عرضه دستاوردهای قرآنی نظام به نمایشگاه دائمی نیاز دارد/ ۲ شعار پیشنهادی برای نمایشگاه قرآن

سرابی ضمن تشریح برنامه های سی امین نمایشگاه بین المللی قرآن کریم گفت: عرضه دستاوردهای نظام در حوزه های قرآنی نیازمند نمایشگاه دایمی قرآن است.

به گزارش خبرنگار قرآن و معارف خبرگزاری شبستان، اولین جلسه شورای سیاستگذاری سی امین نمایشگاه بین المللی قرآن کریم با حضور محمد مهدی اسماعیلی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در تاریخ ۱۳ دی ماه ۱۴۰۱با موضوع تعیین راهبرد و سیاست های کلان نمایشگاه بین المللی قرآن و نهایی کردن شعار آن برگزار شد. سیدعلی سرابی، قائم مقام نهادهای قرآنی وابسته به دفتر مقام معظم رهبری و یکی از اعضای این شورا در خصوص جلسه شورای سیاست گذاری سی امین نمایشگاه بین المللی قرآن کریم با خبرنگار شبستان به گفتگو نشست که در ادامه مشروح آن تقدیم حضورتان می شود.

 


در جلسه شورای سیاست گذاری سی امین نمایشگاه بین المللی قرآن کریم چه تصمیماتی اتخاذ شد؟

اولین جلسه شورای سیاست گزاری سی امین نمایشگاه بین المللی قرآن کریم برگزارشد،که نسبت به سالهای گذشته زودتر آغاز شد. جلسه در سطح خوبی برگزار شد. وزیر محترم ارشاد، معاونان وی و برخی دستگاه ها در این جلسه حضور داشتند. امیدواریم نمایشگاه امسال با هماهنگی و هم افزایی بهتری نسبت به سال های قبل برگزار شود.

 


برای نمایشگاه بین المللی قرآن سال آینده چه شعاری انتخاب شده و چه زمانی برگزار می شود؟

برای نمایشگاه سال آینده دو شعار با عنوان «می خوانمت» یا «با من سخن بگو» مطرح شد که بیانگر رویکرد نمایشگاه وتوجه به قرائت قرآن و انس با قرآن کریم است. 12 فروردین 1402 به عنوان روز افتتاح نمایشگاه بین المللی قرآن پیشنهاد شد. یکی دیگر از مباحثی که به صورت جدی در این جلسه به آن پرداخته شد، جنبه «بین المللی» نمایشگاه بود. علی رغم اینکه نمایشگاه از همان سال های آغازین با عنوان بین المللی آغاز به کار کرده است اما واقعیت این است که بعد بین المللی نمایشگاه تا به امروز برای برگزارکنندگان و بازدیدکنندگان زیاد رضایت بخش نبوده است.


در خصوص تقویت بعد بین المللی نمایشگاه قرآن نیز مباحث مفصلی مطرح شد. با توجه به اینکه سند فعالیت های قرآنی بین الملل هم در شورای توسعه آماده تصویب شده است این امراقتضاء می کند که بعد بین المللی نمایشگاه قرآن نیز تقویت شود. یکی دیگر از سیاست هایی که مطرح شد و مدیریت نمایشگاه نیز پیگیر آن بود، تقویت رویکردها و جذابیت های نمایشگاه برای مخاطبان دهه هشتادی و نودی بود. که با توجه به آسیب پذیر بودن این گروه سنی در شرایط فرهنگی امروز جامعه مقرر شد، برنامه های جذابی برای کودکان و نوجوانان در نمایشگاه بین المللی قرآن سال آینده در نظر گرفته شود.

 


مقرر شده است نمایشگاه قرآن سال آینده با رویکرد خانواده محور آغاز به فعالیت کند لطفا در این خصوص توضیح دهید؟

 

بحث دیگری که در این جلسه به آن پرداخته شد، این بود که نمایشگاه بین المللی قرآن 1402«خانواده محور» باشد و برای اعضای مختلف خانواده ها حرف ها و برنامه های ویژه ای داشته باشند تا آنها هم بتوانند به صورت جمعی در نمایشگاه حضور پیدا کنند.
برخی از نمایندگان دستگاه های حاضر در جلسه نیز نقدهایی در خصوص نمایشگاه بین المللی قرآن کریم مطرح کردند از جمله این نقدها، محدودیت فضای نمایشگاه بود. وزیر محترم ارشاد نیز با توجه به آماده شدن فضاهای متعدد دیگری در مصلای امام خمینی (ره) قول افزایش چند برابری مساحت تحت پوشش نمایشگاه قرآن کریم برای سال آینده را دادند. ازاین رو، فرصت بسیار خوبی برای دستگاه ها ایجادخواهدشد،تابتوانند به صورت جدی تر، قوی تر و جامع تر در نمایشگاه حضور پیدا کنند.



ضعف هایی که نمایشگاه بین المللی قرآن کریم در سال های گذشته داشته از نظر شما چیست؟

یکی از مشکلات نمایشگاه در سال های متمادی و همچنین سال گذشته محدودیت فضایی بود که بعضی از دستگاه ها وفعالان مردمی نتوانستند در نمایشگاه حضور یابند یا اگر هم حضور پیدا کردند آن طور که باید و شاید نتوانستند برنامه های خود را اجرایی کنند. بر همین اساس قول داده شد که برای سال آینده این نقصان و کمبودها جبران و فضای تحت پوشش نمایشگاه افزایش یابد.

 


به نظر شما برای تقویت بعد بین المللی نمایشگاه قرآن چه اقداماتی باید صورت بگیرد؟

توقعات ما در مورد بعد بین المللی نمایشگاه باید توقعات واقع بینانه باشد. دستاوردها، امکانات و پتانسیل جمهوری اسلامی در حوزه قرآن در سطح بالایی قرار دارد ، این توقع که بقیه کشورها هم به همین صورت این توانمندی های متنوع را داشته باشند، توقع صحیحی نیست. جمهوری اسلامی یک تمدن با سابقه و کنشگر قوی و اصلی در عرصه فرهنگی است و بعد از اسلام هم در عرصه های دینی، قرآنی و فرهنگی همیشه فعال بوده است. به ویژه در 40 سال گذشته و بعد از پیروزی انقلاب اسلامی دستاوردهای فرهنگی و قرآنی در کشور به صورت فوق العاده افزایش داشته است. لذا اینکه ما توقع داشته باشیم کشورهای دیگر هم به اندازه جمهوری اسلامی در حوزه های قرآنی فعال باشند درست نیست.

اما با همه این اوصاف در صورتی که پشتیبانی های خوبی از طرف دولت های کشورهای اسلامی جهت تسهیل کار صورت بگیرد و ماهم بتوانیم لااقل از هر کشور اسلامی یک فعالیت ممتاز قرآنی را در نمایشگاه بین المللی قرآن به نحو شایسته ای ارایه و گزارش دهیم حتما بعد بین المللی نمایشگاه بسیار چشمگیر خواهد بود.

به عنوان مثال کشور مصر در حوزه قرائت قرآن در سصح بسیار بالایی قرار دارد، عراق در عرصه خوشنویسی و کتابت قرآن از پیشینه و سابقه طولانی برخوردار است ضمن اینکه عتبات عالیات عراق هم اندوخته های قرآنی زیادی دارند ، کشور ترکیه هم با سابقه تمدنی بسیار قابل توجه در عرصه شناسایی و تحقیق درمورد قرآن های کهن پژوهش های قابل توجهی انجام داده است. بنابراین ما در اکثر کشورها حداقل یکی دو تا فعالیت برجسته قرآنی را شاهد هستیم.

فعالیت های بین المللی هم قواعد خاص خود را دارد و هم نیازمند پشتیبانی و اعتبارات قابل توجه ای است. وزارت خارجه و دستگاه های فرهنگی خارج از کشور هم بایستی همکاری های لازم را به عمل بیاورند و اعتبارات کافی هم در اختیار وزارت ارشاد قرار بگیرد تا امکان دعوت از فعالان قرآنی کشورهای دیگر را داشته باشد و با توجه به اینکه هزینه ها در عرصه کار بین الملل متفاوت است برای حضور فعالان قرآنی دیگر کشورها باید امکانات و ظرفیت متناسب را ایجادکرد.

 



از نظر شما نمایشگاه بین المللی قرآن در سال های گذشته چه دستاوردهایی داشته است؟

قطعا مجموعه پتانسیل و ظرفیت قرآنی جمهوری اسلامی به قدری بالا و فراگیر است که نمایش کامل این دستاوردها و ظرفیت ها امکان پذیر نیست لذا امکانات و پشتیبانی های خود را می طلبد. ما با برگزاری یک رویداد، یک یا دو هفته ای قطعا نمی توانیم همه اتفاقاتی که در کشور رخ می دهد را منعکس کنیم. لذا ما نیازمند یک نمایشگاه دایمی قرآن در کشور هستیم. حالا ممکن است این نمایشگاه دایمی در ایام ماه مبارک رمضان که بهار قرآن است با ابعاد گسترده تر و به صورت بارزتری برگزار شود اما اگر ما یک نمایشگاه دایمی شبیه «باغ موزه کتاب» داشته باشیم، این فرصت برای فعالان قرآنی در دستگاه های دولتی و بخش مردمی ایجاد می شود که در یک مقطع زمانی مناسب بیایند و گزارش فعالیت ها و دستاوردهای خود را به نمایش بگذارند.

همچنین به موازات اینها ما نمایشگاه های قرآن را در سطح کشور و حداقل در مراکز استان ها هم با همین پشتیبانی وامکاناتی که درتهران داریم ، برگزار کنیم. بسیاری از فعالان قرآنی ما در استان های مختلف فعالیت می کنند، در صورتی که امکان حضور در نمایشگاه بین المللی تهران برای آنها وجود نداشته باشد در استان خودشان می توانند حضور پیدا کنند که هم مردم از ظرفیت های آنها مطلع شوند و هم ارتباط با بدنه مردمی و شناسایی نیازهای قرآنی مردمی به آنها هم کمک می کند تا در کارشان ارتقا یابند.

 

کد خبر 1246729

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha