به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان در استان آذربایجان غربی، عموم فعالیت های تبلیغی ترویجی به ویژه فعالیت های قرآنی که در آنها جنبه رقابتی وجود دارد می تواند برای نسل جوان و نوجوان جذابیت داشته باشد لذا مسابقات هم می تواند فضاسازی قرآنی کند ولی باید این فعالیت ها مربوط به دوره های خاصی نباشد و تدوام داشته باشد.
در این راستا کانون های فرهنگی و هنری مساجد کشور و هم پای آنها استان ها برنامه های متفاوتی برگزار می کنند که مسابقات مدهامتان یکی از این مسابقات است.این دوره از مسابقات در رشتههای قرائت تحقیق، قرائت تقلیدی، قرائت ترتیل، اذان، حفظ کل، مکبری، قرائت نماز، مفاهیم، معارف اهل بیت (ع)، حفظ جزء ۳۰ و استعدادیابی برگزار میشود. و هم اکنون ثبت نام در این مسابقات قرآنی در هزار و 400 کانون فرهنگی و هنری استان آذربایجانغربی نیز همزمان با سراسر کشور در حال برگزاری است. در ادامه با ابوالفضل فرجی، قاری بین المللی قرآن در شهرستان تکاب گفتگویی ترتیب داده ایم که از نظر مخاطبان می گذرد.
شبستان؛ برای ما بگویید چطور با قرآن مانوس شدید؟ از چند سالگی به فراگیری قرآن پرداختید و موثرترین استاد قرآن تان کی بود؟
با سلام و عرض ادب و احترام ابوالفضل فرجی هستم از دوران مقطع ابتدایی به قرآن علاقه داشتم و معمولاً در سرصف صبحگاهها در مدرسه قرآن تلاوت می کردم و در جلسات قرآن مساجد شرکت می کردم اما دوران دبیرستان در نیشابور با استاد صمد بهلول زاده آشنا شدم و حرکت قرآنی ام آغاز شد.
شبستان؛ به کدام قاریان ایرانی و بین المللی قرآن بیشتر علاقه دارید ؟از کی تقلید می کنید؟
استاد مصطفی اسماعیل و استاد طبلاوی را بیشتر دوست دارم و خودم معمولا تنغیم می خوانم.
شبستان؛ چطور می توان یک قاری موفق بود؟ و مهمترین علت موفقیت خود را در چه می دانید؟
یک قاری قرآن باید قرآن را چنان بخواند که مفاهیم قرآن را در قلب ها القا کند نه اینکه تمام فکرش این باشد که آهنگ سازی و نغمه سازی کند، اون چیزی که متاسفانه امروز بیشتر قاریان را سرگرم خود کرده مانور دادن روی نغمات قرآنی است تا مفاهیم آن.
شبستان؛ چگونه انسان میتواند خود را به تدبر در قرآن آراسته کند؟
انسان به تنهایی و بدون راهنما و مرشد در این مسیر نمی تواند به جایی برسد برای فهمیدن و تدبر در قرآن فقط نمی شود با خواندن تفسیر و مفاهیم و....چیزی عاید انسان بشود انسان به تنهایی رشد نمی کند باید کسی را بیابد که این مسیر را رفته باشد یک استاد و یک خضر که دست او را بگیرد و در تاریکی های آخرالزمان با روشنی نور مفاهیم و آیات قرآن مسیر را برای او روشن کند و با آموزش های او این تدبر و فهم نیز حاصل می شود همانطور که حافظ می فرماید طی این مرحله بی همرهی خضر مکن ظلماتست بترس از خطر گمراهی.
شبستان؛ از فعالیت های قرآنی تان برای ما بگویید و همچنین بگویید تاکنون چند بار در همایش ها و مسابقات قرآنی شرکت کرده و چه مقام هایی را بدست آورده اید؟
من فعالیت های قرآنی ام را حدودا از سال 68 شروع کردم، با کلاس هایی که در جاهای مختلف برگزار می کردم، بعد حدود سال 71 بعنوان مسئول نهاد قرآن فعالیت ما انسجام بیشتری گرفت، زیر پله مسجد جامع شهر رو بعنوان دفتر کارمون قرار داده بودیم و به همراهی عده ای از دوستان فعالیت می کردیم... کم کم کلاس های ما تبدیل شد به بنای یک تشکيلات قرآنی و فرهنگی به نام دارالقرآن الزهراء (س) به لطف خدا سطح علمی کلاس های دارالقرآن طوری بود که دانشجویان علوم قرآن از جاهای مختلف بخصوص خوی، تابستان می آمدند و در کلاس های ما حاضر می شدند و سطح علمی این کلاس ها رو بالاتر از سطح دانشگاه می دانستند پايه فعالیت قرآنی ما با کلاس تجوید بود ولی ما هیچ وقت آموزش مان را صرفا محدود به لفظ قرآن و صوت و لحن سازی و حافظ سازی نکردیم اعتقاد من همیشه بر نیرو سازی بوده نیروهایی که متعهد و متخصص و با تقوا باشند و الحمد لله در طول این 33 سالی که در این سنگر فعالیت داشتیم در نیرو سازی موفق بودیم.
چون همیشه تمام کلاس های ما آمیخته به آموزش و تربیت دینی و قرآنی بوده که شما می تونید آثارش رو در جامعه ببینید کسانی چون قاری کشوری مون جناب آقایان اشرافی، حمامی و... نیروهای دارالقرآن بحمد الله الان در هرکجا که هستند یک نیروی انقلابی و ارزشی و باتقوا و متعهد هستند ما بیشتر از این که مسابقه یا همایش شرکت کرده باشیم، همایش برگزار کردیم حدود 11 همایش سراسری قرآنی در شهرهای مختلف از جمله تهران و کرج و تکاب این همایش با حضور اعضای دارالقرآن هایی بوده که به تأسی از دارالقرآن الزهراء (س) تکاب در شهرهای مختلف تأسیس کردیم و برخی از اونها هم اکنون فعال هستند.
شبستان؛ نظرتان در مورد مسابقات «مدهامتان» کانون های فرهنگی و هنری مساجد چیست؟ و بعنوان قاری قرآن نقش کانون های فرهنگی و هنری را در راستای ترویج فرهنگ قرآنی چگونه ارزیابی می کنید؟
بنده خودم از زمان آغاز فعالیت های قرآنی از روش های متفاوتی برای این امر مهم استفاده کرده ام مثلا اون اوایل بچه ها رو می بردم کوه و اونجا در کنار آموزش ورزش های رزمی مسائل قرآنی رو در قلب و ذهنشان تزریق می کردم اون چیزی که من بهش معتقدم این است که کارها و برنامه های قرآنی باید پر از لذت و لذت طلبی باشد.
ما در طول فعالیت خودمون در عرصه قرآنی از روش هایی چون برگزاری اردوهای فرهنگی و زیارتی و همایش های قرآنی، سعي کردیم جوانان را به مجموعه قرآنی علاقمند کنیم اما باز هم تاکید می کنم جذب صرف جوانان بدون اینکه برنامه ای برای بروز رسانی اعتقادات و ايمان جوانان و رشد روحی و معنوی اون ها داشته باشیم هنر نیست باید مسولین کانون ها وصل باشند تا بتوانند جوانان را وصل کنند.
شبستان؛ از طریق چه راه و روش هایی می توان نوجوانان و جوانان را به مسجد و قرآن علاقمند کرد؟
اینکه بتوان در این زمان با حساسیت های خاصی که در آن هست جوانان را علاقمند به کانون های قرآن و یا حضور در مساجد و مسابقات قرآنی نمود کار با ارزشی است ولی باید به این نکته مهم توجه کرد که فقط جذب کردن به این مسیر مهم نیست بلکه هنر این است که بتوانیم نیرو های جذب شده را نگه داریم و به سر منزل مقصود برسانیم اون چیزی که معمولا در برنامه های کانون ها و مساجد کمتر دیده میشه همین مساله هست نوجوان ها و جوان ها یک دوره ای پر شور در این گونه برنامه ها هستند بعد که بیشتر وارد جامعه شدند کم کم از این گونه مسائل فاصله می گیرند رسالت هرکس که در مسیر قرآن و هدایت جوانان قدمی بر می دارد.
این است که با برنامه سازمان یافته و متصل بودن به یک تشکیلات قوی کارش را شروع و به سرانجام برساند وگرنه نمی توان با مقطعی کار کردن و فقط با هفته ای یکی دو کلاس یا چند مسابقه برگزار کردن یک تربیت قرآنی ماندگار و مؤثر و تحول زا انجام داد عیب جامعه ما این است که هرکس کمی رشد می کند خودش را راهنما و مرشد تلقی می کند و می خواهد مستقلا عمل کند که متاسفانه نتیجه این می شود که چون این مربیان خودشان دائما از یک منبعی تغذیه نمی شوند نمی توانند جوانهایی را که جذب کرده اند به سر منزل نهایی خود برسانند و بعد از مدتی آنها را رها می کنند برای کار قرآنی به فرموده خود قرآن (سوره مبارکه یس) باید اول دلها را زنده کرد بعد که قلوب زنده شدند بر آنها تأثیر لازم را گذاشت لذا هر کلاس و برنامه قرآنی که بدون القای معارف دینی و تربیتی باشد تأثیر ماندگاری برا دلها و جان ها نخواهد داشت.
شبستان؛ از فعالیت های فرهنگی دیگرتان بفرمایید.
بنده به لطف قرآن و عنایت حضرت زهرا سلام الله علیها تا کنون 15 سفر تبلیغی و قرآنی خارج از کشور داشتیم به کشورهایی از جمله هند، عربستان، عراق، گرجستان، دهلی نو، کشمیر، سانکو، کارگیل و ... که به لطف خدا برای اولین بار در این کشورها توانستيم مهدویت را تبلیغ کنیم طوری که یکسال بعد از کلاس های ما در هند شاگردان ما توانستند 30 مقاله در زمینه مهدویت بنویسند اولین سالی که ما به کشور هند اعزام شدیم، علاوه بر برنامه های تبلیغی و تلاوت قرآن در مجالس مختلف، دوره تربیت معلم قرآن رو برای مربیان قران و داشجویان و طلاب برگزار کرديم و به لطف خدا تأثیر گذاری این کلاس ها طوری بود که سالهای بعد نیز از ما دعوت کردند و ما چند سال متوالی در شهرهای مختلف این کشور کلاس هایی رو در زمینه تجوید و صوت و لحن و مهدویت و.... برگزار نمودیم.
شبستان؛ حرف آخر
از آن زمان که بر این آستان نهادم روی فرازِ مسندِ خورشید، تکیهگاهِ من است بزرگترین افتخار من در تمام عمرم معلمی قرآن است، و هیچ مسند و جایگاهی را برتر از آن نمی دانم و خداوند متعال را شاکر هستم که جان و مال و عمرمان را ظرف خدمت به این آستان بلند قرار داده و هر عزتی که شامل حال این بنده کوچک خود کرده همه در سایه قرآن عزیز بوده و یک توصیه جدی دارم به همه کسانی که این نوشته ها را می خوانند و آن اینکه در آخرالزمان به دنبال یک نصیحت گو و یک راهنمایی باشید که در این سفر راه را از بیراهه به شما نشان دهد چراکه به توصیه تمام عرفا و علمای دین تنها و بی استاد نمی شود به جایی رسید، در آخرالزمان همه باید به دامن قرآن پناه ببریم همانطور که پیامبر اکرم (ص) می فرمایند : «هر گاه فتنه ها همچون پاره های شب تار شما را فرا گرفت، به قرآن روی آورید» و یک مساله بسیار مهم را فراموش نکنید باید امام زمان را در متن زندگی تان قرار بدهید بدانید اگر ایشان از شما، از گفتار و کردار و سبک زندگی شما راضی باشند خدا نیز از شما راضی خواهد بود لذا هرکاری که انجام میدهید اول رضایت ایشان را در نظر بگیرید سعی کنید همه جا از ایشان یاد کنید شروع و پایان جلسات و مهمانی هایتان با یاد ایشان باشد. اینها قدم برداشتن در مسیر ظهور است و البته مطیع محض ولی امر مسلمین حضرت آیت الله خامنه ای مدظله العالی باشیم که به یقین نایب برحق امام زمان ارواحنا فداه هستند.
والسلام علی من اتبع الهدی
گفتگو؛ فاطمه صمدزاده
نظر شما