خبرگزاری شبستان- استان فارس: مهدی رحمانیان
هنر، معنویت، خلاقیت؛ همه آنچیزی است که از قدیم در شیراز و دیار حافظ و سعدی بوده و کافی است در این شهر قدمی بزنی تا به خوبی این ویژگی ها را به چشم خود ببینی.
اینکه برای ورود به شیراز باید از دروازه ای که به «قرآن» معروف است وارد شوی خود گویای همه چیز است؛ اینکه شیرازی ها چقدر مهمان نواز بوده اند و مهمانان شان را با قرآن استقبال و با قرآن بدرقه می کردند نشان از خلوص نیت و صفای باطنی اهالی این دیار بوده است.
حالا بگذریم از حافظی که همه دار و ندار خود را حاصل خدمت به قرآن می داند و می گوید «هر چه کردم همه از دولت قرآن کردم» یا همین سعدی شیرین سخن که تمام اشعار نغز و نثرهای زیبایش را برگرفته از آموزه های قرآن و عترت دانسته است.
به تعبیر رهبری انقلاب «حافظ اگر افتخار نمیکرد به حافظ قرآن بودن، تخلص خودش را «حافظ» نمیگذاشت. او جزو حفّاظ قرآن است؛ «قرآن ز بر بخوانم با چهارده روایت» ... او میتوانسته با چهارده روایت قرآن را بخواند، که خیلی عظمت دارد. این آشنایی با قرآن، در غزل حافظ مشهود است.»
از کتابت قرآن در شیراز چه بگویم که زبانزد خاص و عام است؛ از حضرت احمد بن موسی شاهچراغ(ع) تا کتابت قرآن در عمارت خدای خانه مسجد جامع عتیق؛ اینها همه گواه از سابقه درخشان قرآنی این دیار دارد.
اگر گوش دلت را تیز کنی صوت دلنشین قرآن ملاصدرای شیرازی را در کوچه پس کوچه های قدیمی اما با صفای شیراز می شنوی؛ هنوز دروازه قرآن با صلابت در قله شیراز ایستاده و حافظ و سعدی تمام قد به خود افتخار می کنند که اگر شهره جهان شده اند جز از برکت خدمت به قرآن نبوده است.
امروز به تعبیر مقام معظم رهبری، شیراز در قله است و در قله بودنش نیز به واسطه همان نفس های گرم ملاصدراها و حافظ ها و سعدی ها و... بوده است.
شهری که از برکت قرآن به «شیراز» زبانزد شده اکنون نیز باید همان مسیر گذشتگان خود را برای در قله ماندنش ادامه دهد؛ امری که این روزها از زبان مسئولان شیراز و استان فارس جاری می شود و خود نقطه امیدی است بر یک تحول اساسی.
هدف؛ تبدیل شیراز به قطب قرآنی کشور
استاندار فارس از برنامهریزی مدیریت ارشد استان در زمینه تبدیل شیراز به قطب قرآنی کشور، خبر می دهد و می گوید: این جزو آرزوهای مردم فارس به خصوص شیراز است که به اصالت خود بازگردند. سابقه طولانی مردم شیراز و فارس در همه امور مرتبط با قرآن باید مجدد احیا شود و این برگشت به قرآن باعث خیر و برکت می شود.
به گفته محمدهادی ایمانیه، مدیریت استان فارس وظیفه دارد تمام تلاش خود را انجام داده تا در احیا و بازآفرینی نقش بزرگ مردم استان فارس در ترویج فرهنگ قرآنی اقدامات مؤثری انجام دهد.
احیای شورای قرآن
معاون فرهنگی نهاد نماینده ولیفقیه در استان فارس هم از احیای دوباره شورای قرآن این استان با ریاست آیتالله دژکام، نماینده ولیفقیه در استان خبر می دهد و می گوید: این شورا بهمنظور همافزایی و ایجاد هماهنگی میان نهادهای قرآنی و پرهیز از موازیکاری در عرصه فعالیتهای قرآنی در سطح استان احیا می شود.
به گفته حجت الاسلام مجتبی فرهنگی، در این شورا نهادهای متولی قرآنی اعم عضویت دارند تا بتوانیم سطح فعالیتهای قرآنی را در استان ارتقا بخشیم.
به اذعان وی، ذیل این شورا مجامع تخصصی قرآنی اعم از مجمع قاریان، مجمع حافظان و... تشکیل می شود تا بتوان در هر مجمع به صورت تخصصی مباحث جامعه قرآنی را دنبال کرد.
فرهنگی معتقد است با توجه به جایگاه درخشان شیراز و استان فارس در عرصه قرآن، اهتمام مسئولان ارشد استان به خصوص از ابتدای سال جاری بر قطب قرآنی شدن این دیار قرار گرفته و در این جهت تمام تلاش خود را برای رسیدن به این جایگاه انجام میدهیم.
ایجاد ۳۱۲ پایگاه قرآنی در کانون های مساجد فارس
رئیس ستاد هماهنگی کانون های فرهنگی هنری مساجد استان فارس نیز معتقد است فعالیت های قرآنی همیشه محور اصلی برنامه های کانون های فرهنگی هنری مساجد بوده و در طول سال به اجرای آن برای گروه های سنی مختلف اهتمام ویژه دارند.
حجت الاسلام حسین امیدی با اشاره به اینکه ستاد کانون های مساجد نیز اهتمام ویژه ای برای راه اندازی پایگاه های قرآنی و حمایت از برنامه های قرانی در قالب طرح «هر مسجد؛ یک پایگاه قرآنی» دارد، عنوان می کند که در استان فارس به عنوان سومین حرم اهل بیت (ع) نیز در لبیک به رهبر فرزانه انقلاب از یک هزار و ۳۰۰ کانون فرهنگی هنری تاکنون ۳۱۲ کانون برای راه اندازی پایگاه های قرآنی اعلام آمادگی کرده اند.
وی همچنین، قرار گرفتن تلاوت در خدمت تاثیرگذاری بر مستمع، انس با قرآن کریم به عنوان مقدمه ای برای تخلق و عمل به قرآن، ترویج معارف قرآنی و حرکت به سمت فهم قرآن، ترویج سبک زندگی قرآنی و عمل به دستورات قرآن و هم افزایی ظرفیت های قرآنی کانون های فرهنگی هنری مساجد از جمله اهداف اهداف راه اندازی پایگاه های قرآنی در مساجد برشمرد.
فعالیت های قرآنی کانون های مساجد شامل برگزاری دوره ها و کلاس های آموزشی در رشته های مختلف قرآنی، محافل انس با قرآن کریم، جلسه های تفسیر قرآن کریم، طرح «تلاوت نور» که بیش از یک هزار و ۸۰۰ مسجد در حال اجرا هستند، است.
به نظر می رسد عزم مسئولان فارس برای ارتقای حرکت و فعالیت های قرآنی در شیراز و استان جزم شده و لازمه این کار پای کار آمدن نهادهای متولی و پرهیز از موازی کاری هایی است که بعضاً در برنامه های فرهنگی دیده می شود. آنچه در حرکت های این چنینی نباید از آن غافل بود پرهیز از اتکا به سخن و متکی بودن به عمل است؛ تداوم و استمرار حرکت های قرآنی در تحقق قطب شدن فارس نیز شایان توجه است.
نظر شما