به گزارش خبرگزاری شبستان، در این نشست که با استقبال فرهیختگان ایرانی ساکن تورنتو برگزار شد، "مهدی رحیمیان" پژوهشگر رسانه و فیلم با ایراد مقالهای تحت عنوان "شاخصهای روایت در گلستان سعدی" گفت: تأمل در حکایتهای سعدی ما را بدان سمت سوق میدهد که این روایتها سرشار از تصویرسازیهای جدی و دورانساز هستند، چرا که این روایتها از چنان برجستگی برخوردار هستند که هنوز هم مجال مطرح شدن دارند.
وی افزود: روایتهای سعدی را میتوان شبیه داستانهای مینی مال زمان ما دانست که در این میان تصویرسازیهای وی بیمانند هستند و در برابر بسیاری از داستانهای زمانۀ ما درخشندگی خاصی دارند.
این استاد هنر و فیلم افزود: ما پس از هفت قرن داستانهای گلستان، هنوز با آنها همدلی و همراهی میکنیم و این نشان از ظرافت و مهارت سعدی در روایتگری دارد. کاوش در مفهوم روایت ما را به شیوۀ داستانگویی رهنمون میکند.
دکتر رحیمیان تصریح کرد: از سوی دیگر باید به یاد داشته باشیم که حکایتهای سعدی دارای تنوع ذاتی هستند که این ناشی از تحربیات گوناگونی است که سعدی در آنها زیسته است. شخصیت راوی در هیچیک از روایتهای سعدی تکراری نیست و این نکتۀ قابل توجهی است که باید بدان توجه کرد. دکتر رحیمیان با خواندن یکی از روایتهای گلستان سعی کرد بهتر و بیشتر شاخصهای روایت در گلستان سعدی را نشان دهد.
سخنران بعدی این نشست نیز دکتر فخارزاده بود که با عنوان "حکمت در شاهنامه فردوسی" به ایراد سخن پرداخت و با اشارتی به وضعیت سیاسی و فرهنگی و دینی زمانۀ فردوسی گفت: حکیمان شاهنامه برخی نیمه انسانی و نیمه خدایی هستند چون فریدون و برخی پهلوان هستند که نمونۀ برجسته آن رستم و پدر وی زال است که این دو هم در کنار فرزانگان دیگر بر خیر و نیکی و خرد تأکید میکنند که در این میان زال پروردۀ سیمرغ است و دارای فره ایزدی است و ما مرگ زال را در شاهنامه نمیبینیم، گویی خرد بنا نیست نابود شود.
بنا بر گزارش روابط عمومی سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی، سومین سخنران این نشست "حسین کاجی" پژوهشگر فلسفه بود که با عنوان "سعدی و فردوسی به چه کار ما میآیند؟" گفت: هنگامیکه از سعدی و فردوسی در تاریخ ایرانزمین سخن به میان میآید این افراد و آثارشان بهعنوان بخشی از سنت فرهنگی ما قلمداد میگردند. بنابراین پرسش از ضرورت سعدی و فردوسی برای زمانۀ ما پرسش از ضرورت سنت برای ما است و در این میان وظیفه ماست که نشان دهیم که ما چه نیازی به سنت در جهان جدید داریم و پس از آن برخی از شاخصهای فکری اندیشههای این دو نماد سنت و فرهنگمان را که هماکنون بدانها نیاز داریم برجسته کنیم.
گفتنی است، نسخههایی از اولین شمارۀ نشریه ایرانیان «نشریۀ فرهنگی ایرانیان مهاجر» که از سوی مؤسسۀ فرهنگ و هنر ایران منتشر میشود نیز در این جلسه در اختیار شرکتکنندگان قرار گرفت.
پایان پیام/
نظر شما