تلاش برای تصویری ملموس از زندگی یک خانواده روحانی و زیست طلبگی

سومین جلسه نقد و بررسی کتاب توسط نهاد کتابخانه‌های استان گیلان و با همکاری کانون ادبی راوی با نقد رمان «تنی» به نویسندگی «نرگس روزبهانی» که تصویری از زندگی یک خانواده روحانی و زیست طلبگی را نگارش درآورده برگزار شد.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان از گیلان، سومین جلسه نقد و بررسی کتاب در کتابخانه عمومی خاتم الانبیاء(ص) رشت توسط نهاد کتابخانه‌های استان گیلان و با همکاری کانون ادبی راوی با نقد رمان «تنی» به نویسندگی «نرگس روزبهانی»، از فعالین عرصه نویسندگی در شهر قم، در کتابخانه عمومی خاتم الانبیاء رشت برگزار شد.

 

«تنی»، اولین رمان نرگس روزبهانی، با ژانر اجتماعی است که نشر معارف آن را به‌تازگی منتشر کرده است.

سمیه انصاری_ مجری کارشناس این جلسه_ ضمن تاکید بر ضرورت پرداختن به قصه و زندگی اقشار مختلف جامعه و از جمله روحانیت که نقش مهمی در جامعه دارند به معرفی رمان «تنی» نوشته نرگس روزبهانی پرداخت.

 

فائزه ریاضی_ منتقد جلسه_ نیز با بیان اینکه این رمان همذات پنداری داشته و از نقاط قوت کتاب زبان و قلم نویسنده است، گفت: دغدغه‌مندی نویسنده نسبت به چنین موضوعی بسیار جالب و قابل توجه است.

 

وی به شخصیت پردازی در این اثر اشاره کرد و افزود: نویسنده با شخصیت پردازی و پرونده شخصیتی، توانسته است که امکان کامل همذات پنداری را برای مخاطب به خوبی مهیا کند و داستان را به سرانجام برساند.

 

ریاضی با پرداختن به جنبه‌های ظاهری اثر نظیر لحن، زبان روان داستان، دیالوگ ها، اصطلاحات طلبگی و درج به موقع آیات و فرازهای ادعیه در کلام شخصیت ها تصریح کرد: چنین به نظر می‌رسد که نویسنده علاوه بر تجربه زیسته توانسته داستان را بر اساس شناسنامه و پرونده شخصیتی پیش ببرد.

 

وی اضافه کرد: علیرغم تکرار زیاد فلش بک و رفتن به خاطرات گذشته، شخصیت ها مطابق روحیات و خلقیاتی که برایشان متصور شدیم حتی در خاطرات هم همانگونه خود را نمایش می‌دهند.

 

ریاضی با اشاره به مثال هایی از دوران کودکی شخصیت‌های اصلی «محمدحسین» و «عطا»، تاکید کرد: نویسنده توانسته توصیف و تصویرسازی خوبی از شخصیت ها ارائه دهد.

 

وی ضمن بیان آشنایی خودش با زیست طلبگی اظهار کرد: احساس می‌شود در یک سوم پایانی این اثر، بلوغ و تحول شخصیت هایی مانند «محمدحسین»، سربه‌راه شدن «ضیا» و حتی شهادت «نورالله»، سیر تکاملی داشته و این شخصیت ها نسبت به شخصیت پردازی در نیمه اول و تقریبا دو سوم رمان، سرعت گرفته و با شیب تندتری پیش رفته است.

 

در ادامه نرگس روزبهانی _ نویسنده «تنی»_ در گفت و گوی تصویری با بیان اینکه شخصیت ها طبق پرونده و شناسنامه پیش رفتند و من سعی می‌کردم با آنها همذات پنداری کنم، گفت: سعی کردم برای هر شخصیت به مصادیق ذهنی و نمونه‌های شناختی نزدیک شوم.

 

وی با اشاره به شخصیت «مامان عالیه» در این رمان عنوان کرد: معتقدم اگر نویسنده خودش شخصیت را باور نداشته باشد برای مخاطب هم که از نویسنده یک پله بالاتر است، این شخصیت باورپذیر نخواهد بود از این رو برای شخصیت مامان عالیه سعی کردم مصداق او را در اطرافم پیدا کنم.

 

روزبهانی با بیان اینکه هر نویسنده‌ای یک امضایی پای اثر خود دارد و خواننده باید به این موضوع توجه کند افزود: «تنی» یک قصه خانوادگی است که تمرکزش بر روی یک شخصیت خاص نیست.

 

وی ادامه داد: علاقه‌ای به اطناب و اعتقادی به خست در دادن اطلاعات ندارم و دوست ندارم گره‌های داستانم دیر باز شود از این رو سعی کرده‌ام به اندازه کافی نشانه و ماجرا برای داستانم قرار دهم.

 

روزبهانی تصریح کرد: غافلگیری پایان اثر اجازه نمی‌دهد از حرارت داستان کم شود و ضربان قلب مخاطبی که به سرنوشت و سرانجام شخصیت های دیگر علاقمند است تا انتها می‌زند.

 

در ادامه این نشست که به طرح پرسش‌هایی از سوی حاضران اختصاص داشت یکی از حضار ضمن تحسین نویسنده برای تالیف چنین اثری با درونمایه زیست طلبگی بیان کرد: تعلیق داستان با وجود خرده‌ماجراها و تعدد پیرنگ در نیمه اثر کمرنگ شده و به همین خاطر انتظار و ذوق مخاطب برای ادامه داستان کم می‌شود.

 

گفتنی است، کانون ادبی راوی گیلان از آذر ماه سال ۹۹ فعالیت خود را آغاز کرد. اعضای این کانون جمعی از بانوان ارزشی استان گیلان بوده که نگارش رمان، داستان کوتاه، جستار، یادداشت نقد کتاب و برگزیده شدن در جشنواره های استانی و کشوری را در کارنامه فعالیت های خود دارند.

کد خبر 1256082

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha