حضرت ابوالفضل(ع)، مظهر ایثار، فداکاری و بصیرت در راه ولایت است

دکتر فخر زارع با بیان اینکه حضرت ابوالفضل(ع)، مظهر ایثار، فداکاری و بصیرت در راه ولایت است عنوان کرد: در بارگاه الهی آن چه به عنوان اصل مسلم محفوظ شده وجود دارد این است که برای خداوند کیفیت اعمال مهم است و کیفیت به معنای رسیدن به قرب الهی است.

دکتر سیدحسین فخر زارع در گفتگو با خبرنگار اندیشه خبرگزاری شبستان با گرامیداشت چهارم شعبان سالروز میلاد با سعادت حضرت ابوالفضل العباس و روز جانباز اظهار داشت: هر چند در تاریخ تشیع، ادبیات زیادی برای حضرت ابوالفضل(ع) و رفتار و گفتمان حضرت مشاهده نمی کنیم،اما با وجود همین ادبیات اندک از رفتار حضرت در طول عمرشان که برای ما نقل شده است می بینیم تاثیرات اجتماعی زیادی را در تاریخ انسانی و شیعه و اسلام برجای گذاشته اند.

 

این استاد حوزه و دانشگاه تصریح کرد: فرازهای ارزشمندی از حضور حضرت ابوالفضل(ع) در واقعه کربلا ثبت شده است که نشان از ایثار و فداکاری دارد.

 

وی با بیان اینکه حضرت ابوالفضل(ع)، مظهر ایثار، فداکاری و بصیرت در راه ولایت است عنوان کرد: در بارگاه الهی آن چه به عنوان اصل مسلم محفوظ شده وجود دارد این است که برای خداوند کیفیت اعمال مهم است و کیفیت در بارگاه الهی به معنای رسیدن به قرب الهی و حق است.

 

فخر زارع بیان کرد: یعنی آن چه برای هدف متعالی انسان مطرح شده رسیدن به قرب الهی و سنجه ای است که می تواند انسان را به عنوان انسان مطلوب و کامل ترسیم نماید، در واقع میزان، رسیدن به قرب الهی است.

 

وی تصریح کرد: در راستای رسیدن به این هدف متعالی و نزدیک شدن به مقام الهی می بینیم معیارمهمی جود دارد و آن در تاریخ اسلام، همانا انظباق پذیری گفتار و رفتار با معارف و آموزه های قرآنی و دینی و احکام و معارف است که هر چه خود را به آن نزدیک تر کنیم می توانیم به مقام قرب الهی نزدیک کنیم.

 

مدیر گروه فرهنگ پژوهی پژوهشگاه فرهنگ‌واندیشه اسلامی عنوان کرد: در مورد وجود نازنین پیامبر(ص) وقتی از اخلاق ایشان پرسیده شد گفتند اگر می خواهید بدانید اخلاق پیامبر(ص) چگونه است با هر آن چه در قرآن است انظباق دهید، آن گاه ایشان را تجلی یک انسان کامل از نظر قرآن می بینیم.

 

وی خاطرنشان کرد: گفتار و منش پیامبر(ص) با انسان های دیگر و حتی غیر مسلمان در تاریخ انسانی سابقه ای ندارد، در این گفتمان، انسان هایی پدید آمدند که با توجه به معارفی که از قرآن گرفتند بر تارک تاریخ درخشیدند.

 

فخر زارع اظهار داشت: وجود پیامبر(ص) و ائمه اطهار و یاران با وفای حضرت مصداق کامل و نمونه بارزی از انسان های کاملی بودند که انطباق زیادی با معارف و آموزه های قرآنی داشتند و حضرت ابوالفضل به عنوان نمونه انسانی کامل، این انطباق پذیری قرآنی را در عمل شان به خوبی نشان داد.

 

وی گفت: اگر چه کمترین سخنی از حضرت ابوالفضل(ع) ثبت شده و اطلاعات چندانی در دست نیست، اما آن چه در مقطع کوتاهی از تاریخ و روز عاشورا و یا ولادت ایشان به ثبت رسیده گویای شخصیت این بزرگوار است.

 

این استاد حوزه و دانشگاه افزود: هنگامی که ایشان به دنیا آمدند، امیرالمومنین(ع) حضرت ابوالفضل(ع) را در آغوش گرفت و دستان مبارک ایشان را بوسید و سخنانی پیرامون آن حضرت بیان کرد.

 

وی تصریح کرد: از حضرت ابوالفضل(ع) در مقطعی از تاریخ در واقعه کربلا نیز سخنانی آمده است، آن چه در این مقطع کوتاه در عاشورا می دانیم آن است که حضرت ابوالفضل(ع) به عنوان تندیسی از غیرت و وفاداری و ولایت مداری در بین شیعیان وتاریخ انسانی معرفی شده اند.

 

فخر زارع عنوان کرد: شخصیت حضرت عباس(ع)، انطباق زیادی با معارف و آموزه های قرآنی دارد و آن چه لازمه رسیدن به قرب الهی است در ایشان قابل مشاهده است، مهم ترین ویژگی حضرت ابوالفضل(ع) که باعث شده روز میلاد ایشان به نام روز جانباز مزین شود، ایثار و از خودگذشتگی ایشان است.

 

وی بیان کرد: حضرت ابوالفضل(ع) به جز جان فشانی هایی که برای اهل بیت(ع) و خاندان عصمت و طهارت داشتند خود نیز به عنوان پدر دو فرزند شهید در کربلا شناخته می شوند و سه برادر خود را به نام های جعفر و عثمان و عبدالله قبل از شهادت در راه خدا از دست دادند.

 

مدیر گروه فرهنگ پژوهی پژوهشگاه فرهنگ‌واندیشه اسلامی اظهار داشت: این ها جلوه های ایثاری است که در مورد ایشان می توانیم به عنوان الگویی مهم مطرح نماییم.

 

وی در مورد جایگاه ایثار نیز اظهار داشت: عنصر ایثار فارغ از هر جهان بینی در تاریخ انسانی دارای مطلوبیت است و مطلوبیت این ایثار و فداکاری به این دلیل است که ملکه انسانی فطری است و وقتی ملکه انسانی با جهان بینی الهی و شناخت کامل از مقام انسان همراه شود زمینه ساز قرب الهی می شود.

 

فخر زارع بیان کرد: در تاریخ اسلام، ایثار سابقه ای طولانی دارد و از اصحاب پیامبر(ص) چه جعفر طیار و عمار جانفشانی هایی کرده اند و از خود گذشتگی هایی داشته اند و در راه به ثمر رسیدن نهالی که پیامبر(ص) برای اسلام و معارف به عهده گرفتند از خودگذشتگی‌های زیادی کرده اند.

 

وی افزود: پس از پیامبر(ص) نیز افرادی چون حجر ابن عدی و اویس قرنی ها نیز فداکاری‌هایی داشته اند و در طول تاریخ تشیع نیز به صورت های مختلف وجود داشته است، ایثار در در حماسه های اساطیری تاریخ کهن نیز دارای سابقه است.

 

مدیر گروه فرهنگ پژوهی پژوهشگاه فرهنگ‌واندیشه اسلامی عنوان کرد: این ایثاری که ملکه مطلوب انسانی است اگر با جهان بینی الهی همراه شود و با مطلوبیت قرآن برای اهداف زندگی انطباق یابد شاهکارایی را در تاریخ اسلام به وجود می آورد.

 

وی خاطرنشان کرد:، در مطالعات جامعه شناختی برخی از خودگذشتگی ها و خودکشی های دگرخواهانه ای که دورکیم از آن یاد کرده را می بینیم که اگر چه دگرخواهانه است اما هیچ قداستی بر این قانون نیست، چون همراه با جهان بینی توحیدی و الهی نیست.

 

فخر زارع گفت: آن چه به انسان ثبات می بخشد و تاریخ یک انسان را ماندگار می کند هدفی است که خداوند در نظر دارد و برای انسان آن را قلمداد کرده و آن قرب الهی است، حضرت ابوالفضل نمونه کاملی از انسان بود که برای رسیدن به این هدف تلاش و ایثار کرد و امروز به مناسبت ایثار و از خودگذشتگی ایشان به عنوان روز جانبار معرفی شده است.

 

وی افزود: این جانفشانی ها، درسی برای ما ملت ایران و شیعه و درسی برای جانبازان است ما باید قدردان جانبازان باشیم، ممکن است برخی از نارسایی ها وجود داشته باشد اما باید به عظمت ایثاری که کرده اند مشکلات را تحمل کنند و مردم و مسئولان نیز این فداکاری ها را ارج بنهند.

 

مدیر گروه فرهنگ پژوهی پژوهشگاه فرهنگ‌واندیشه اسلامی افزود: مسئولانی که شاهراههای اصلی در تصمیم گیری هستند باید قوانینی را تقنین کنند و در مسیری باشند که از این ایثارها تجلیل شود، جانبازان با خدای متعال معامله کردند و این انقلاب به عنوان درختی تنومند با فداکاری شهدای عزیز و این جانفشانی ها به ثمر نشسته است.

 

 

 

کد خبر 1254697

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha