خبرگزاری شبستان: پیشنهاد لایحه بودجه از سوی دولت به مجلس شورای اسلامی همواره با چشم انتظاری جوامع بهره مند از اعتبارات دولتی به منظور تعیین سهم آنها در بودجه سال آتی همراه است. جامعه قرآنی کشور نیز که پس از تصویب منشور توسعه فرهنگ قرآنی و تشکیل شورای تخصصی آن با نظارت شورای عالی انقلاب فرهنگی از اعتبارات مطلوبی بهره مند شده در دو سال اخیر این نگرانی را به طور پررنگی تجربه می کند. چه در زمان تلاش برای الزامی کردن دستگاه های دولتی به تخصیص حداکثر نیم درصد از اعتبارات خود به فعالیت های قرآن و چه تا آخرین روزهای سال 90 که قرار بود این اعتبار به حساب شورای عالی انقلاب فرهنگی واریز شود.
اگرچه با کش و قوس های فراوان و پس از کاهش پنج برابری میزان این اعتبارات که بر اساس پیش بینی های نخستین قرار بود بیش از یک هزار میلیارد تومان باشد، در نهایت 200 میلیارد تومان در نخستین روزهای سال جاری به حساب شورای عالی انقلاب فرهنگی واریز شد اما همین امر برای جامعه قرآنی کشور نویدبخش آینده ای روشن است چراکه می توانند در سایه ردیف بودجه مستقل طرح هایی که برای گسترش فرهنگ نورانی وحی در جامعه ضروری است را تدوین و با بهره مندی از پشتوانه مالی آنها را در سطح ملی اجرا کنند.
شاید همین امر انگیزه ای شده تا رهبر معظم انقلاب در دیدار با قاریان در طلیعه ماه مبارک رمضان، تقاضای تربیت حداقل 10 میلیون حافظ و آشنا سازی 15 میلیون نفر با مفاهیم کتاب الهی را مطرح کنند.
خوشبختانه فعالان قرآنی نیز با سرعت وارد میدان عمل شده و حتی مقرر است تا هر یک از دستگاه های عضو شورای توسعه فرهنگ قرآنی که در هزینه کرد بودجه سال 90 سهمی را به خود اختصاص داده اند، بخشی از ورودی های مالی خود را به اجرای طرح ملی حفظ مصوب شورای توسعه فرهنگ قرآنی اختصاص دهند.
اما آنچه در اواخر سال 90 علی رغم خبرهای خوش درباره تخصیص بودجه نیم درصدی، جامعه قرآنی کشور را دچار دغدغه و نگرانی کرد، بند 17 لایحه پیشنهادی بودجه بود که در 12 اسفند از سوی دولت به مجلس شورای اسلامی عرضه شد. چراکه بنابر مفاد این بند دو شریک برای فعالیت های قرآنی در بهره مندی از اعتبارات دولتی تراشیده شده نخست عفاف و حجاب و دیگری عترت (ع).
بنابر مفاد این بند دولت مجاز است به منظور آموزش، پژوهش و ترویج فرهنگ قرآنی و اهل بیت (ع) و فرهنگ عفاف و حجاب و توسعه فعالیتهای قرآنی حداکثر نیم درصد از سقف بودجه مصوب هر یک از دستگاههای ملی و استانی به استثنای «فصول 1 و 6 و بودجه هزینهای و هزینههای مستقیم تولید شرکتهای دولتی» را کسر و به ردیف 550000- 50 اضافه کند.
اگرچه قرآن و عترت (ع) بنابر حدیث متواتر ثقلین دو ثقل جداناشدنی از یکدیگر هستند و عفاف و حجاب نیز چیزی جز آموزه های نورانی کتاب وحی نیست، اما بنابر اتفاق نظر اکثریت جامعه قرآنی کشور چنین شیوه ای در تخصیص بازدهی جز سردرگمی و عدم وضوح و شفافیت استفاده از اعتبارات را در هر سه این حوزه ها ندارد.
این پیشنهاد که حساسیت هایی را در جامعه هدف یعنی فعالان قرآنی به دنبال داشته با اعتراض نمایندگان مجلس به ویژه اعضای کمیسیون فرهنگی خاصه فراکسیون قرآن و عترت (ع) نیز مواجه شده است.
آنچنان که ستار هدایتخواه، عضو کمیسیون فرهنگی از پیشنهاد تصویب جداگانه اعتبارات قرآنی به کمیسیون تلفیق خبر داده و برای تحقق این مهم ابراز امیداوری کرده است.
وی بر این باور است که تلفیق بودجه قرآن با عفاف و حجاب و عترت (ع) منجر می شود که نتوان نحوه هزینه کرد آنها را به خوبی ارزیابی کرد و در واقع امکان نظارت کاهش می یابد. از سوی دیگر شراکت دیگر عرصه ها با قرآن در استفاده از اعتبارات دولتی بازدهی جز کاهش فعالیت های قرآنی در سطح کشور ندارد.
این پیشنهاد تنها واکنش نمایندگان را درپی نداشته است بلکه اعتراضاتی را نیز در جامعه قرآنی برانگیخته است آنچنان که مهدی قره شیخ لو، رییس سازمان دارالقرآن الکریم این اقدام را جایز و در شان و جایگاه کتاب وحی نمی داند.
سیدعلی سرابی، نماینده بخش مردمی در شورای توسعه فرهنگ قرآنی نیز در این باره می گوید: هرچه تخصیص اعتبارات شفاف تر باشد، رویکرد بهتری در هزینه کرد آنها اتخاذ می شود. به نظر می رسد تلفیق بودجه در هر عرصه ای عدم شفایفت را درپی دارد و این تنها به قرآن ختم نمی شود بلکه می تواند به ضرر عفاف و حجاب و عترت (ع) هم تمام شود.
این اظهارنظرها و ارائه پیشنهاداتی برای اصلاح این بند در بودجه سال 91 از سوی اعضای کمیسیون فرهنگی به کمیسیون تلفیق مجلس شورای اسلامی نشان از اهتمام و رویکرد جدی فعالان این عرصه و نیز نمایندگان در خانه ملت برای رشد و بالندگی فعالیت های قرآنی دارد هدفی که بی تردید تحقق آن در کنار طرح های کاربردی به بودجه های مکفی نیاز دارد...
به نظر می رسد این دغدغه بیش از آنکه به جنبه مادی نگاه داشته باشد، ریشه در نگرانی از عواقب سوئی دارد که نبود شفافیت در بهره مندی از بودجه های دولتی می تواند بر پیکره فعالیت های قرآنی وارد کند.
حال که فضای جامعه مستعد است و برگزاری جشنواره ها و مسابقات قرآنی در کنار اجرای طرح های ملی در کنار سیاستگذاری های کلان ملی در شورای توسعه قرآنی با عضویت تمامی دستگاه های فعال و اثرگذار در ساحت مقدس وحی شده است، امید است با اصلاح این بند پیشنهادی در کمیسیون تلفیق بتوان حرکت فعالیت های قرآنی را به مسیری هدایت کرد که فرهنگ قرآن بر زندگی فردی و اجتماعی تک تک افراد جامعه حاکم شود.
پایان پیام/
نظر شما