دکتر محمد حسن مقیسه در مورد ضرورت ارتباط فرهنگی ایران با کشورهای اسلامی به خبرنگار فرهنگی خبرگزاری شبستان گفت: توسعه ارتباط فرهنگی ایران با سایر کشورهای اسلامی یک ضرورت انکارناپذیر است. دنیای ما دنیای ارتباطات است. در این دنیای ارتباطات تعامل با کشورهایی که مناسبات و اشتراکات بیشتری با یکدیگر دارند، امری ضروری و حائز اهمیت است.
این استاد دانشگاه اظهار داشت: کشورمان با کشورهای اسلامی در دین، وحدانیت، پیامبر، کتاب آسمانی و همین طور برخی از آداب و رسوم فرهنگی اشتراکات بسیار زیاد دارد. طبیعی است که گسترش ارتباطات فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در درجه اول با کشورهای منطقه به ویژه با کشورهای اسلامی ضرورتی انکارناپذیر است و این امر به تحکیم روابط کشورهای اسلامی خواهد انجامید.
این نویسنده و مترجم تصریح کرد: بعد از پیروزی انقلاب اسلامی ما ارتباطات فرهنگی کشورمان با کشورهای اسلامی را بسیار زیادتر دیدیم به رغم اینکه در برخی از موارد با شیطنت کشورهای غیر اسلامی روابط فیمابین گاهی حالت سینوسی پیدا کرد اما منقطع نشد. ایجاد این ارتباط فرهنگی بین کشورهای اسلامی بسیار حائز اهمیت است.
وی با بیان اینکه بعد از پیروزی انقلاب اسلامی روابط ایران با کشورهای اسلامی توسعه یافته است ، عنوان کرد: کشورهای اسلامی می توانند در کنار تبادل های تجاری و بازرگانی به تعامل فرهنگی و روابطی از نوع آداب و رسوم مشترک بپردازند زیرا این کشورها اشتراکات زیادی در این زمینه دارند. جدای از اینکه کشورهای اسلامی بیشترین همسایگان ما را تشکیل می دهند و روابط همسایگان ضرورت دارد، در تعامل با کشورهای اسلامی بسیاری از منافع فرهنگی و اقتصادی هم از جانب ما و هم از جانب آنها تامین می شود.
نویسنده کتاب«امین زبان و ادب پارسی، راهکارهای علمی و عملی حضرت آیت الله خامنه ای درباره پویش و گسترش زبان و ادبیات فارسی» با اشاره به اینکه ارتباط با کشورهای اسلامی به مراتب هزینه کمتری دارد تا ارتباط با کشورهای غیر اسلامی، بیان کرد: دلیل عمده آن ملایمت و مناسبت بسترهای مشترکی است که بین کشورهای اسلامی وجود دارد، بر این اساس این ارتباط باید تقویت شود و توسعه پیدا کند.
وی در پاسخ به این سوال که چه پیشنهاداتی به منظور تحکیم ارتباطات فرهنگی ایران با سایر کشورهای اسلامی دارید به خبرنگار شبستان گفت: اولین پیشنهادم این است که ما حتما باید در کشورهای اسلامی رایزن و سفیر داشته باشیم. نماینده سیاسی جمهوری اسلامی ایران در این کشورها نباید در حد کاردار باشد. در برخی از این کشورها با شیطنت کشورهای غیر اسلامی و عمدتا اروپایی ما سفیر نداریم و این مسئله می تواند خسارت بار باشد.
این نویسنده و مترجم تصریح کرد: بیش از آنکه باید به تبادلات اقتصادی و بازرگانی و تجاری با کشورهای اسلامی فکر کنیم لازم است که به تبادلات فرهنگی بیندیشیم. همین طور رفت و آمد اساتید و دانشمندان بین کشورهای اسلامی و تعامل بین دانشگاه ها باید افزایش یابد. این مسئله سطح تراز علمی کشورهای اسلامی را افزایش می دهد. منافع فرهنگی در درازمدت بهتر و عمیق تر از منافع اقتصادی زودگذری هستند که ممکن است به مناسبت چالش های سیاسی به مخاطره بیفتند.
نظر شما