سفر به امامزاده ابراهیم و خانه های رنگی اش/ سرزمین آبشار و پنیر سیاهمزگی

روستای امامزاده ابراهیم و اسحاق و کلبه های چوبی رنگی اش، بقعه میراثی نهزم، مسجد تاریخی کمسار و آبشارهای متعدد از جاذبه های دیدنی شهرستان شفت است.

به گزارش خبرگزاری شببستان از گیلان- مهری شیرمحمدی؛

شهرستان شَفت، یکی از مناطق کوهپایه‌ای گیلان است و به همین دلیل مناطق طبیعی بکر و زیبایی دارد. روستای امامزاده ابراهیم و اسحاق و کلبه‌های چوبی رنگی‌اش، بقعه میراثی نهزم، مسجد تاریخی کمسار و آبشارهای خرمکش، ویسرود و خالی نسا و... از جاذبه‌های تاریخی و طبیعی این سهرستان است. پنیر محلی روستای «سیاهمزگی» سوغات کوهستان های شفت است.

 

 

*امامزاده ابراهیم و خانه های رنگی اش

دهکده چوبی در کوهستان‌های شفت، بیش از آنکه به معماری خانه‌های چوبی‌اش معروف باشد، مدفن امامزاده ابراهیم است. به‌روایت شفاهی، وی، از فرزندان امام‌ موسی کاظم‌ (ع) می‌باشد که در این منطقه مدفون است. روستای ییلاقی امامزاده ابراهیم در ارتفاعات بخش احمدسرگوراب قرار دارد. مسیر دسترسی به این روستا، از یک جاده جنگلی پیچ درپیج می‌گذرد. در مسیر رسیدن به این روستا، می‌توانید جنگل‌های بلوط ویسرود، جنگل کاج چوبر، آبشار ویسرود و کلبه‌های جنگلی را ببینید.

روستا با کلبه‌های رنگی رنگی‌اش چشم‌انداز زیبایی دارد و با اجاره سوئیت‌های اقامتی چوبی می‌توانید یک شب را در جنگل‌های شفت سپری کنید. امامزاده ابراهیم در بالاترین نقطه کوه قرار دارد. و پس از زیارت می‌توانید از آن بالا جلگه و جنگل‌های زیبای شفت را ببینید.

 

 

*امامزاده اسحاق و افرای تنومند توخالی اش

دیگر زیارتگاه معروف کوهستان‌های شفت، امامزاده اسحاق است. آرامگاه درست در نوک قله «سیاه کوه» قرار دارد و مسیر دسترسی به آن با پله‌گذاری تسهیل شده است. به همین دلیل در بیشتر مواقع، بقعه در میان ابر و مه منظره زیبایی دارد.

این بقعه نیز در بخش احمدسرگوراب و به فاصله کمی از بقعه امامزاده ابراهیم قرار دارد و همچون مسیر روستای امامزاده ابراهیم، جاده از وسط جنگلی می‌گذرد که با پیچ‌های تند به بالای کوه می‌رسد.

کمی پیش از رسیدن به امامزاده ابراهیم، جنگل افرایی قرار دارد که یکی از درختان بسیار تنومند آن توخالی شده و به اندازه 12 نفر می‌توانند داخل درخت بایستند. این درخت در بین اهالی به کنگول باسکم(در زبان تالشی یعنی افرای توخالی) معروف است.

 

 

*بقعه میراثی نهزم

بنای میراثی نهزم دیگر بنای مذهبی شهرستان شفت است که خوشبختانه برخلاف امامزاده‌های ابراهیم و اسحاق معماری بومی خود را حفظ کرده است. این بنای دوره قاجار در روستای صیقل کومه قرار دارد و مدفن دو تن از پرهیزکاران بنام‌های «آقا سید احمد» و «آقا سید ابوالقاسم » است.

بقعه، بنایی است با کرسی بلند که از آجر ساخته شده و دو طبقه بنظر می‌رسد. از خارج مستطیل شکل به ابعاد ۶ و۱۱ متر در ۹و ۱۲ متر است و از داخل صحن بقعه، دارای فضایی هشت ضلعی است و ایوانی در ضلع شرقی آن و دو اتاق کوچک در ورودی دارد.

مهمترین شاخصه این بنا، ضریح چوبی و گره چینی شده بقعه و همچنین پنجره‌های چوبی نما و نقوش برجسته است. بقعه نهزم ، در تاریخ ۱۴مرداد ۱۳۸۲با شماره ۹۴۰۷به عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.

*مسجد تاریخی کمسار

مسجد تاریخی روستای کمسار با قدمت 300سال، دیگر بنای مذهبی در شهرستان شفت است.

این مسجد با معماری بومی شامل ایوان، سقف سفال‌پوش و ستون‌های چوبی است. این بنا در گذشته دارای بخش تابستانی و زمستانی بود. قسمت زمستانی آن هنوز پابرجاست. دیوارهای بیرونی و روبه قبله آن، آراسته به آیات قرآنی و دارای نقوش اسلامی بوده ولی متاسفانه در سال‌های اخیر با مرمت مسجد، روی آن گچ کشیده شده است.

دیوارهای داخلی نیز سراسر دارای طاقچه است. یکی در قسمت پایین و دیگری در قسمت آستانه دیوارها. در ضلع شمالی دیوار نیز چهار در وجود دارد که به جریان گردش هوا کمک می‌کند. بنا به گفته اهالی در گذشته تمام طاقچه‌های ساده در بخش آستانه دیوارها دارای فرم طاق نماهایی همانند نماهای خارجی بوده که پس از تعمیرات غیراصولی طاق نماها برداشته شده است. تزئینات دیوارهای داخلی نیز گچبری بود که متأسفانه اثری از آن نیست. این مسجد دوره قاجار  به شماره31791 در تاریخ 25/6/96 در فهرست بناهای میراثی کشور ثبت شده است.

 

 

*آبشار خرمکش در سیاهمزگی

«سیاهمزگی» و «سفید مزگی»  نام دو دهستان در شهرستان شفت است. دهستان سیاهمزگی از چهار روستا به نام‌های؛ «مزگده، علیسرا، توسه و خرمکش» تشکیل شده است. این دهستان در بلندترین نقطه جغرافیایی شفت قرار گرفته و پوشیده از جنگل‌های انبوه و آبشارهای متعدد است.  

یکی از بلندترین آبشارهای گیلان یعنی «خرمکش» یا به زبان تالشی محلی «دودوزن» در این منطقه قرار گرفته است. همچنین آبشار خزه ای «خالی نسا»، «سیاه کش» ، «دره کش»، «آبشار وَزَن بن» و «آبشار لاس پشت»، برخی از این نمونه هاست.

روستای سیاهمزگی مرکز تولید پنیر ارگانیک سیاهمزگی است که از شیر گوسفند چوپان های شفت تولید می‌شود.

کد خبر 1257584

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha