انتظار به طعم فوتبال/ چهل‌تکه‌ای که ما را به ظهور نزدیک می‌کند

حجت‌الاسلام ملایی با مقایسه تطبیقی بین فوتبال و انتظار فرج، گفت: در میان ورزش‌ها، فوتبال که ورزشی گروهی است بهتر می‌تواند فرهنگ و بایسته‌های انتظار را در مقایسه با ورزش‌های انفرادی نشان دهد.

به گزارش خبرنگار گروه غدیر و مهدویت خبرگزاری شبستان، همزمان با برگزاری بازی‌های مرحله یک‌چهارم نهایی جام‌جهانی فوتبال و در حالی‌که رقابت‌ها به سخت‌ترین مراحل خود نزدیک شده است، و چشم همه جهان به نتیجه این بازی‌ها است، در گفتگو با حجت الاسلام «حسن ملایی»، مدیر گروه اخلاق مرکز تخصصی مهدویت و مولف کتاب «انتظار با طعم فوتبال» مقایسه تطبیقی میان ورزش فوتبال و انتظار برای فرج امام عصر(عج) انجام داده‌ایم که مشروح آن در ادامه تقدیم حضورتان می‌شود:

 

چطور می‌توان بین فوتبال به عنوان ورزشی با سابقه حدوداً یک قرنی و اتفاق نوپدید دنیای مدرن با انتظار فرج که مسئله‌ای چندصدساله و زمینه‌ساز آینده حتمی جهان است، نزدیکی و مقایسه تطبیقی برقرار کرد؟

آموزه‌های دینی و روایات ائمه(ع) به کرّات ما را نسبت‌به عبرت‌گیری از محیط و وقایع پیرامون توصیه کرده‌اند این یعنی از هر نکته‌ای می‌توان عبرت خاص آن را دریافت. از موضوعات نوپدید در سده اخیر که با استقبال جوانان مواجه شده است، ورزش فوتبال است درباره این ورزش جذاب و تیمی، نکات بسیاری وجود دارد که می توان بین آن با انتظار فرج مقایسه تطبیقی انجام داد البته با ادبیاتی که مورد قبول و استقبال جوانان نیز قرار بگیرد! بدین منظور کتاب «انتظار با طعم فوتبال» را نوشتم و با الهام از توپ فوتبال که به چهل‌تکه معروف است، 40 نکته از سبک زندگی منتظرانه را از دریچه این ورزش مورد بررسی قرار داده ام.

 

از مهمترین وجوه تطبیق بین ورزش فوتبال با سبک زندگی منتظرانه چیست؟

انتظار ظهور امام زمان(عج)، پدیده‌ای اجتماعی است هرچند بعضاً آن را شخصی می دانیم، اما وجود مقدس امام عصر(عج) به عنوان امام و پیشوای جامعه، حکومت جهانی را تشکیل می دهند که بزرگترین فعالیت سیاسی اجتماعی محسوب می شود، لذا منتظران ایشان هم باید رویکرد اجتماعی داشته باشند؛ در میان ورزش ها، فوتبال که ورزشی گروهی است بهتر می تواند فرهنگ و بایسته های انتظار را در مقایسه با ورزش های انفرادی نشان دهد.

 

در چه ابعادی؟

هماهنگی تیم فوتبال را می توان در رفتارهای اجتماعی منتظران یافت در فوتبال، مربی رهبر تیم است که همه فرامین را می دهد و اعضای تیم ملزم به رعایت و اجرای آنها به منظور رسیدن به نتیجه هستند، در عصر غیبت و عصر ظهور نیز باید از رهبر پیروی شود، در عصر غیبت، فقهای جامع الشرایط و در عصر ظهور، امام عصر(عج) این رهبری را بر عهده دارند.

نکته دیگر آنکه، ورزش جمعی فوتبال همیشه در مقابل یک حریف و در قالب مبارزه انجام می شود انتظار حضرت ولیعصر(عج) در عصر غیبت نیز بدین صورت است، منتظران، جبهه و تیمی هستند که مقابل آنها دشمنان دین، قرآن و نظام اسلامی قرار دارند؛ اگر در انتظار فرج به این نکته توجه کنیم، دشمن‌شناسی و شناخت ترفندها و راهبردهای حریف ضرورت پیدا می کند چون این شناخت به ما بصیرت می دهد چنان که ترفند و راهبرد تیم مقابل در فوتبال بررسی و بر اساس آن تاکتیک های بازی انتخاب می شود.

 

از دنیای فوتبال چه الگوهای کاربردیِ دیگری می توان برای سبک زندگی منتظرانه به دست آورد؟

از شباهت های انتظار و فوتبال، مسئولیت پذیری است در فوتبال بازیکنان باید به تناسب قابلیت های خود در پُست مدنظر بازی کنند، در فرهنگ انتظار هم هر کسی به تناسب نقشی که دارد باید نقش‌آفرینی و ایفای مسئولیت کند.

 

در دنیای فوتبال از اصول بازی اخلاقی و جوانمردانه، بازی منصفانه (fairplay) است، در این بعد بین فوتبال و انتظار فرج چه مقایسه تطبیقی می توان انجام داد؟

همانطور که در بازی فوتبال باید اهل انصاف در قضاوت و داوری و بازی باشیم و از شیوه های منصفانه بهره بگیریم اساس فرهنگ انتظار نیز مبتنی بر عدالت و انصاف است چنان که حضرت مهدی(عج) برای ریشه‌کَن کردن ظلم ظهور می کنند؛ اما این روزها برخلاف ادعاها، می بینیم از فوتبال به عنوان حربه سیاسی استفاده می شود مثل محرومیت تیم ملی فوتبال روسیه از شرکت در جام جهانی قطر! برای محرومیت ایران هم تلاش بسیار شد هرچند موفق نشدند.

منتظران امام زمان(عج) منتظر عدالت و بیزار از ظلم هستند، لذا دلبسته رسانه های بیگانه و دشمن با دین و اعتقادات مذهبی نمی شوند. همانطور که در بازی فوتبال به دوستان اعتماد می کنیم در فرهنگ انتظار هم اعتماد ما باید معطوف به دوستان باشد وگرنه شکست خواهیم خورد. همانطور که در فوتبال اعضای تیم با هم هماهنگی، وحدت و انسجام دارند تا توپ به گل برسد، در فرهنگ انتظار نیز باید منسجم و هماهنگ عمل کنیم تا تلاش ها به زمینه‌سازی ظهور ختم شود.

 

 

در بازی فوتبال برای شرکت در تورنمنت ها و رقابت های مهم مثل جام جهانی، اردوهای آماده سازی برگزار و تمرین و ممارست بسیار می شود، در این بُعد بین فوتبال و انتظار فرج چه قرابت و نزدیکی‌ای می توان یافت؟

همانطور که برای رقابت های فوتبالی، تمرین و آمادگی همه جانبه جسمی، روحی و ذهنی انجام می شود در منتظران امام زمان(عج) نیز باید این آمادگی ها ایجاد و تقویت شود، این هم شامل فرد و هم جامعه منتظر می شود البته این آمادگی همه نیازمند جهاد است چنان که پیامبر(ص) فرمودند: برترین جهاد امت من انتظار فرج است.

امروز دشمن با انواع ابزارها تلاش می کند امید را از جامعه بگیرد، لذا برای مقابله و حفظ امید باید تلاشی همه جانبه و مستمر داشت درست مثل بازی فوتبال که تا اعضای تیم امید دارند امکان پیروزی‌شان وجود دارد و وقتی ناامید شوند، شکست خواهند خورد.

 

کد خبر 1238747

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha