یادداشت قائم مقام ستاد اقامه نماز با عنوان “امنیت ملی و نماز” منتشر شد

این یادداشت با ارائه آیات و روایات مختلف به بیان نقش و تاثیر نماز در جامعه در جهت حفظ امنیت ملی پرداخته است.

به گزارش خبرگزاری شبستان، یادداشت سید احمد زرهانی قائم مقام ستاد اقامه نماز به مناسبت هفته کتاب و کتابخوانی تحت عنوان “امنیت ملی و نماز” منتشر شد.

متن به شرح ذیل است:

نماز ذکر الله است و اسباب پیوند و پیمان انسان با خدا را فراهم می آورد و دل ها را از تزلزل می رهاند و به وادی اطمینان و آرامش سوق می دهد.

خداوند حکیم می فرماید : أَلَا بِذِکْرِ اللَّهِ تَطْمَئِنُّ الْقُلُوبُ و در جای دیگر یاد آور می شود : أَقِمِ الصَّلاهَ لِذکْرِی انسان وقتی در مقام ذکر الهی مجال عروج پیدا می کند با توفیق خداوند از کمند رذائل می رهد و پای در آستان فضائل و مکارم اخلاق می نهد.

چنین انسانی صبغه الهی پیدا می کند و جان و مال و ناموس مردم را محترم می شمارد و از تسلط شیطان در امان می ماند و به حقوق دیگران تعرض نمی کند. همه آدمیان فطرت الهی دارند فِطْرَتَ اللَّهِ الَّتِی فَطَرَ النَّاسَ عَلَیْهَا و همه بالقوه استعداد خلیفه الهی دارند ولی مقام خلافت خداوند برازنده کسانی است که کسوت تعبد و تقرب بر تن می کنند و در برابر معبود پیشانی بر خاک می گذارند که فرموده اند اَلصَّلاَهُ قُرْبَانُ کُلِّ تَقِیٍّ و همچنین الصلاه معراج المؤمن.

انسان مقرب خود را در منظر حق می بیند و در پرتو نماز به معرفت الله نایل می گردد و از فیض پرورگار سرشار می شود و در سلوک با مردم حق الناس را رعایت می کند و از خدا می ترسد که فرموده است : إِنَّمَا یَخْشَی اللَّهَ مِنْ عِبَادِهِ الْعُلَمَاءُ فرد و جامعه ای که به یاد خداست خدا هم به به یاد آنان است و در بزنگاه ها فریاد رسی می کند.

خداوند می فرماید : فَاذْکُرُونِی أَذْکُرْکُمْ وَاشْکُرُواْ لِی وَلاَتَکْفُرُونِ ذکر خداوند متضمن ایجاد پیوند دو جانبه بین عبد و معبود و تاثیرگذار بر همه ساحت های زندگی است.

نور خدا در خانه هایی است که اهل آنها به یاد خدا هستند. خداوند می فرماید: فی بُیُوتٍ أَذِنَ اللهُ أَنْ تُرْفَعَ وَ یُذْکَرَ فیهَا اسْمُهُ یُسَبِّحُ لَهُ فیها بِالْغُدُوِّ وَ الْآصالِ در هر سرا و سرزمینی که نور الهی پرتو افکن است شیطان نفوذ نمی کند و امنیت و آرامش برقرار است. در نقطه مقابل هر کس که خدا را فراموش می کند لاجرم تحت سلطه و سیطره شیطان قرار می گیرد و امنیت و آرامش را از دست می دهد.

خداوند این حقیقت را این گونه بیان می فرماید : وَمَنْ یَعْشُ عَنْ ذِکْرِ الرَّحْمَنِ نُقَیِّضْ لَهُ شَیْطَانًا فَهُوَ لَهُ قَرِینٌ براساس روایات و احادیث ذکرخدا معادل مجالست با پروردگار و موجب راندن شیطان و همسنگ نور ایمان و مایه روشنایی و حیات دل و اسباب ایجاد بصیرت و زمینه ساز خوشنامی است.

نماز به منزله عالی ترین مظهر ذکر خدا آثار و برکاتی دارد که در تأمین آرامش و خیر و صلاح فرد و جامعه اثر گذارند. با نگاهی به پیوند نماز با سایر ارزش ها در قرآن مجید ابعاد سازنده این عبادت مهم روشن تر می شود. برای مثال نماز در قرآن در کنار مشورت ذکر شده است که اصل شورا ماهیت ضد استبدادی دارد و نمازگزار را از خود کامگی باز می دارد و طبعاً امنیت به ارمغان می آورد. خداوند می فرماید : وَالَّذِینَ اسْتَجَابُوا لِرَبِّهِمْ وَأَقَامُوا الصَّلَاهَ وَأَمْرُهُمْ شُورَی بَیْنَهُمْ وَمِمَّا رَزَقْنَاهُمْ یُنفِقُونَ مدیری که طبق آموزه های قرآنی نسبت نماز با خرد جمعی و شورا را درک می کند، حتما مردم را به حساب می آورد و به تکروی سرسختی آلوده نمی شود.

در تعداد قابل توجهی از آیات قرآن زکات و نماز در کنار هم ذکر شده اند. خداوند می فرماید : فَأَقِیمُوا الصَّلاهَ وَ آتُوا الزَّکاهَ وَ اعْتَصِمُوا باللَّهِ هُوَ مَوْلاکُمْ فَنِعْمَ الْمَوْلی‌ وَ نِعْمَ النَّصِیرُ نمازگزار از این همنشینی می فهمد که موحد و متعبد در برابر فقر مردم بی اعتنا نیست و اگر به مقامی هم رسید برای رفع فقر و فاقه باید همت گمارد و ضمن مواسات و پرداخت حق نیازمندان از مال خود باید از قدرت حکومت برای اقامه نماز و اقامه عدل و ایجاد امنیت و رفاه عمومی هم کوشش کند. همچنین نمازگزار از تعالیم قرآن مجید در می یابد که مدیر اقامه کننده نماز از مصلحان به شمار می آید و در برابر مفاسد اجتماعی و اقتصادی بر می خیزد و دست به اصلاح می زند.

خداوند حکیم می فرماید وَ الَّذینَ یُمَسِّکُونَ بِالْکِتابِ وَ أَقامُوا الصَّلاهَ إِنَّا لا نُضیعُ أَجْرَ الْمُصْلِحینَ اگر تلاطم ها و بحران های اجتماعی چند ریشه خطر آفرین داشته باشند در رأس آنها استبداد و فقر و فساد است که نماز و نماز گزار در مقابل آن پدیده ها می ایستد و از بروز طغیان ها ممانعت به عمل می آورد.

اصولاً نماز قدرت بازدارندگی ایجاد می کند و انسان را از افتادن به گرداب پلیدی ها نهی می کند. خدای بزرگ می فرماید : إِنَّ الصَّلاهَ تَنْهی‏ عَنِ الْفَحْشاءِ وَ الْمُنْکَر نمازگزاری که پی در پی با خشوع می گوید : اهْدِنَا الصِّراطَ الْمُسْتَقِیمَ در هنگامه لغزش با نهیب وجدان تکان می خورد و دست از ارتکاب خطا می کشد و به بیت المال و جان و مال ملت آسیب نمی رساند و امنیت و آرامش خود و دیگران به خطر نمی افکند و اگر هم خطا کرد توبه و جبران می کند.

یکی از عوامل آشوب و تزلزل در روابط اجتماعی شکاف های طبقاتی است که نماز گزار را با انفاق آنها را پر می کند. خداوند عزیز می فرماید : وَ الَّذینَ صَبَرُوا ابْتِغاءَ وَجْهِ رَبِّهِمْ وَ أَقامُوا الصَّلاهَ وَ أَنْفَقُوا مِمَّا رَزَقْناهُمْ سِرًّا وَ عَلانِیَهً وَ یَدْرَؤُنَ بِالْحَسَنَهِ السَّیِّئَهَ أُولئِکَ لَهُمْ عُقْبَی الدَّارِ همراهی نماز و انفاق در این حکمت الهی نشان دهنده اثر عظیم اقامه نماز در امن کردن فضای جامعه و رفع گسل های اجتماعی است.

در این آیه شریفه اقامه نماز در کنار ارزش ها و صفات عالیه ای مثل صبر و تأمین رضای خداوند و انفاق پنهان و آشکارا و دفع بدی با نیکی ذکر شده است و نشان می دهد که نماز گزار چه شهروند باشد و چه کارگزار حکومت اسلامی چهره ای صابر و مقاوم است که خشنودی خدا را مقدم می شمارد و به نیازمندان کمک می کند و در برابر بد اخلاقی و زشت کاری دیگران رفتار پسندیده و نیکو نشان می دهد.

مسلمان متعبد با این آداب هرگز دست به ستم و تعرض و آشوب نمی زند و تحت تأثیر تعلیمات نماز حافظ امنیت و پشتوانه پیشرفت امور امت و تحقق سعادت ملت است.

مطالعات میدانی حاکی از آن است که اکثر بزهکاران در ندامتگاه ها افراد تارک الصلوه اند. با نگاهی به روایات اهل بیت علیهم السلام عظمت نماز روشن می شود و اولیای خدا از نماز با تعابیری بلندی مثل قربان المومن و علم الاسلام و برهان و عماد و عمود دین و مفتاح الجنه و نور من الله و منهاج الانبیاء و احب الاعمال و رأس الاسلام و قوام الاسلام و نور و افضل الاعمال العباد و میزان و وجه دین و حجزه الله فی الارض (نگهبان خدا در زمین) و زاد المومن و اول ما یحاسب به العبد و قیم الدین و مفتاح کل خیر یاد می کنند که بیانگر جایگاه با رفعت نماز است.

به موجب آیه شریفه الذین ان مکناهم فی الارض اقاموا الصلوه مدیران ارشد نظام اسلامی به پیروی از ولی امر مسلمین و به شکرانه تمکن و توفیق حکمرانی، باید پرچمدار اقامه نماز باشند و نسل نو را با ذکر الهی مانوس کنند.

هرچند ساختن بزرگراه و احداث پل و راه اندازی کارخانه های معظم و اجرای طرح عمرانی و صنعتی بزرگ اهمیت دارد، ولی سرمایه گذاری روی پرورش دینی و علمی و فکری آینده سازان از ارزش مضاعف برخوردار است و اسباب استمرار حیات اجتماعی وایجاد امنیت ملی را فراهم می آورد.توسعه نا متوازن و پرداختن به سخت افزارها و غفلت از نرم افزارهای فرهنگی درد سر ساز است.

توجه عمیق تر به نقشه راه فرهنگی کشور و بازنگری راه طی شده و نقد روشها و اصلاح برنامه های فرهنگی و تربیتی حائز اهمیت است.شورای عالی انقلاب فرهنگی می تواند باتشکیل اتاق فکر و سازماندهی و راه اندازی هیات های اندیشه ورز و انجام مطالعات کافی و طراحی سیاست ها و تدوین برنامه های کارآمد بسترهای تحول را مهیا کند.شبکه های اجتماعی و فضای مجازی بی محابا در پهنه فکری کودکان و نوجوانان و جوانان جولان می دهند، ما در برابر این پدیده ها چه برنامه ای در مدارس و دانشگاه ها داریم و به کدام سمت حرکت می کنیم؟یکی از کارهای مهم برنامه ریزی برای ایجاد پیوند بین مدارس و مساجد است که باید در دستور کار نهادهای فرهنگی و تربیتی قرارگیرد و مدون و اجرا شود.حضور عالمان در بین نسل نو و تعامل فکری دو جانبه با آنان راهگشاست.

برگزاری دوره های آموزشی برای امامان جماعت مدارس و مساجد با کمک حوزه و دانشگاه و آموزش روانشناسی کودک و نوجوان و گزیده ای از علوم ارتباطات و تعلیم وتربیت و جامعه شناسی در کنار علوم اسلامی به آنان ضرورت دارد. اگر باور کنیم که اقامه نماز در کاهش بحران ها و اعتلای مناسبات انسانی نقش آفرین است به سمت ایجاد ساز و کارهای نو هم قدم بر می داریم.

اگر فرزندان ما در محیط خانه و مدرسه و مسجد به جهان بینی توحیدی مجهز شوند و با معرفت و رغبت نماز را اقامه کنند، به سادگی تسلیم سیاست های بیگانگان نمی شوند.بازنگری و نوسازی برنامه های فرهنگی و تربیتی از اهم رسالت های متفکران مسلمان در عصر حاضر است.

کد خبر 1232842

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha