمان کرد و غبار غفلت را شستوشو دهیم و به اصل توجه کنیم تا نقوش عرش الهی را در وجود خود تثبیت کنیم.
آیتالله صدیقی بیان کرد : اگر میخواهیم خدا را ببینیم باید دلمان را پاک کنیم، صداقت داشته باشیم، تقوا پیشه کنیم و در زندگی واسطه خیر دیگران باشیم. تزکیه، تهذیب و تخلیص باعث میشود حجابهای دل انسان کنار برود، آدم تربیت شده پا بر نفس خود میگذارد و وقتی این نفس پایمال شد خدا را در همه جا میبیند. خدا در همه موجودات وجود دارد و اگر ما او را نمیبینیم به خاطر خودبینی است.
وی با اشاره به اینکه اساسا انسان باید ناظر و حاظری را بر اعمال خود داشته باشد و گرنه به موجودی خطرناک برای دیگران تبدیل میشود، گفت: افرادی که امروز مردم را میسوزانند یا میکشند یا فحاشی میکنند به خاطر این است که از خدا نمیترسند و او را حاضر و ناطر نمیبینند، بیایمانی انسان را وحشی میکند.
آیتالله صدیقی ادامه داد: در آیه ۱۸ و ۱۹ سوره حشر میفرماید «يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا اتَّقُوا اللَّهَ وَلْتَنْظُرْ نَفْسٌ مَا قَدَّمَتْ لِغَدٍ ۖ وَاتَّقُوا اللَّهَ ۚ إِنَّ اللَّهَ خَبِيرٌ بِمَا تَعْمَلُونَ وَلَا تَكُونُوا كَالَّذِينَ نَسُوا اللَّهَ فَأَنْسَاهُمْ أَنْفُسَهُمْ ۚ أُولَٰئِكَ هُمُ الْفَاسِقُونَ اى كسانى كه ايمان آوردهايد، از خدا بترسيد. و هر كس بايد بنگرد كه براى فردايش چه فرستاده است. از خدا بترسيد كه خدا به كارهايى كه مىكنيد آگاه است. از آن كسان مباشيد كه خدا را فراموش كردند و خدا نيز چنان كرد تا خود را فراموش كنند. ايشان نافرمانند.» انسان با فراموشی خدا سر از فسق در میآورد.
امام جمعه موقت تهران با بیان اینکه امیرالمومنین(ع) برای همه مسئولان روش تربیتی دارد، یادآور شد: امام علی(ع) بشر را توجه به حضور خدا میدهد،اولین قدم در تربیت را خودسازی میدانند، دومین قدم انتخاب یک الگوست که خود امیرالمومنین در این زمینه الگو هستند.
وی با اشاره به اینکه در زمان شاه دانشگاهها را ایجاد کردند تا دین را از بین ببرند اما دانشگاهها بر مسیر درستی شکل گرفت، گفت: دانشگاهها با اخلاق الهی سر و کار دارند و حوزه با اقوال الهی، لذا معرفت الهی در تمام کلاسها حتی علومی مثل فیزیک و شیمی هم باید وجود داشته باشد، در غیر این صورت چنین میشود که امروز برخی از افراد در دانشگاه از عبارتهای زشتی استفاده میکنند که انسان شرمش میشود، این در شأن یک انسان نیست.
عضو شورای خبرگان رهبری تصریح کرد: یک استاد فاسد در دانشگاه یا حوزه موجب میشود یک دانشگاه یا حوزه خراب شود، استاندار همدان به مسائل تربیتی به خصوص در آموزش و پرورش توجه ویژه داشته باشد، برای آموزگاران باید دوره گذاشته شود تا بدون دورههای تربیتی و سازندگی عهده دار مسائل کودکان مردم نشوند.
وی یادآور شد: ترویج نهجالبلاغه هم در بعد معرفتی و در بعد معنوی باید در تربیت نسل جدید مورد توجه قرار بگیرد، به طور مثال تبیین برخی خطبههای نهجالبلاغه از جمله خطبه همام به صورت هفتگی اقدام خوب و لازمی برای تربیت است. تا تربیت شدههای نهجالبلاغهای وقتی پشت میز قدرت قرار میگیرند مستی قدرت آنها را نگیرد و افرادی باشند که به داد مردم برسند. اگر تربیت نهجالبلاغهای داشته باشیم عداوت و دشمنی با حق و نظام اسلامی پیدا نمیکنند.
در اسلام نهجالبلاغه به عنوان آئین نامه اجرایی آن است
بنابراین گزارش؛ دکتر قاسمی ، استاندار همدان، گفت: هدف و منظور این جشنواره این است که قطرهای از دریای علوم امام علی(ع) را معرفی کنیم که بررسی نکات نهجالبلاغه کاز ژرف و عمیقی را میطلبد.
استاندار همدان افزود: بعد از اینکه خداوند نعمت اسلام را با ولایت و امامت علی(ع) کامل کرد و اساس آن را با امیرالمومنین(ع) بنیان گذاری کرد و تکمیل رسالت پیامبر(ص) را مبنی بر معرفی امامت میداند نشان دهنده جایگاه امام است.
قاسمی فرزاد بیان کرد: نهجالبلاغه به صورت کامل برگرفته از آیات الهی است، اگر در قالب مثالی بخواهیم بیان کنیم، در اسلام قرآن کریم قانون اساسی و نهجالبلاغه به عنوان آئین نامه اجرایی آن است.
وی ادامه داد: امیرالمومنین(ع) برای بیان و تفسیر این قانون به ظرافت همه مطالب را بیان کردهاند. هر صفحه از این کتاب بیانگر شخصیت والای امام ما است، ایشان وقتی مسائل اجتماعی را مطرح میکنند به مثابه یک مربی که تمام اصول اجتماعی و تربیتی را می داند آنها را بیان میکنند
استاندار همدان تصریح کرد: اگر امروز قوانینی از مکتب اومانیسم و غربی گرفته میشود نشان دهنده دوری ما از این کتاب عمیق است، این نهجالبلاغه و مکتب قرآن است که شهدایی همچون سردار سلیمانی، سردار همدانی، شهید خرازیها و همتها را تربیت میکند.
وی با بیان اینکه امروز تبلور فرهنگ غرب در داعش نمودار شده است، گفت: طی ۱۴۰۰ سال افراد زیادی تلاش کردند اما افرادی که به این کتاب چنگ زدند، درخشیدند همچون امام راحل و افراد دیگر که انگشت شمار هستند .
قاسمی یادآور شد: اگر امروز فرهنگ ما دچار نفوذ شده به دلیل غفلت از معارف نهج البلاغه است. این کتاب به عنوان یک نسخه نجات بخش بشر در کنار قرآن باید تبیین شود چراکه تنها راه نجات بشریت است .
وی ابراز کرد: البته مطالبی از این کتاب از سوی اندیشمندان غربی به سرقت برده شده و به نام خودشان از این کتاب استفاده کردهاند. اگر به این کتاب چنگ بزنیم در مقابل فرهنگ غرب واکسینه خواهیم شد.
استاندار همدان در پایان گفت: ما مردمی مقتدر تحت لوای پرچمی واحد در خاک خود هستیم که توطئه امروز دشمنان ایران به زودی نقش برآب خواهد شد.
آینده را بیتردید انسانهای صاحب فن ، ایمان و کارآمدی میسازند
به گزارش خبرگزاری شبستان؛ دکترحسین ظریف منش مدیرعامل بنیاد بینالمللی غدیر در جشنواره ملی «راه روشن» گفت: همدان شهر جهاد، شهادت و سردار همدانی است شهری که پرچمدار در حوزه ولایت، نهجالبلاغه و ولایت است.
وی با اشاره به اینکه هویت این جشنواره با چند مفهوم گره خورده است، گفت : دغدغه امروز تمام نظامها در دنیا بحث آینده است که آینده را بیتردید انسانهای صاحب فن ، ایمان و کارآمدی میسازند .
ظریف منش یادآور شد : جنگ امروز جنگ نظامهای تربیتی برای ساختن آینده است، اگر امروز آمریکاییها طی ۱۰ سال گذشته در مناطق مختلف، از جمله منطقه ما و استفاده از ظرفیت نخبگان ما، مسئله تربیت و کار بر روی این افراد را آغاز است. جذب کادرهای اصلی در زمینه تربیت از سوی دانشگاههای غربی صورت میگیرد، تمام تلاش خود را بر مسائل روانی و تربیتی گذاشتهاند برای تصاحب قدرت در آینده است.
وی ادامه داد: در این مقابله باید به دو محور اساسی محتوا و ابزار توجه داشته باشیم، در بخش ابزار؛ هنر، علم و نظامهای تربیتی را داریم؛ بستری که مفاهیم تربیتی در آنجا جاری و ساری است. در مورد بحث هنر همانطور که رهبر انقلاب میفرمایند «هنر دقیق ترین وسیله برای مفاهیم دینی و انسانی است و هنر دینی آن است.»
ظریف منش یادآور شد: جنگ ما امروز در فضای رسانهای آرایش جدیدی به خود میگیرد. با شکل گیری یک انگاره، ارزش و دین جدید و جابه جایی دنیای مجازی و واقعی، تعریف جدیدی از خانواده و تغییر در انگارهها که از سوی دشمن ایجاد شد به دنبال ایجاد یک شهروند جدید و مطیع با دین جدید و با تعریف خود هستند که با معرفی بحث جهانی شدن به دنبال آن بودند که این جهانی شدن در اعتقادات و ارزشها بود. اما راه مقابله این است که آموزهها، ارزشها و معنویتی که داریم را با استفاده از هنر و در فضای مجازی و با استفاده از ظرفیت جوانان تبیین کنیم.
مدیرعامل بنیاد بینالمللی غدیر در پایان تاکید کرد: تمام تلاشهای امروز دشمنان از ناتوانی است و تکیه بر مفاهیم دینی و بر نهجالبلاغه میتواند ما را پیروز و میراثدار این آینده کند.
۴۰۰ نفر از شرکت کنندگان جشنواره «راه روشن» متولد دهه ۸۰ و ۹۰ بودند
دبیر جشنواره ملی راه روشن گفت: از هر رشته ۳ نفر به عنوان نفر برتر انتخاب و در مجموع ۳۰ نفر برگزیده شدند ، ۴۰۰ نفر از این شرکت کنندگان در رده سنی متولد دهه ۸۰ و ۹۰ بودند.
محمد رمضانپور دبیر جشنواره ملی راه روشن در آئین اختتامیه نخستین جشنواره ملی راه روشن گفت: این جشنواره با محوریت نهجالبلاغه، در گستره ملی و با میزبانی همدان آغاز به کار کرد، رئیس جشنواره نماینده ولی فقیه در استان همدان بود که رهنمودها و حمایتهای ویژهای از جشنواره داشت.
وی افزود: فراخوان و رونمایی از پوستر جشنواره ۷ خرداد ماه سالجاری در دفتر امامجمعه همدان انجام شد و فراخوان تا ۱۰ شهریور تمدید شد. نکتهای که این جشنواره نسبت به سایر جشنوارهها داشت این بود که اکثر برگزارکنندگان در رده میانگین سنی زیر ۳۵ سال و میانگین سنی شرکت کنندگان ۲۸ سال است.
رمضانپور با بیان اینکه این جشنواره کاملا به صورت اینترنتی و از طریق درگاههای مجازی و بدون هزینه چاپ بنر اطلاع رسانی شد، ابراز کرد: تمام تلاش در این جشنواره برای جذب جوانان بود تا حتی شده ۱۰۰ جوان با نهجالبلاغه آشنا شوند.
وی ادامه داد: ۵۰ سایت و رسانه مجازی با ما همکاری داشتند، ۱۲۰۱ نفر از سراسر کشور در این جشنواره شرکت کردند که ۵ استان به ترتیب همدان، اصفهان، تهران، قم و فارس بیشترین آثار ارسالی را داشتند، ۴۰۰ نفر از افراد شرکت کننده در رده سنی متولد دهه ۸۰ و ۹۰ بودند.
رمضانپور اشاره کرد : کوچکترین شرکت کننده در این جشنواره کودکی ۷ ساله بود که خود او علاقمند به شرکت بود، با کمک والدین خود کلیپی با مفاهیم ساده از نهجالبلاغه تهیه کرده بود.
دبیر جشنواره ملی راه روشن گفت : هر رشته ۳ برگزیده و در مجموع ۳۰ برگزیده در جشنواره بودند. در این آئین از پیشکسوتان نهج البلاغه نیز تقدیر بعمل آمد .
در پایان این گزارش اسامی برگزیدگان نخستین جشنواره ملی راه روشن به ترتیب در بخش های مختلف اعلام می شود
نفر اول مقاله: حسین دولتدوست از کهگیلویهوبویراحمد
نفر دوم مقاله: علی الوندی از همدان
نفر سوم مقاله: اصغر طهماسبی بلداجی از چهارمحالوبختیاری
نفر اول داستان : علیرضا لطفی از همدان
نفر دوم داستان : فاطمه جمشیدی از اصفهان
نفر سوم داستان: محبوبه سلیمانی از تهران
نفر اول شعر : محسن کاویانی از قم
نفر دوم شعر : عذرا رضایی از همدان
نفر سوم شعر : محمد حسین محمدی از فارس
نفر اول خوشنویسی : حامد شاه حسینی از بوشهر
نفر دوم خوشنویسی : علی عابدینی از گیلان
نفر سوم : ستار ولینژاد از لرستان
نفر اول کلیپ : رکسانا چهل پسران از قزوین
نفر دوم کلیپ : فاطمه معافی از قزوین
نفر سوم کلیپ : آیدا شهابی باهر از همدان
نفر اول موشن : شیدا کلاته عربی از تهران
نفر دوم موشن : فاطمه کراتی از خراسان جنوبی
نفر سوم موشن : -عدم برگزیده-
نفر اول پادکست : مهدی آمن از قم
نفر دوم پادکست : فرزانه وطن نواز از همدان
نفر سوم پادکست : کوثر سیروس از هرمزگان
نفر اول فضای مجازی : ربابه نجاری از همدان
نفر دوم فضای مجازی : پارسا فرهنود از گیلان
نفر سوم فضای مجازی : محمد جواد اصلانی از همدان
نفر اول نقاشی : فاطمه شاه حسینی از بوشهر
نفر دوم نقاشی : نگین شاهسونی از فارس
نفر سوم نقاشی : زهرا قاسمی از کرمانشاه
نفر اول عکاسی : مهدی ایمانی از آذربایجان شرقی
نفر دوم عکاسی : امیرحسین کمالی از اصفهان
نفر سوم عکاسی : سمانه شیرازی از مازندران
نظر شما