کلید رفع مشکلات مساجد در دست مجلس و دولت

وجود مشکلات برای مساجد در شأن جامعه اسلامی نیست و بی شک هموار کردن مشکلات مساجد نیازمند توجه دولت و مجلس است تا متولیان برای رهایی از تعطیلی، دست به دامان استفاده‌های تجاری از مساجد نشوند.

خبرگزاری شبستان: هیچ دولتی همانند دولت نهم و دهم به فرهنگ دینی در کشور کمک نکرده است. سیاست های دولت در زمینه توسعه فرهنگ مسجد محوری عاملی برای گام های بسیار بلند در زمینه فرهنگ دینی شده است. اما با اجرای طرح هدفمندی یارانه ها اجرای این طرح تاثیرات متفاوتی بر بخش های مختلف جامعه داشته است که مساجد نیز از این تاثیرات مستثنی نبوده و نیستند.

 

پیش از این مشترکان خانگی و کارخانه ها بودند که با مشاهده قبوض برق، آب و گاز و افزایش آن نسبت به دوره های قبلی برق از سرشان می پرید و کارخانه ها رو به تعطیلی می رفتند، اما اکنون مساجد نیز از این معضل مستثنی نبوده و قبوض چند میلیونی برای هیئت امناء و مسئولان مساجد مشکل ساز شده است.

 

در این بین، برخی از مسئولان مساجد نیز دست روی دست نگذاشته و برای تامین هزینه های مورد نظر، کاربری تجاری این مراکز دینی را بر کاربردهای فرهنگی، دینی و آموزشی آن ترجیح داده اند به طوری که امروزه برخی از مساجد که همواره محلی برای فراگیری و ترویج آموزه های دینی بودند و کلاس های قرآنی و مذهبی در آنها برگزار می شد اینک برای رهایی از تعرفه های بالای مصرفی و فرار از خطر تعطیلی و یا قطع برق، آب و گاز برای تامین در آمد برگزاری مراسم ختم را به برنامه های فرهنگی در اولویت قرار دادند.


به دنبال مشکلاتی که با اجرای طرح هدفمندی یارانه ها برای مساجد در پرداخت تعرفه های بالای مصرفی به وجود آمد مجلس شورای اسلامی در سال 89 معافیت مساجد روستایی از پرداخت قبوض برق و آب را تصویب کرد. در همان زمان پیشنهاد معافیت مساجد شهری نیز در مجلس مطرح شد ولی با مخالفت دولت مواجه شد چرا که دولت معتقد بود معافیت مساجد شهری از پرداخت تعرفه های شهری برایش بار مالی خواهد داشت.

 

ولی نارضایتی و اعتراض ائمه جماعات و هیئت امنای مساجد از بالا رفتن تعرفه های مصرفی مساجد نمایندگان مجلس را وادار کرد که در بودجه سال 91 نیز در مورد این مسئله تدابیری بیندیشند به طوری که در کمیسیون فرهنگی و تلفیق مجلس همزمان با بررسی لایحه بودجه91 نمایندگان پیشنهاد دادند دولت به مساجد در پرداخت تعرفه های مصرفی تخفیف دهد تا بلکه گوشه ای از مشکلات آنها رفع شود.

 

تصویب طرح تخفیف در تعرفه های مساجد شهری در صحن علنی، آری یا نه؟

اگرچه بسیاری از نمایندگان عضو کمیسیون فرهنگی با تخفیف تعرفه های مصرفی مساجد در کمیسیون تلفیق و فرهنگی موافقت و این طرح را تصویب کردند ولی معلوم نیست که این طرح در صحن علنی نیز تصویب شود یا نه؟ قرار است لایحه بودجه سال 91 اواسط اردیبهشت ماه در صحن علنی مجلس تصویب شود امید است نمایندگان با تصویب این طرح در صحن علنی مجلس شورای اسلامی گره ای از مشکلات مساجد باز کنند.

 

سیدجواد آرین‌منش، عضو کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی با اشاره به اینکه امسال همزمان با تصویب بودجه سال 91 پیشنهاد معافیت مساجد شهری از پرداخت قبوض در کمیسیون فرهنگی و تلفیق مجلس مطرح شد به خبرنگار شبستان گفت: در کمیسیون فرهنگی مجلس پیشنهاداتی مبنی بر ارایه تسهیلاتی به مساجد در زمینه کاهش هزینه های مصرفی گاز، برق و آب مساجد ارایه شد تا از فشاری که از قبل اجرای طرح هدفمندی یارانه ها به مساجد متحمل شده است، کاسته شود.

 

وی با ابراز امیدواری از تصویب این طرح در صحن علنی و اجرای آن از سوی دولت به منظور کاهش هزینه های مصرفی مساجد و حسینیه ها در مصارف آب، برق و گاز مساجد گفت: تعرفه های بالای مساجد پس از هدفمندی یارانه ها مشکلات بسیاری را برای مساجد به وجود آورده و موجب نارضایتی ائمه جماعات مساجد شده است از این رو تعدادی از اعضای کمیسیون فرهنگی مجلس اعضای کمیسیون فرهنگی پیشنهاد ارایه تخفیف به مساجد شهری را مطرح کردند که این طرح در کمیسیون فرهنگی و تلفیق مورد تصویب قرار گرفت.

 

اما در حال حاضر مشکلات مساجد تنها به این مسئله ختم نمی شود چرا که امسال در ارایه لایحه بودجه سال 91 ارتقای شاخص های فرهنگی که همه ساله از سوی دولت به استان ها اختصاص می یافت و از این طریق نیز به فعالیت های فرهنگی مساجد بودجه ای اختصاص می یافت، امسال این اعتبار از لایحه بودجه سال 91 حذف شده است. به گونه ای که ستار هدایت خواه، مخبر کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی با تایید حذف اعتبار ارتقای شاخص های فرهنگی استان ها از ردیف بودجه سال 91 به خبرنگار شبستان گفت: دولت در واکنش به اعتراض نمایندگان در حذف ارتقای شاخص های فرهنگی گفته است که این بودجه در بودجه استان ها لحاظ می شود.

 

از طرف دیگر بسیاری از دستگاه های متولی مساجد از عدم تخصیص بودجه مصوبشان در سال 90 احساس نارضایتی و اعلام کرده اند که بودجه مصوب آنها در سال 90 به طور کامل پرداخت نشده است به طور ی که سرپرست سازمان اوقاف و امور خیریه چندی پیش به بدهی ۶۱ میلیاردی تومانی دولت به مساجد و امامزاده ها اشاره کرده و گفته بود: از ۱۰۵میلیارد تومان اعتبار مصوب مجلس در بخش مساجد، تنها ۱۷ میلیارد تومان به صورت متمرکز و ۳۷میلیارد در استان ها عملیاتی شده است و بر این اساس 50 درصد بودجه مساجد در سال 90 محقق نشده است.

 

در این راستا هدایت خواه، مخبر کمیسیون فرهنگی مجلس از تمهیدات مجلس در این زمینه در ارایه بودجه به دستگاه ها خبر داد و گفت: امسال بودجه های متفرقه در ذیل ردیف بودجه دستگاه ها و نهادها تخصیص می یابد و در زمان تخصیص اعتبارات 70 درصد بودجه دستگاه ها به آنها تعلق می گیرد تا همچون سال گذشته شاهد عدم تخصیص بخشی از بودجه دستگاه ها نباشیم.

 

- خبر خوش

ولی با این حال با توجه به اینکه تاکید دولت نهم و دهم بر مسجد محوری بوده است و همه ساله شاهد افزایش بودجه مساجد در کشور بودیم امید است که امسال نیز شاهد افزایش بودجه مساجد باشیم. مخبر کمیسیون فرهنگی مجلس با تایید افزایش بودجه مساجد در سال 91 گفته است که بودجه مساجد نسبت به سال های گذشته افزایش یافته است.

 

هدایت خواه با اشاره به اینکه در لایحه بودجه سال 91 چندین ردیف اعتبار برای حمایت از مساجد در نظر گرفته شده است، افزود: حمایت از مساجد روستایی و شهری، حمایت از مساجد جامع شهرها و حمایت از فعالیت های فرهنگی مساجد از جمله مواردی است که دولت برای حمایت از آنها بودجه در نظر می گیرد به گونه ای که قریب به 170 هزار میلیارد تومان اعتبار برای مساجد پیش بینی شده است.

 

مخبرکمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه در مجموع بودجه مساجد امسال در لایحه بودجه که ازسوی دولت ارایه شده است تا حدودی افزایش داشته است، گفت: که اگر بودجه ارتقای شاخص های استانی که قرار است در بودجه هر استان لحاظ شود نیز در نظر گرفته شود بودجه استان ها افزایش می یابد.

 

اما با این حال بسیاری از مسئولان و متولیان حوزه مسجد توقع دارند که دولت و مجلس در زمینه توجه به مسجد گام های اساسی تری بردارند به گونه ای که حجت الاسلام ناصحی، رییس مرکز فعالیت های دینی شهرداری تهران با تاکید بر توجه دولت به توسعه مساجد به خبرنگار شبستان گفت: دولت باید حمایت های لازم از مساجد داشته باشد و حمایت و کمک دولت به مساجد به معنای دولتی کردن مساجد نیست.

 

وی افزود: متاسفانه پس از هدفمندی یارانه ها شاهد این مسئله بوده ایم که تعرفه های مصرفی مساجد افزایش یافت به گونه ای که در برخی از استان ها با تعطیلی مساجد روبرو شدیم که خوشبختانه در بودجه سال 89 تعرفه های مصرفی مساجد روستایی رایگان شد ولی لازم است که این مساعدت برای مساجد شهری نیز در نظر گرفته شود.

 

وی افزود: متاسفانه بسیاری از مساجد ناتوان از پرداخت هزینه ها هستند. اگر امکانات و موقوفاتی برای مساجد در نظر گرفته شود تا بوسیله آن منبع در آمدی داشته باشند هرگز مسجد تبدیل به مکان تجاری نمی شود.

 

حجت الاسلام محمد غلامی، معاون امور بقاع و امکان متبرکه سازمان اوقاف و امورخیریه کشور نیز بر لزوم اهتمام و توجه دولت و مجلس به توسعه و عمران مساجد تاکید کرد و به خبرنگار شبستان گفت: بحث عمران و آبادانی مساجد باید در دستور کار دولت و مجلس شورای اسلامی باشد. زیرا که دولت باید به این مسئله اهتمام و توجه داشته باشد که دستگاه ها و نهادها بر اساس بودجه مصوب برنامه ریزی می کنند و در صورتی که این بودجه به آنها اختصاص نیابد در اجرای برنامه ها با مشکل مواجه می شوند.

 

وی اذعان کرد: سال گذشته به دلیل عدم اختصاص کامل بودجه سازمان اوقاف و امور خیریه شاهد این مسئله بودیم که ساخت بیش از 2 هزار مسجد در کشور به تعویق افتد.

 

مساجد از دیر باز مکانی برای ترویج آموزه های دینی بوده و پرواضح است وجود چنین مشکلاتی برای مساجد در شأن جامعه اسلامی نیست و بی شک هموار کردن مشکلات مساجد نیازمند توجه مسئولان است تا متولیان برای رهایی از تعطیلی، دست به دامان استفاده‌های تجاری از مساجد نشوند. این در حالی است که آیت الله مکارم شیرازی دست اندازی به مساجد برای انجام کارهای اقتصادی را حرام دانستند.

 

قرار است لایحه بودجه 91 به زودی در صحن علنی مجلس شورای اسلامی به تصویب برسد، امید است در اختصاص بودجه و حمایت های لازم از مساجد شاهد اختصاص بودجه ای در خور جایگاه و شان مساجد باشیم تا مرتفع کننده مشکلات آنها باشد.

 

پایان پیام/

 

کد خبر 127288

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha