خبرگزاری شبستان: هتک در لغت به معنای پرده دریدن، پاره کردن پرده، کشیدن و کندن و نیز به معنی مفتضح ساختن و رسوا کردن کسی است و حرمت به معنای آبرو، ارجمندی، آن چه شکستن آن روا نباشد، آن چه که حفظ و نگهداری و محترم شمردن آن واجب است. به این ترتیب مقصود از هتک حرمت مسجد آن است که مسجد از آبرو و حرمت خاصی برخوردار است و حفظ و نگهداری و محترم شمردن آن بر عموم مسلمانان واجب است. از این رو نباید احترام مسجد دریده شود. به همین دلیل علما هتک حرمت مسجد و اهانت به آن را از اقسام گناهان کبیره ذکر کردند؛
شهید بزرگوار، حضرت آیت الله دستغیب می نویسد: «هر مکانی که به نام مسجد به وسیله مسلمانی بنا شود شیعه باشد یا از سایر فرقه های اسلامی، رعایت حرمت آن واجب و اهانت و هتک آن مانند خراب کردن یا آلوده کردن به نجاست، گناه کبیره است. نزد هر دین داری، بدیهی است که مسجد به حضرت آفریدگار نسبت دارد و ان المساجد الله و اهانت به آن اهانت به خداست.»
شهید دستغییب در ادامه به روایاتی که در آن ها به تعظیم و گرامی داشت مسجد اشاره شده می پردازند از جمله روایت ذیل؛ ابوبصیر می گوید از امام صادق (ع) در ارتباط با تعظیم و بزرگداشت مساجد پرسیدم که علت چیست؟ امام در جواب فرمودند: «فرمان و دستور تعظیم مساجد از آن روست که مساجد خانه های خدا در روی زمین هستند.»
در روایت دیگر ی از امام صادق(ع) می خوانیم: «ملعون و لعنت شده کسی است که مسجد را گرامی ندارد.»
لزوم رعایت حرمت و عظمت مساجد به آن حد است که اولیای دین به ما دستور داده اند که در گفت و گوهای روزمره خود از مسجد با احترام یاد کنید و از بکارگیری تعابیری که با منزلت و عظمت مسجد سازگار نیست خودداری کنیم.
در روایت دیگری از امام علی (ع) می خوانیم: نباید به مسلمان «مردک» گفته شود و به قرآن، قرآنک و از مسجد هم «مسجدک» تعبیر نکنید.
شاید به پشتوانه همین دسته از روایات است که بزرگان و علمای ما هتک حرمت مسجد را از گناهان کبیره دانسته اند. البته همان گونه که گذشت بارزترین نوع هتک حرمت به مسجد خراب کردن مسجد بدون دلیل و نجس کردن آن است. هم چنان که در روایات دیگر به این مسئله اشاره شده است. پیامبر اکرم (ص) فرمودند: «مساجد خود را از نجاسات دور نگه دارید.»
از این رو می بینیم در قرآن کریم به مسلمانان دستور می دهد که مبادا مشرکین نزدیک مسجد الحرام شوند: « ای اهل ایمان، مشرکان نجس هستند. پس نباید به مسجد الحرام نزدیک شوند.»
پایان پیام/
نظر شما