خبرگزاری شبستان-خراسان جنوبی؛ زهرا مهرور- مشارکت اجتماعی برای تحکیم پایههای تعلیم وتربیت با شکلگیری شوراهای آموزش و پرورش که مورد تأکید مقام معظم رهبری نیز هستند، نمودی عینی پیدا کرده تا با بکارگیری توان مردم و دستگاههای اجرایی در پیشبرد اهداف متعالی نظام تعلیم و تربیت همت گمارند. آموزش و پرورش به عنوان اصلیترین نهاد اجتماعی، کانون مهم تعلیم دانایی، توانایی و خلاقیت است که میتواند با تربیت افراد آگاه و توانمند و پرورش نیروهای ماهر و مستعد، در توسعه فرهنگی، اجتماعی، اقتصادی و سیاسی جامعه نقشی بسزایی ایفا کند.
تشکیل شوراهای آموزش و پرورش به عنوان یکی از ارکان مترقی نهاد آموزش و پرورش در راستای بهرهگیری از خرد جمعی، ایجاد زمینه و بستر مناسب برای جلب مشارکتهای مردمی و نیز بکارگیری تمامی قابلیتها و ظرفیتهای منطقهای و استانی، گام مؤثری در جهت تحقق و پیشبرد اهداف و ایجاد تسهیل در اجرای برنامههای نظام تعلیم و تربیت به شمار میرود.
شورای آموزش و پرورش درسال ۱۳۷۲ در راستای استفاده از خرد جمعی و با هدف پیشبرد اهداف متعالی نظام تعلیم و تربیت تصویب شد. این شوراها به منظور تحقق مشارکت و نظارت مردم در امر آموزش و پرورش و بهرهگیری از تمام منابع و امکانات برای تأسیس، توسعه و تجهیز فضاهای آموزشی و پرورشی و تسهیل در فعالیتهای اجرایی آموزش و پرورش، در استانها و شهرستانها تشکیل شده است.
امروزه مشارکت بیشتر خانوادهها و دیگر ادارات و نهادها با آموزش و پرورش در پیشبرد اهداف آموزش و پرورش ضروری به نظر میرسد چون آموزش و پرورش به تنهایی قادر نیست رسالت سنگین تعلیم و تربیت را بر دوش بکشد. شورای آموزش و پرورش استانها با حضور استانداران تشکیل میشود، مصوبات شوراهای آموزش و پرورش حاصل بهرهگیری از مشارکت فکری تعامل و همکاری اعضای شورا بوده و بیانگر میزان تعامل و مشارکت ارگانها و نهادهای مختلف است.
به عبارت دیگر میزان مصوبات اجرا شده نشانگر قانونمند شدن مصوبات و انطباق دستور کار جلسات و تصمیمات شورای آموزش و پرورش با شرح وظایف و اختیارات پیشبینی شده در قانون و هماهنگی بیشتر با سیاست های کلان وزارت آموزش و پرورش است. شوراهای آموزش و پرورش استانها در سال ۱۴۰۱ تا ۳۰ دی ماه بیش از ۲۵ هزار مصوبه داشته و جزء جلساتی است که بیشترین مصوبات را دارد و مهمتر از تعداد مصوبات، اجرای آنهاست که تاکنون ۸۷ درصد مصوبات این شورا در سطح کشور محقق شده است.
در خراسان جنوبی نیز ۱۳ شورای آموزش و پرورش در مرکز استان و شهرستانها وجود دارد که قریب ۱۵۶ نفر از مسئولین دستگاههای اجرایی، نمایندگان مدیران و ائمه جمعه در این شوراها عضویت دارند که ریاست شورای آموزش و پرورش استان به عهده استاندار و ریاست شوراهای آموزش و پرورش در شهرستانها به عهده فرمانداران است. نظر به نقش شوراهای آموزش و پرورش در تعالی نظام تعلیم و تربیت، شورای آموزش و پرورش استان خراسان جنوبی با تأکید بر استمرار و نظمبخشی بر روند تشکیل جلسات خود و استفاده از ظرفیت دستگاههای اجرایی، سرمایهگذاران بخش خصوصی و خیرین، توانسته در رفع مسایل و مشکلات این حوزه گامهای مؤثری بردارد.
مرور پیشینه فعالیتی شوراهای آموزش و پرورش در سنوات گذشته در خراسان جنوبی، بر نقش تأثیرگذار این تشکیلات در جذب مشارکتهای مردمی بهویژه سرمایهگذاران بخش خصوصی و خیرین و نیز مساعدت دستگاههای اجرایی در توسعه زیرساختهای آموزشی، تقویت تجهیزات آموزشی در مدارس و افزایش بهرهوری از ظرفیتهای موجود صحه میگذارد.
*پیشتازی خراسان جنوبی از نظر مشارکتهای مردمی
نصب و راهاندازی سیستمهای سرمایشی و گرمایشی استاندارد در صد درصد کلاسها، حذف کامل مدارس کانکسی، پیشتازی در احداث مدارس خیرساز، استفاده از ظرفیت روحانیون در محیط مدرسه به عنوان استان پیشرو در تحقق "طرح تربیتی امین" با بهرهگیری از ظرفیت مسئولیت اجتماعی بخش خصوصی، اجرای طرح پژوهشی بررسی آسیبهای پساکرونایی با شناسایی فرصتها و تهدیدهای این بیماری، اجرای طرح آشتی با آموزش (آبا) و کمک به برگرداندن دانشآموزان بازمانده از تحصیل به چرخه آموزش تنها بخشهایی از نتایج و پیامدهای جلسات شورای آموزش و پرورش استان است که در فضای همدلی و تعامل مدیران حوزههای مختلف، بهطور مستمر و بیوقفه تاکنون ادامه یافته است.
افزایش کمی و کیفی طرح هوشمندسازی کلاسهای درس، بهروزرسانی تجهیزات آزمایشگاهی، تهیه نیازهای ورزشی و غنیسازی مخازن کتابخانهها در مدارس تنها گوشهای از اقدامات ارزنده شوراهای آموزش و پرورش استان در یک سال گذشته بوده که به گواه آمار، خراسان جنوبی را در صدر جدول ردهبندی استانها در بحث مشارکتهای مردمی قرار داده است.
*تأکید بر توسعه فضاهای آموزشی در استان
با توجه به اینکه یكی از مشكلات مهم آموزش و پرورش استان، كمبود فضای آموزشی است. بنا به گفته استاندار خراسان جنوبی در زمینه توسعه فضاهای آموزشی باید مناطق دورافتاده مدنظر قرار گیرند تا عدالت آموزشی رعایت شود. جواد قناعت رویکرد شورای آموزش و پرورش با توجه به کمتر برخوردار بودن استان را عموماً تامین اعتبار میداند که باید از این فضا به سمت نرمافزاری و تولید محتوایی پیش برود.
بر همین اساس در اولین جلسه شورا در سال گذشته مصوب شد تا گروه کارشناسی متشکل از استانداری، سازمان مدیریت و برنامه ریزی و اداره کل آموزش و پرورش به منظور بررسی میزان پیشرفت فیزیکی احداث فضاهای آموزشی بخصوص ساختمان اداره کل در سایت اداری تشکیل و نتیجه در جلسه بعدی شورای آموزش و پرورش استان جهت تصمیم طرح موضوع شود که پس از آن مقرر شد جهت تکمیل ساختمان اداری اداره کل آموزش و پرورش واقع در سایت اداری مبلغ ۶۰۰ میلیارد ریال تخصیص یابد.
اختصاص مبلغ چهار میلیارد ریال بابت هزینههای جابجایی ساختمان اداری آموزش و پرورش شهرستان سربیشه و راه اندازی اتوماسیون اداری آن، اختصاص ۱۵۰ میلیارد تومان جهت تکمیل پروژههای خیرساز که به مهر سال ۱۴۰۱ و مهر ماه سال ۱۴۰۲ می رسند، اختصاص مبلغ ۲ میلیارد ریال توسط سازمان مدیریت و برنامه ریزی استان جهت تجهیز به اردوگاه های فرهنگی- تربیتی و دارالقرآنهای استان در صورت عدم مغایرت با قوانین مالی، توجه به قوانین موجود پیرامون معافیت آموزش و پرورش از پرداخت هر نوع عوارض به شهرداریها، ساخت مدارس در استان بدون رعایت تشریفات صدور پروانه ساختمانی و با مشخص شدن بر و کف از جمله مصوبات شورای آموزش و پرورش خراسان جنوبی در سال ۱۴۰۱ بود.
اختصاص اعتبار برای ساختمان ظفر و سالن شهید شهپر در ردیف بودجهی آمار سال ۱۴۰۲ و همچنین اختصاص مبلغ ۳۹ میلیارد تومان توسط مقام عالی وزارت برای خرید تجهیزات به مدارس خراسان جنوبی در هفته دولت از دیگر مصوبات شورای آموزش و پرورش خراسان جنوبی به ریاست استاندار بود که همه آنها بنا بر اعلام اداره کل آموزش و پرورش در حال پیگیری است.
*مروری بر عملکرد یکساله شورای آموزش و پرورش
مدیرکل آموزش و پرورش خراسان جنوبی درباره عملکرد یکساله شورای آموزش و پرورش استان، گفت: جلسات شورای آموزش و پرورش مطابق ماده ۶ قانون شوراهای آموزش و پرورش حداقل ماهی یکبار بصورت منظم برگزار میشود.
سید علیرضا موسوینژاد افزود: براساس یکی از مصوبات این شورا، کلیه دستگاههای اجرایی، فرمانداران، شهرداران، سمنها، خیرین ملزم شدند تا جهت جذب دانشآموزان بازمانده از تحصیل و ترک تحصیل در طرح آبا (آشتی با آموزش)، همکاری لازم را با ادارات آموزش و پرورش شهرستانها داشته باشند.
به گفته وی؛ شهرداریها و شوراهای شهر و روستا باید در حد توان در اجرای طرح آبا به آموزش و پرورش همکاری لازم را داشته باشند.
مدیرکل آموزش و پرورش خراسان جنوبی با اشاره به تخصیص ۵۴۰ میلیون ریال اعتبار جهت تقدیر از معلمان برتر استانی از طرف استانداری براساس مصوبات شورا، تصریح کرد: به مناسبت گرامیداشت هفته مقام معلم دیدار با خانواده شهدای دانش آموز و معلم و متوفیان کرونا با حضور استاندار و مسئولان استان صورت پذیرفت و از ۵۴ همکار فرهنگی تلاشگر در سطح استان توسط استانداری تقدیر به عمل آمد.
موسوینژاد به اجرای مصوبه برنامه نمادین سپاس معلم و تکریم از معلمان بازنشسته استان اشاره کرد و گفت: اولین جشنواره کشوری هنر سمپاد به میزبانی استان خراسان جنوبی روز ۲۱ تیرماه در شهر بیرجند با حضور ۹۶ منتخب و سرپرستان دانشآموزان با همکاری و همراهی مجموعه استانداری و دستگاههای اجرایی برگزار شد.
وی یکی دیگر از مصوبات اجرا شده سال گذشته شورای آموزش و پرورش استان را اخذ مبلغ پنج میلیون ریال برای صدور گواهینامههای پایان تحصیلات دورههای متوسطه و پیشدانشگاهی (المثنی) به جهت ایجاد عامل بازدارنده از مفقود شدن و نیز تأکید حفظ و نگهداری اصل گواهینامه پایان دورههای تحصیلی عنوان کرد.
مدیرکل آموزش و پرورش با اشاره به شناسایی بیش از ۶ هزار و ۱۰۰ دانشآموز دوره ابتدایی با ضعف مهارت لازم برای خواندن در سطح استان، تصریح کرد: این دانشآموزان با وجود تلاشهای دلسوزانه و متعهدانه معلمان اما بر اثر محدودیتهای کرونایی و غیرحضوری بودن کلاسهای درس، نبود همراهی برخی اولیا و زیرساخت لازم برای دریافت آموزشهای الکترونیک دچار ضعف در مهارت خواندن بودند که با مصوبه شورای آموزش و پرورش استان طرح جبران مهارت خواندن از طرحهای ابتکاری استان برای این دانشآموزان برگزار شد.
موسوینژاد ادامه داد: مصوبه تخصیص باقیمانده اعتبار طرح شهید سلیمانی (۳۰ فضای ورزشی استان) با برگزاری جلسهای با حضور معاون سیاسی، امنیتی اجتماعی استاندار و رئیس سازمان مدیریت و برنامهریزی از محل اعتبارات متمم سفر اول ریاست جمهور در حال پیگیری است.
وی به مصوبه در حال پیگیری تهیه طرح و ساخت المان میدان خیرین مدرسهساز از طریق شهرداری مرکز استان اشاره کرد و افزود: همچنین پژوهشسرای دانشآموزی خواجه نصیرالدین طوسی شهرستان سربیشه طبق قوانین و مقررات و براساس مصوبه شورای آموزش و پرورش استان جابهجا شد.
موسوینژاد خاطر نشان کرد: گنجاندن مهارتهای زندگی سالم از قبیل مهارت نه گفتن، کنترل خشم در برنامههای اوقات فراغت، از دیگر مصوبات اجرا شده شورای آموزش و پرورش به ریاست استاندار خراسان جنوبی در سال ۱۴۰۱ بود.
مدیرکل آموزش و پرورش خراسان جنوبی در ادامه تصویب تخصیص باقیمانده اعتبار مصوب در شورای آموزش و پرورش برای پژوهشسراهای دانشآموزی استان از سوی سازمان مدیریت و برنامهریزی جهت خرید تجهیزات، برگزاری جلسهای چندجانبه با حضور معاون سیاسی، امنیتی و اجتماعی استاندار، رئیس سازمان مدیریت و برنامهریزی و مدیرکل فنی و حرفهای و اداره کل آموزش و پرورش در خصوص تعیین ردیف اعتباری جهت واریز باقیمانده هزینه برونسپاری بخش خصوصی فنی و حرفهای، صدور مجوز شبانهروزی شدن هنرستان کاردانش انتظام دیهوک طبق قوانین و مقررات و همچنین تعیین تکلیف نام مدارس خیرساز از دیگر مصوبات در حال پیگیری شورای آموزش و پرورش خراسان جنوبی در سالی که گذشت اعلام کرد.
موسوینژاد با بیان اینکه اختصاص مبلغ ۹۰۰ تا یک میلیارد تومان بابت هزینه برگزاری کلاسهای تقویتی و کنکور برای شهرستانهای مرزی (سربیشه، نهبندان، درمیان و زیرکوه) را از دیگر مصوبات شورای آموزش و پرورش استان در سال ۱۴۰۱ دانست که در حال پیگیری است و گفت: افزایش میزان هزینه ترمیم دروس متوسطه از دیگر مصوبات این شورا در سال گذشته بود که با افزایش آن تا مبلغ ۱۰۰ هزار تومان موافقت شد.
وی با اشاره به وجود ۱۲۵ مدرسه بدون حصار که در حاشیه جادههای استان قرار دارند، تصریح کرد: در شورای آموزش و پرورش مصوب شد جهت حصارکشی و ایمنسازی مدارس حاشیه جاده، مکاتبهای با آستان قدس انجام پذیرد، همچنین این مدارس به سه سطح اولویتبندی شده و جهت اخذ اعتبار به میزان ۴۰ درصد وزارت، ۳۰ درصد استانداری، ۳۰ درصد مشارکت خیرین رایزنیهای لازم صورت پذیرد که در حال پیگیری است.
مدیرکل آموزش و پرورش خراسان جنوبی بیان کرد: پشتیبانی از طرح «توسعه و تحول اجتماعمحور ۲۰۲۰ محله کمبرخوردار کشور» در راستای استقرار عدالت آموزشی از دیگر دستور کارهای نشست شورای آموزش و پرورش استان در سال ۱۴۰۱ بود که بنا به دستور استاندار خراسان جنوبی مصوب شد ظرفیت دستگاههای اجرایی برای کمک به اجرای هرچه بهتر این طرح بررسی شود.
موسوینژاد در ادامه افزود: جهت اخذ اعتبارات اجرای طرح توسعه و تحول اجتماع محور ۲۰۲۰محله کمبرخوردار از جانب استانداری، آموزش و پرورش و سایر دستگاهها پیگیریهای لازم در حال انجام است.
وی در ارتباط با هزینه ایاب و ذهاب دانشآموزان استثنایی یادآور شد: بر اساس مصوبه این شورا، خوشبختانه شهرداری یک مینیبوس مخصوص ایاب و ذهاب جامعه هدف در اختیار آموزش و پرورش استثنایی قرار داد.
درجلسه شورای آموزش و پرورش که آبانماه سال ۱۴۰۱ برگزار شد، در پاسخ به درخواست آموزش و پرورش مبنی بر فروش ۲۷ ملک مازاد، مصوب شد شهرستانهایی که ملک مازاد دارند دلایل فنی خود را مبنی بر مازاد بودن ملک اعلام کنند و درآمد حاصله تبدیل به احسنت (صرف پروژههای نیمه تمام در همان شهرستان) شود.
همچنین مقرر شد مبلغ ۲ میلیارد تومان توسط سازمان مدیریت و برنامهریزی و ۶۰۰ میلیون تومان توسط اداره کل آموزش و پرورش جهت سرویس ایاب و ذهاب دانش آموزان مدارس استثنایی استان تخصیص یابد. تخصیص مبلغ ۱۳۵ میلیون تومان جهت هزینههای برگزاری بیست و چهارمین جشنواره خیرین مدرسهساز، طرح و بررسی موضوع مسکن فرهنگیان در شورای مسکن، برگزاری جلسهای با حضور معاون سیاسی، امنیتی و اجتماعی استاندار و مدیرکل ورزش و جوانان درخصوص مساعدت اداره کل ورزش و جوانان برای استفاده دانشآموزان پایه سوم ابتدایی از استخرهای شنا از دیگر مصوبات آخرین نشست شورای آموزش و پرورش در سال ۱۴۰۱ بود.
*ضرورت توجه به فعالیتهای تبیینی در مدارس
استاندار خراسان جنوبی نیز در آخرین نشست این شورا متذکر شد: دستور کارهای شورا نباید صرفاً متمرکز بر مباحث عمرانی و زیرساختی باشد بلکه باید به سمت موضوعات تربیتی و پرورشی نیز حرکت کرد، شرایط اخیر کشور نشان میدهد که در حوزه تربیتی مدارس خلاء هایی وجود دارد که باید با فعالیتهای نو، متنوع و غنی نسل جدید و جوان را با آرمانهای انقلاب اسلامی آشنا کرد.
به گفته وی؛ اقدامات انجام شده کافی نیست لذا باید با کمک گرفتن از اهل فن که اشرافیت کامل به مسائل روز و تاریخ دارند با نگاه عمیق انقلابی و بصیرتی دانشآموزان را با آرمانهای جمهوری اسلامی و انقلاب آشنا کنیم چون اگر مفاهیم اصلی انقلاب و اسلام برای نسل جدید بازگو نشود با یک موج ساده فضای مجازی شاهد متاثر شدن جوانان میشویم.
قناعت تأکید کرد: تحقق آرمانهای انقلاب اسلامی، حضور سازنده و پیشرو ما در دنیا و جهان اسلام در گرو تربیت نسل انقلابی است و پرورش نیروی انسانی در تراز انقلاب اسلامی باید مهمترین خروجی آموزش و پرورش باشد.
وی درخواست کرد تا در شورای آموزش و پرورش خراسان جنوبی گزارشی از این فعالیتهای تبیینی ارائه شود.
نظر شما