مسجدالنبی، مسجدی کهن و باشکوه در شهر قزوین

مسجدالنبی معروف به مسجد سلطانی یکی از جاذبه های تاریخی و مذهبی شهر قزوین است که در مناسبت های مختلف به ویژه ایام نوروز پذیرای گردشگران است.

خبرگزاری شبستان- قزوین؛

 

مسجدالنبی یا مسجد شاه معروف به مسجد سلطانی از بناها و جاذبه های تاریخی و مذهبی شهر قزوین بوده که در راستای بازار و در ضلع جنوبی خیابان امام خمینی (ره) قزوین قرار دارد و با ۱۴ هزار متر مربع مساحت از وسیع ترین و بزرگترین مساجد ایران محسوب می شود.

 

ویژگی های خاص و متمایز این مسجد سبب شده تا این مکان مقدس در طول سال به ویژه در مناسبت های مختلف، پذیرای گردشگرانی از اقصا نقاط کشور و حتی گردشگران خارجی باشد.

 

مسجدالنبی از بناهای ساخته شده در دوران فتحعلی شاه قاجار است و معماری آن توسط استاد میرزای شیرازی انجام شده و با توجه به اینکه این مسجد همزمان با مسجد سلطانی در تهران و بروجرد بنا شده از این رو مسجدالنبی قزوین هم به مسجد سلطانی معروف شده است.

 

مسجدالنبی قزوین دارای سه ورودی شمالی، غربی و شرقی بوده که ورودی شمالی این مسجد بسیار بزرگ و چشم نواز است و سردر شمالی مسجد هم بسیار مجلل و رفیع بنا شده و با کاشی های مینایی و با روشی خاص و کم نظیر تزیین شده است.

 

صحن مسجد وسیع بوده و حیاط های آن به شکل های مربع و مستطیل است و حوض سنگی بزرگی هم در وسط آن قرار گرفته است.

 

این مسجد تاریخی دارای چهار ایوان و ۲ گوشواره است که این گوشواره ها، ایوان ها را به رواق های هشت گانه مسجد متصل می کند و هر یک از رواق های شمالی و جنوبی هم دارای چهار طاق نما و رواق های شرقی و غربی هم دارای ۹ طاق نما است.

 

شبستان های مسجدالنبی یکی از فضاهای دیدنی این مسجد است به طوری که هر شبستان ۱۶ مترمربع وسعت دارد و هر شبستان ۲۸ طاق کوچک دارد که به فاصله ۶ متر و روی ۱۸ ستون استوار شده است.

 

در مسجد فضایی توسط پرده یا جداساز برای خواندن نماز جدا شده است که این فضا را مقصوره می گویند که در بالای مقصوره جنوبی مسجد، گنبد زیبایی با قطر ۱۵ مترمربع قرار دارد که بر زیبایی های این مسجد افزوده است.

 

در بخش شمال مقصوره هم مدخل ایوان قرار دارد و در دیوار واقع در جنوب، محرابی است که با سنگ های مرمر و کاشی کارهای مینایی نظر هر بیننده ای را به سوی خود جلب می کند.

 

یکی از زیبایی های این مسجد تاریخی، کتیبه هایی است که در این مسجد قرار دارد به طوری که در کتیبه های واقع در ایوان شمالی و جنوبی مسجد سوره مبارکه انسان و در کتیبه های ایوان شرقی و غربی هم سوره نباء حکاکی شده است.

 

کتیبه های قدیمی با خطوط نستعلیق و کاشی های هفت رنگی که به صورت هنرمندانه در جای جای این مسجد به کار گرفته شده بر زیبایی های این بنای تاریخی و مذهبی افزوده و سبب شده تا گردشگران بسیاری مجذوب این شاهکار معماری اسلامی ایرانی شوند.

 

مسجدالنبی قزوین در کنار میزبانی از گردشگران داخلی و خارجی، هر آدینه محل برگزاری نماز جمعه و پذیرای نمازگزاران است.

 

این مسجد تاریخی در ۳۰ خرداد سال ۱۳۳۷ با شماره ثبت ۳۹۰ به عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.  

 

کد خبر 1259466

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha