آرزوهایی که ۳۶ سال پیش در بمباران شیمیایی سردشت مدفون شد/«سردشت» سند توحش مدعیان حقوق بشر

۳۶ سال از جنایت صدام علیه مردم سردشت می گذرد؛ جنایتی که اولین مورد حمله شیمیایی بعد از جنگ اول جهانی بود و کودکان آن روز، امروزه اثرات این جنایت را بر دوش می کشند.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان در استان آذربایجان غربی-فاطمه صمدزاده؛

بمباران شیمیایی سردشت بمبارانی بود که نیروی هوایی عراق از ۷ تیر۱۳۶۶ با استفاده از بمب‌های شیمیایی در چهار نقطه پرازدحام شهر سردشت انجام داد. 

در این حمله ۱۱۰ نفر از ساکنان غیرنظامی شهر شهید و ۸۰۰۰ تن دیگر نیز در معرض گازهای سمی قرار گرفتند و مسموم شدند که تا به امروز عوارض این بمباران شیمیایی در بازماندگان حادثه مشهود است.

هفتم تیرماه سال ۱۳۶۶ سردشت به عنوان نخستین شهرغیرنظامی جهان چهار بار پیاپی در اوج جنگ تحمیلی عراق علیه ایران توسط رژیم بعثی مورد هدف بمباران شیمیایی قرار گرفت. 

بلافاصله بعد از بمباران ۱۱۰ نفراز مردم مظلوم و بی دفاع این شهرستان مرزی به شهادت رسیده و هزاران نفر از زنان، کودکان و مردان مظلوم این دیار دچار مصدومیت ناشی از گازهای شیمیایی و سمی شدند مصدومیتی که سه دهه است نه تنها التیام نیافته بلکه هر سال سرباز می زد. 

سردشت اولین شهری بود که بعد از جنگ جهانی اول و تصویب کنوانسیون های منع سلاح های شیمیایی مورد حمله شیمیایی قرار گرفت و به مراتب بدتر و فاجعه آمیزتر از حلبچه بمباران شیمیایی شد.

در این فاجعه انسانی هشت هزار نفر مصدوم شدند ولی آمار غیر رسمی با توجه به جمعیت ۱۳ هزار نفری سردشت، ۱۰ هزار نفرمصدوم بود. مصدومانی که با گذشت سالها هنوز هم از عوارض این گازهای سمی رنج می برند. یک فاجعه ای جهانی که با سکوت جهانی مواجه شد...

ایران با اعزام مصدومین شیمیایی به کشورهای اروپایی، علاوه بر مداوای آنان، سعی کرد جهانیان را با جنایات صورت گرفته علیه ملت ایران آشنا سازد و مسئولین ایرانی در برگزاری کنفرانس بین المللی خلع سلاح شیمیایی در پاریس (ژانویه ۱۹۸۹) نقش مؤثری داشتند و اقدام به افشاگری کردند.

این افشاگریها نقش سازنده ای در انعقاد کنوانسیون ۱۹۹۳ پاریس درباره منع توسعه، تولید، ذخیره سازی و به کارگیری سلاحهای شیمیایی و لزوم انهدام آنها داشت.

اکنون ۳۶ سال‌ از این فاجعه می‌گذرد و درد و آلام آن روزها بر ذهن، روان و جسم هموطنانمان در سردشت وجود دارد. و مردم سردشت هم نشینی با تاول و خردل دارند و عارضه‌های شیمیایی که تا آخر عمر باید با آن سر کنند .

محمد حسین مهدویان فیلم سینمایی «درخت گردو» را با همین موضوع برای ۳۸ اُمین جشنواره فیلم فجر رساند تا با فیلمی خوش ساخت دو جایزه مهم بهترین کارگردانی و بازیگری مرد را از آن خود کند. داستان این فیلم در سه مقطع زمانی سال‌های ۶۶، ۸۳ و ۹۵ روایت می‌شود و بر مبنای داستان واقعی تلخ و انسانی زندگی مردی رنج کشیده به نام قادر مولان پور و خانواده اش در فاجعه بمباران شیمیایی سردشت است.

گفتنی است؛ شهرستان سردشت با جمعیت ۱۲۰ هزار نفری در جنوب آذربایجان غربی واقع شده و دارای ۴ شهر و ۶ دهستان با ۲۲۸ روستای سکنه‌دار است و با کشور عراق مرز مشترک به طول ۱۰۰ کیلومتر دارد.

امروز ۳۶ امین سالروز فاجعه انسانی بمباران شیمیایی سردشت است و رئیس بنیاد شهید و امور ایثارگران کشور به این شهر سفر کرده است. مردم مرزی سردشت در کنار محرومیت و مشکلات ناشی از جنایت جنگی تاکنون نقش ارزنده‌ای در دفاع از کیان و مرزهای ایران اسلامی داشته اند که امیدواریم مورد توجه مسئولین قرار گیردند.

کد خبر 1275317

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha