«عکس های مضحکه»؛  نمایشگاه پژوهشی که به عکس های طنز دوران قاجار می پردازد

این پژوهشگر هنر اسلامی و نویسنده «عکس های مضحکه» را نمایشگاهی پژوهشی خواند که به عکس های طنز دوران قاجار می پردازد و گفت: در این نمایشگاه ۳۵ عکس از دوران ناصری و مظفری به نمایش در می آید.

به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری شبستان، «عکس های مضحکه» عنوان نمایشگاه پژوهشی به نمایشگاه گردانی «محمد رضا طهماسب پور» و «کیانوش معتقدی» است که  با نمایش 35 عکس طنز از دوران ناصری و مظفری از 16 اسفند تا 14 اردیبهشت 1402 در موزه عکاسخانه شهر برپا می شود؛ در واقع این نمایشگاه پژوهشی درباره عکس های طنز دوران قاجار است که ادامه دار خواهد بود.

 

 

«کیانوش معتقدی»، پژوهشگر هنر اسلامی و نویسنده درباره  برپایی نمایشگاه پژوهشی «عکس های مضحکه» به خبرنگار فرهنگی خبرگزاری شبستان توضیح داد:  این نمایشگاه بخشی از پروژه پژوهشی است که می کوشد تا سبک ها و بخش های کمتر شناخته شده عکاسی ایران در دوران قاجار را مطالعه و معرفی کند مجموعه عکس های ارایه شده در این نمایشگاه، با تمرکز بر نمونه  عکس های طنز با محوریت انسان(عکس پرتره) گزینش شده و در میان این تصاویر؛ می توان اندیشه و سلیقه عکاسان خوش ذوقی را دید که به دور از رسم معمول و عرف جامعه، به آفرینش و ثبت لحظاتی فرا واقعی و غیر متعارف از زندگی خودشان پرداخته اند و مسیر تازه را در کار با دوربین و رسانه عکس پیش روی مخاطبان می گذارند نباید فراموش کرد که این تصاویر در زمانه ای ثبت شده اند که ژانر عکاسی طنز نه فقط در ایران بلکه در سطح بین المللی مسیری تازه و ناشناخته بود و از این نظر، دستاورد کار آنان همچنان تا امروز در خور ستایش است.

 

 

این پژوهشگر هنر اسلامی با اشاره به تاریخچه عکاسی در جهان و ایران گفت: زمانی که لوئی داگر، هنرمند و مخترع فرانسوی در سال 1837 میلادی  نخستین عکس خود را با روش داگرئوتیپ در پاریس تولید کرد، تصور نمی شد تنها چند سال بعد، عکاسی در این با کوشش عکاسان ایرانی به چنان درجه ای از پیشرفت و گسترش برسد که در کمتر کشوری در خاورمیانه  می توان مشابه آن را سراغ گرفت. با آغاز عصر ناصری، عکاسی در ایران؛ در سایه حمایت دربار ، جای خودش را در میان هنرهای تصویری که جایگاه حقیقی آن بود باز کرد و بر دیگر رسانه های هنری هم چون نقاشی، چاپ سنگی، کاشی کاری و...نیز تاثیر شگرفی گذاشت . اما آنچه  داستان عکاسی در ایران عصر قاجار را مهم می کند ، تجربه گرایی عکاسان و شکل گیری ژانرهای تازه ای بود که در طبقه بندی فرم شناسانه تاریخ عکاسی جهان قابل مطالعه و تجزیه و تحلیل است. یکی از ژانرهای نو، عکاسی طنز و مضحکه بود که در بیشتر موارد توسط عکاسان درباری و در فضاهایی چون کاخ گلستان و دیگر باغ ها و خانه های اعیان و اشراف انجام شده است .

 

 

کیانوش معتقدی خاطر نشان کرد:  با نگاهی به مجموعه عکس های باقیمانده از میانه عصر ناصری حدود 150 سال پیش می توان آرام آرا شکل گیری جریان های نو در عرصه عکاسی ژانر را مشاهده کرد.  در این میان سهم عکاسانی  چون آقا رضا عکاس باشی، حسینعلی عکاس، میرزا احمد عکاس باشی و میرزا ابراهیم عکاس باشی ... در فاصله دو دوره ناصری و مظفری ، در ثبت و ضبط عکس هایی با مضامین طنز و مضحکه بیش از دیگران قابل بررسی است و تلاش های آنها را می توان سرآغاز سبکی نو در زمینه عکاسی در دوره قاجار به شمار آورد .

 

کد خبر 1256258

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha