سادگی فدای زیبایی نشود/نهی اسلام از مناره های بلند

یک پژوهشگر در حوزه مسجد با اشاره به اینکه در ساخت مسجد نباید زیبایی، سادگی را تحت شعاع قرار دهد، گفت: مسجد نباید به گونه‌ای ساخته شود که همچون کلیسا فقط مکانی دیدنی شود بلکه باید همه شئونات جامعه را دنبال کند.

حجت‌الاسلام مرتضی رستگار، کارشناس و پژوهشگر حوزه مسجد با تبیین شیوه ساخت و ساز مسجد در صدر اسلام به خبرنگار شبستان گفت: آنچه که در قرآن کریم، روایت و شواهد تاریخی آمده است، تاکید به صرف مال و نیروی انسانی بر ساخت مسجد به همگان است و همواره ساخت مسجد به عنوان یکی از ویژگی‌های انسان‌های مؤمن یاد شده است.

وی پیرامون ویژ‌گی‌‌های مساجد نخستین گفت: مسجدالنبی(ص) که در سال‌های نخستین توسط پیامبر (ص) ساخته شد زمینی با دیواره‌های ساده و سنگریزه‌هایی بود که در درون مسجد پهن شده بود و مسلمانان در نهایت سادگی در این مکان به عبادت می‌پرداختند. در حال حاضر نیز در ساخت مسجد باید به سادگی مسجد توجه شود.

حجت الاسلام رستگار ادامه داد: در صدر اسلام همواره بهترین مکان‌ها برای ساخت مسجد در نظر گرفته می‌شد و پیشانی هر نقطه و مکانی مسجد می شد. این ملاک در حال حاضر نیز باید مورد توجه همگان در ساخت مسجد قرار گیرد و بهترین مکان های هر شهر باید برای ساخت مسجد در نظر گرفته شود زیرا که باید همه شئونات یک جامعه از مسجد دنبال شود.
 

نهی از مناره های بلند
وی با توصیه بر اینکه همواره بر استفاده از مناره های بلند در مساجد نهی شده است، اذعان کرد: آنچه که از گذشته تاکنون مورد غفلت واقع شده است و در روایت اسلامی ائمه معصومین (ع) بر پرهیز بر آن تاکید کرده اند، استفاده از مناره‌های بلند در مساجد است. در صدر اسلام نیز وقتی ساخت مناره های بلند برای مساجد در دستور کار قرار می گرفت پیامبر(ص) شدیدا نهی می کردند و آن را اقدام صحیحی نمی‌دانستند.

 

وی افزود: در روایات اسلامی نیز آمده است که امام زمان (عج) نیز در زمان ظهور نیز مساجدی که دارای مناره های بلند باشد را تخریب می‌کنند ولی متاسفانه در حال حاضر شاهدیم که در معماری برخی از مساجد از معماری دیگر فرهنگ ها استفاده می شود.

این پژوهشگر حوزه مسجد ادامه داد: مسجد ضمن داشتن سادگی، قداست و معنویت باید با منطقه جغرافیایی همگون و همساز باشد و هزینه‌های مناره‌های مسجد نباید از دیگر قسمت‌های مسجد بیشتر باشد. البته سادگی مسجد به معنای نداشتن علامت و نماد نیست بلکه مسجد باید نشانه‌ای از معماری اسلامی را داشته باشد تا مشخص شود این مکان، مکان معنوی است ولی نماد به کار رفته برگرفته از نمادهای اسلامی باشد.

حجت‌الاسلام رستگار به مولفه هایی که در ساخت مسجد باید مورد توجه قرار گیرد اشاره و خاطرنشان کرد: باید تلاش شود برای مسجد به سمت قبله ساخته شود و قبله مسجد تمایلی نداشته باشد و ساختمان و گنبد و گلدسته مسجد نباید موجب سلب آسایش و آرامش همسایگان مسجد شود. علاوه برآن ضمن به کارگیری زیبایی در مسجد به سادگی و قداست مسجد نیز توجه کرد و مسجد همچون کلیسا و کنیسه تنها تبدیل به مکان دیدنی نشود بلکه مکانی باشد که با ورود به آنجا انسان به یاد خدا بیفتد.

پایان پیام/
 

کد خبر 130897

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha