محتوای آموزشی باید بر اساس فطرت انسانی ارائه شود

آیت الله ضیائی با بیان اینکه اسلام و فرهنگ قرآنی ما مطابق با فطرت انسانی است، گفت: محتوای آموزشی باید بر اساس فطرت انسانی باشد.

به گزارش خبرگزاری شبستان از استان قم، آیت الله حیدر ضیائی در دومین نشست هیئت اندیشه ورز ستاد هماهنگی کانون‌های فرهنگی هنری مساجد کشور که با موضوع تربیت در قم برگزار شد، گفت: تعریف تربیت، پروراندن و پرورش دادن است و در اصطلاح آموختن آداب و اخلاق است. روح انسان در بدو تولد همانند لوح بی نقشی است. قرآن هم که می فرماید: وَاللَّهُ أَخْرَجَكُمْ مِنْ بُطُونِ أُمَّهَاتِكُمْ لَا تَعْلَمُونَ شَيْئًا ..

 

مدرس سطوح عالی حوزه و دانشگاه ادامه داد: روح انسان در بدو تولد مانند لوح بی نقش است و این مربی است که درصدد برمی آید نقش های گوناگونی را در این لوح ایجاد کند. البته بستگی به این دارد که مربی چه کسی باشد و چه نقشهایی را بخواهد در این لوح تحقق ببخشد. فقط عمده این است که این نقشها اگر زیبا باشد بیانگر هنر آن مربی است .

 

وی در ادامه با بیان اینکه محتوای آموزشی باید بر اساس فطرت انسانی باشد و دین و اسلام مقدس و فرهنگ قرآنی ما مطابق فطرت انسانی است گفت:  البته ما باید بدانیم که شهود و بالا رفتن تدریجی است. همانطور که سقوط دفعی است. یک مرتبه نمی شود همه حقایق و معارف و امور تربیتی را در اختیار کسی گذاشت. باید از یک مبدا شروع کرد و به تدریج متربی را و شخص مورد تربیت را بالا برد.

 

آیت الله ضیائی ادامه داد: اگر قراراست بنده بالای پشت بام بروم باید از نردبان و پله پله باشد. از سوی دیگرانسان هرچقدر بالاتر برود و خدای ناکرده بلغزد آسیب بیشتری می بیند. در پله اول و دوم اگر انسان بلغزد ممکن است یک جراحت مختصری بر پایش وارد بشود اما اگر از پله دهم ساقط بشود چه بسا قطع نخاع بشود و در طول تاریخ بودند کسانی و در این سی چهل سال انقلاب ما هم مشاهده کردیم کسانی که خیلی بالا رفتند و لغزیدند و قطع نخاع شدند.بنابراین منهج آموزشی این است که تدریج باشد. پله پله باشد و هر پله ای هم که مربی متربی را بالاتر می برد هشدار بیشتری در نلغزیدن و لغزیدن داده و هم باید القاء کند.

 

وی در ادامه  به  محیط تربیتی اشاره کرد و گفت: محیط های تربیتی متعدد است یکی خانواده است. پدر و مادر، اعضای خانواده از جمله کسانی هستند که در تربیت فرزندان و افراد خانواده نقش موثر دارند. یکی دیگر استاد و معلم است. از معلم ابتدایی گرفته تا استاد دانشگاه می توانند نقش موثر داشته باشد. دیگری جامعه و اجتماع است. انسان از اجتماع رنگ می پذیرد. یکی دیگر که خیلی مهم است همنشینی و مجالست است. رفیق باب یا ناباب. تو اول بگو با کیان زیستی پس آن گه بگویم که تو کیستی. طبیعت انسان این است که از همنشین متاثر می شود و رنگ می گیرد.

 

آیت الله حیدر ضیائی تصریح کرد: یکی دیگر از عوامل تاثیرگذار در این روزگار ما رسانه ها، روزنامه ها و مجلات و صدا و سیما هستند. یک عامل بخصوص نقش ندارد. مجموعه این عوامل در ساختن انسان میتوانند موثر واقع بشوند. در تربیت فقط اقدام لسانی کفایت نمی کند و نقش ایجاد نمی کند. چه بسا بسیاری از مسائل تربیتی از راه هنر  در متربی تحقق پیدا کند. نباید فقط به گفتار باشد. در کنار گفتار باید رفتار باشد. در کنار گفتار و رفتار باید هنر باشد. مجموعه این امور هست که می تواند شخص متربی را بسازد.

کد خبر 1249170

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha