به گزارش خبرنگار گروه اندیشه خبرگزاری شبستان، دکتر «مسعود اسداللهی» در نخستین کنفرانس بین المللی مناره با عنوان رسانه و وحدت امت اسلامی گفت: شبکه الجزیره در تقویت وحدت و تفرقه افکنی در جهان اسلام نقش مهمی داشته است.
تحلیلگر ارشد و آینده پژوه مسایل خاورمیانه با اشاره به عملکرد شبکه الجزیره در سه مقطع زمانی گفت: جنگ 33 روزه لبنان موج بیداری اسلامی و محاصره قطر توسط همسایگان سه مقطع زمانی بود که شبکه الجزیره مواضع متفاوت و سه رفتار کاملا متفاوت از خود نشان داد.
وی با اشاره به تاسیس شبکه الجزیره به عنوان اولین شبکه خصوصی جهان اسلام گفت: تاسیس این شبکه نقطه عطفی است در خاورمیانه، جهان اسلام و دنیا که به صورت خصوصی و در قطر آغاز به کار کرد. در بدو تاسیس بهترین و قوی ترین مجریان و کارگردانان را از جهان عرب جذب کرد که دارای دو خط فکری عمده بودند؛ بخش عمده ای از کارکنان و افراد تاثیرگذار اخوان المسلمین، بخش دیگر شخصیت هایی با گرایش چپ یا گرایش های قومی عربی، لاییک اما مبارزاتی دو جریان قوی در شبکه الجزیره هستند و یک سری مجریان قوی که افراد مستقل هستند. از نظر دین و مذهب و قومیت هم کاملا متنوع است.
اسداللهی تصریح کرد: ترکیب نیروهای رسانه ای فعال در شبکه الجزیره دارای دو خصوصیت مشترک بود که طرفدار مقاومت بودند و با نظام های دیکتاتوری در جهان عرب مخالف بودند؛ بنابراین شبکه الجزیره در آغاز کار از حکام عرب انتقاد کرد به طوری که در دهه اول عمر الجزیره رابطه قطر با کشورهای عربی همواره دچار تنش می شد. از طرفی فضای انحصاری رسانه های دولتی در جهان عرب را شکست.
وی افزود: در جنگ 33 روزه حزب الله که یک حماسه بزرگ نظامی انجام داد و در مواجهه با ویرانگری اسراییل مقاومت قهرمانانه انجام داد، شبکه الجزیره نقش بسیار زیادی در پوشش لحظه به لحظه و حمایت جانبدارانه از مقاومت حزب الله لبنان داشت.
این تحلیلگر خاورمیانه ادامه داد: حضور و پوشش رسانه ای شبکه الجزیره آن قدر تاثیرگذار بود که در کشور مصر و در نماز جمعه الازهر پرچم گروه شیعه حزب الله و عکس سید حسن نصرالله به اهتزاز درآمد که این اتفاق بی سابقه بود. شبکه الجزیره تحت عنوان گزارش خبری تمام تحرکات ارتش اسراییل را به صورت مستقیم و آنلاین مخابره می کرد که این مسئله به حزب الله لبنان کمک ارزشمندی کرد. در داخل رژیم صهیونیستی هم مسئول دفتر شبکه الجزیره تمام تحرکات سیاسی را دنبال می کرد و اخبار را همراه با تحلیل های درجه یک ارایه می داد.
اسداللهی با اشاره به رفتار دوگانه شبکه الجزیره در جنگ سوریه و حوادث بحرین گفت: شبکه الجزیره با سناریوپردازی جنگ سوریه را یک جنایت بزرگ شیعه علیه سنی جلوه کرد و جریان سازی ای که در جنگ سوریه انجام داد به گونه ای بود که بعدها در کتاب «سوریه درعا» به صراحت اعلام کردند حادثه درعا آن گونه که الجزیره به آن پرداخته بود، مهم نبود در حالی که در آن دوره فتنه بزرگی در جهان اسلام ایجاد کرد. شبکه الجزیره در خون های زیادی که در سوریه و بسیاری از کشورهای عربی ریخته، دخیل است.
وی با اشاره به محاصره قطر توسط کشورهای همسایه اش تاکید کرد: زمانی که قطر توسط کشورهای عربی همسایه محاصره شد، ایران تنها راه ارتباطی این کشور با جهان شد و به رغم اینکه قطری ها تصور می کردند ایران برای انتقام از نقش قطر در بحران سوریه به این محاصره می پیوندد، ایران در اقدامی دیپلماتیک و در راستای منافع ملی کنار قطر ایستاد که سردار سلیمانی در تحقق این تصمیم در شورای عالی امنیت ملی نقش بسزایی داشت.
اسداللهی تاکید کرد: وقتی قطر از آن محاصره نجات پیدا کرد تا ابد خود را مدیون ایران می داند چرا که تنها راه نجات خود را در ایران می بیند؛ بنابراین از آن زمان به بعد موضع الجزیره در مورد ایران 180 درجه تغییر کرد و موضع مثبت نسبت به ایران دارد. در پرونده هسته ای به نفع ایران موضع گیری می کند. در زمانی که هجمه به سپاه در جوامع بین المللی وارد است در دفاع از سپاه برنامه هایی از الجزیره پخش شد که خود ایران هم نمی توانست آنها را بسازد. همچنین در جنگ رسانه ای اخیر اخبار مربوط به اغتشاشات به صورت گذرا و کمرنگ منتشر می شد.
وی با اشاره به تاثیر مثبت الجزیره در وحدت و تاثیر منفی در تفرقه افکنی گفت: به رغم همه ادعاها هیچ رسانه ای نیست که تابع دولتی نباشد، بنابراین اگر بخواهیم با رسانه ها تنش زدایی کنیم باید با دولت ها تنش زدایی کنیم اما نه با دولت هایی که تنش زدایی از طرف ما را نقطه ضعف تلقی می کنند.
نظر شما