استفاده از ظرفیت ائمه جماعات برای پاسخگویی به نیازهای فکری جوانان و نوجوانان

آیت الله عابدینی گفت: در هر محله‌ای مسجد و امام جماعت وجود دارد همان طور که جسم مان، ما را نیازمند به ارتباط با پزشک می‌کند روح ‌مان هم ما را نیازمند ارتباط با معلم و یک روحانی می‌کند که بتواند پاسخگوی نیازهای فکری ما باشد.

به گزارش خبرگزاری شبستان از قزوین به نقل از روابط عمومی دفتر امام جمعه قزوین، آیت‌ الله عبدالکریم عابدینی در مراسم جشن تکلیف دانش‌آموزان دبیرستان پسرانه شهید سلیمانی که در مسجد فاطمه‌الزهرا (س) پونک برگزار شد، اظهار کرد: خدا را شاکرم در خدمت جوانانی هستم که در حساس ‌ترین برهه‌های زندگی خود قرار دارند، این برهه در حقیقت ورود رسمی به عرصه دین است.

 

نماینده ولی فقیه در استان قزوین ادامه داد: حساس‌ترین جای زندگی آدم آن جایی است که بگویند شما از امروز به بعد به طور رسمی بنده‌ خدا هستید، البته در گذشته هم بنده بودید اما اکنون رسمیت پیدا کردید و این رسمیت یعنی اینکه خدا وقتی می‌فرماید «یا ایهاالذین آمنوا» به طور مستقیم با خود شماست، این امر بسیار شیرین و تماشایی است.

 

وی عنوان کرد: یکی از فقها و علمای بزرگ وقتی به سن تکلیف رسید مجتهد بود، مجتهد شدن به این سادگی نیست اما این عالم بزرگوار در سن تکلیف خودش در مسائل دینی صاحب‌نظر و مجتهد بود، ایشان این بنا را گذاشت و فرمود من مکلّف نشده‌ام، مشرّف شده‌ام، مکلّف یعنی یک چیزی که سنگین و سخت است و گویا به آدم تحمیل می‌شود، من مکلّف شده‌ام یعنی باید از این به بعد روزه بگیرم و نماز بخوانم.

 

آیت الله عابدینی افزود: این عالم گفت من مشرّف شده‌ام، یعنی کلمه «باید» را برداشت و گفت این عبادات تحمیلی نیست، عشق و علاقه است، محبت قلبی است، من آرزو داشتم به این مقام برسم، بنابراین من مکلّف نشده‌ام، مشرّف شده‌ام، یعنی تشرّف پیدا کرده‌ام و موقعیتی دارم که خودم انتخاب کرده‌ام تا با همه وجود عبادت کنم.

 

وی اعلام کرد: این نگاه ریشه در قرآن دارد که ما یاد بگیریم وقتی نماز می‌خوانیم باید نماز را بخوانیم یا دلمان می‌خواهد نماز بخوانیم، باید روزه را بگیریم یا دلمان می‌خواهد روزه بگیریم، کسی که شخصیت صحیحی ندارد باید خیلی به خودش فشار بیاورد تا حرف راست بزند اما کسی که شخصیت درستی دارد این آدم وقتی بخواهد دروغ بگوید به او فشار وارد می‌شود و گویا دروغ به او تحمیل می‌شود اما راستی جزو علایق اوست.

 

آیت‌الله عابدینی تأکید کرد: یک نفر که بخواهد خیانت کند، اگر آدم بد و آلوده‌ای باشد یا آدم کج ‌خلقی باشد، راحت خیانت می‌کند، تهمت می‌زند، دروغ می‌گوید و غیبت می‌کند اما اگر کسی آدم درستی باشد نمی‌تواند خیانت کند، اگر یک بار خیانتی از او سر بزند یک عمر خودش را سرزنش می‌کند.

 

وی تصریح کرد: مبنای همه این‌ها این است که «لا اکراه فی الدین»، یعنی هیچ چیز دین تحمیلی نیست، خداوند در آیه 30 سوره روم می‌فرماید «فَأَقِمْ وَجْهَكَ لِلدِّينِ حَنِيفًا فِطْرَتَ اللَّهِ الَّتِي فَطَرَ النَّاسَ عَلَيْهَا لَا تَبْدِيلَ لِخَلْقِ اللَّهِ ذَلِكَ الدِّينُ الْقَيِّمُ وَلَكِنَّ أَكْثَرَ النَّاسِ لَا يَعْلَمُونَ»، یعنی (پس روى خود را با گرايش تمام به حق به سوى اين دين كن با همان سرشتى كه خدا مردم را بر آن سرشته است آفرينش خداى تغييرپذير نيست اين است همان دين پايدار ولى بيشتر مردم نمى‏‌دانند.)

 

نماینده ولی فقیه در استان قزوین توضیح داد: فطرت ما با دین و دین ما با فطرت ما همراه است، یعنی هر چیزی که فطرت ما می‌فهمد، می‌بیند و درک می‌کند، دین همان را آورده است و هر چیزی را هم که دین آورده، وقتی به فطرت اراده می‌شود، فطرت ما با همه وجود آن را می‌پسندد.

 

وی اظهار کرد: بین فطرت و دین، بین عقل و دین، بین علم و دین رفاقتی ناگسستنی برقرار است، آنقدر این رفاقت قوی است که درباره عقل و دین گفته‌اند هر چیزی را عقل می‌گوید، دین هم همان را می‌گوید و هر چیزی را که دین بیان می‌کند، عقل هم همان را تائید و امضا می‌کند، بنابراین دین و عقل رابطه بسیار صمیمانه و دوستانه دارند.

 

آیت‌الله عابدینی عنوان کرد: حال اگر کسی در عنفوان جوانی و در آغاز عمر عقلانی و عمر علمی باشد و با دین همراه باشد، رشد می‌کند، اگر ما آدم‌ ها را تحلیل و بررسی کنیم، آدم‌هایی هستند که عقل شان با سن‌شان هماهنگ است، یعنی برای مثال سن‌شان در شناسنامه 15 سال است، معیارهای عقلی‌شان هم مطابق همین سن است.

 

وی گفت: برخی آدم‌ها هم در غفلت به سر می‌برند، یعنی عقل شان را تغذیه نمی‌کنند و وقت را تلف می‌کنند، کمک عقل شان نیستند، مانع بر سر راه عقل شان ایجاد می‌کنند، کارهایی می‌کنند که برای عقل شان مضر است، اینها عقل شان کوچک‌تر از سن‌شان است.

 

امام جمعه قزوین خاطرنشان کرد: کسانی هم هستند که عقلشان از سن‌شان جلوتر و بالاتر است، اگر کسی به عقلش احترام بگذارد و برای عقلش تدبیر کند، برای رشد عقلانی و شخصیتی خود برنامه داشته باشد، قطع یقین عقلش از سنش جلو می‌زند، ممکن است در شناسنامه 15 ساله باشد اما مانند یک فرد 30 ساله زندگی کند.

 

وی ادامه داد: چه چیزی باعث می‌شود عقل ما از سن ما پیشی بگیرد، یکی از آن چیزهایی که عقل ما را جلو می‌برد نماز است، نماز کانون رشد و بالندگی است، وقتی ما جملات نماز را به زبان می‌آوریم گویا می‌گوییم خدایا ما آرزو داریم علو و بلندمرتبگی روزی ما شود.

 

آیت الله عابدینی تأکید کرد: قرار نیست ما پست و عقب‌مانده باشیم، قرار است ما عزت، کرامت، رأفت، انسان‌دوستی، صداقت، عبودیت و بندگی داشته باشیم، این‌ها همه نشانه آدم‌هایی است که عقلشان از سن‌شان جلوتر است و  در مقابل اینها هم بی بند و باری، دروغگویی و غافل بودن از عقل نشانه آدم‌هایی است که عقلشان از سن‌شان جا مانده است.

 

وی اظهار کرد: خوشحالیم که در جشن بندگی شما شرکت کردیم، امیدواریم از این پس بیشتر با یکدیگر ارتباط داشته باشیم، ما خادم شما هستیم و وظیفه ماست خدمت شما باشیم، یکی از جاهایی که ما می‌توانیم همیشه همدیگر را ببینیم مسجد و نماز جماعت است.

 

امام جمعه قزوین بیان کرد: در هر محله‌ای مسجد و امام جماعت وجود دارد، همان طور که جسم مان ما را نیازمند به ارتباط با پزشک می‌کند روح ‌مان هم ما را نیازمند ارتباط با معلم می‌کند، ما را نیازمند با ارتباط با یک روحانی می‌کند که آشنا به مسائل باشد و بتواند پاسخگوی نیازهای فکری ما باشد.

 

وی افزود: نماز جمعه میعادگاه دیدار ما و شماست، در هر نماز جمعه بنده وقتی در محوطه مسجد قرار می‌گیرم گویا خودم جوان شده‌ام و از تعامل معنایی و ایمانی که با جوانان دارم لذت می‌برم؛ شما فرزندان خوب رهبر حکیم انقلاب هستید، ایشان هر وقت صحبت می‌کنند به جوان‌ها و نوجوانان که می‌رسند با امید راجع به آنان سخن می‌گویند، این امید در قرآن و نهج‌البلاغه است.

 

آیت الله عابدینی اضافه کرد: هر کس می‌خواهد به رشد عقلانی خود سرعت بدهد، نامه 31 نهج‌البلاغه را بخواند، انسان وقتی این نامه را می‌خواند احساس افتخار می‌کند و جان می‌گیرد، امیرالمومنین (ع) در این نامه فرمودند دل نوجوان مانند زمین مستعد کشاورزی است و باید قدر آن را بدانید.

 

وی یادآور شد: حضرت فرمود قلب نوجوان مثل زمینی آماده است که هر بذری در آن افکنده شود می‌روید و رشد می‌کند، در این جمله هم بشارت است و هم هشدار و اخطار است، یعنی مبادا قلبم ان آکنده از خار و خاشاک، کینه، بدی، ظلم، غفلت، وقت تلف کردن و بیهوده‌ گویی شود، از سوی دیگر هم می ‌گوید اگر قلبمان را از آیات قرآن، روایات نورانی، علوم و دانش تغذیه کنیم شاهد رشد و بالندگی عقل خواهیم بود.

 

کد خبر 1266215

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha