خبرگزاری شبستان، گروه بین الملل: «حسن هانیزاده» کارشناس سیاسی در گفتوگو با خبرنگار بینالملل خبرگزاری شبستان در پاسخ به این سوال که آینده سوریه را چگونه ارزیابی میکنید، اظهار کرد: دولت بشار اسد سقوط کرده و گروههای مسلح الان وارد دمشق شدند و قدرت را در دست گرفتند. آنچه که اتفاق افتاد، نتیجه توافق بازیگران بحران سوریه از جمله آمریکا و برخی کشورهای اروپایی نظیر رژیم صهیونیستی و ترکیه بود که توانستند با کمک به گروههای مسلح، دولت بشار اسد را که یکی از محوریترین کشورهای عضو محور مقاومت بود، سرنگون کنند. وضعیت الان در سوریه خیلی شفاف نیست و هنوز دولت پایدار و ثابتی هم در این کشور حاکم نیست. باید در انتظار شفاف شدن وضعیت دمشق باشیم که چگونه دولتی را تشکیل خواهد داد.
وی اظهار کرد: الان سوریه در مرحله گذار است و در حال حاضر سوریه در حال انتقال از یک نظامی است که توسط پدر و پسر حافظ اسد و بشار اسد ۵۴ سال بر کشور حکومت کرد و الان گروههای مسلح، دمشق را اشغال کردند. به نظر میرسد که هدف آمریکا و غرب ضربه زدن به محور مقاومت و کاهش نفوذ ایران و محور مقاومت در منطقه است.
هانیزاده تاکید کرد: احتمالا در آینده هم عراق دچار وضعیت ناپایداری خواهد شد. در حال حاضر گروههای مختلف از جمله عناصر حزب بعث در اردن در حال سازماندهی شدن هستند. احتمالا در آینده هم همین وضعیتی که در سوریه اتفاق افتاد، همین وضعیت در عراق با کمک عشایر این کشور که همچنان به رژیم صدام وفادار هستند، اتفاق خواهد افتاد و شورشهایی را سازمان دهی خواهند کرد تا عراق را که به عنوان محور مقاومت تلقی می شود، دچار آسیب امنیتی بکنند.
وی تصریح کرد: در یمن، آمریکاییها نیز قصد دارند نیروهای دریایی تفنگدار خود را در شهرهای الحدیده و عدن برای تسلط بر باب المندب و خلع سلاح انصارالله مستقر کنند. به نظر میرسد جبهه مقاومت در حال ضعیف شدن هستند و ممکن است نفوذ خود را در منطقه از دست بدهد، ولی به هر حال الان ایران و محور مقاومت مخصوصا حزب الله، دنبال شفاف شدن وضعیت سوریه هستند که اگر بتوانند در آینده با دولت آینده سوریه به یک توافقی برسند.
وی درباره اینکه تغییر در سوریه چه تاثیری در مناسبات دیپلماتیک کشورهای منطقه و بین المللی میگذارد، گفت: سوریه پس از سرنگونی دولت بشار اسد، فضای دیگری را طی خواهد کرد. قطعا از محور مقاومت فاصله خواهد گرفت و به سمت تعامل با آمریکا و احتمالا رژیم صهیونیستی خواهد رفت. در حال حاضر الان شرایط در سوریه غیرشفاف است و ممکن است یک مشکلاتی برای محور مقاومت ایجاد کنند. باید در انتظار شکلگیری دولت پایدار در سوریه بود. نیروهای ملی و اسلامی در سوریه قطعا نقشی در بدنه آینده نظام سوریه ایفا خواهند کرد که اگر چنین اتفاقی بیفتد، قطعا نفوذ رژیم صهیونیستی هم در سوریه کاهش پیدا میکند.
هانی زاده درباره اینکه چه عاملی باعث سقوط سوریه شد، گفت: دلیل اول اختلاف نظر در ارتش بود. وقتی بشار اسد در سال ۲۰۰۰ و پس از مرگ پدرش قدرت را در دست گرفت، ژنرالهای وفادار به پدرش که از طایفه علوی بودند از چرخه ارتش خارج شدند و نیروهای دیگری از طوایف دیگر وارد بدنه ارتش شدند و همین مسئله باعث یک نوع شکاف در ارتش شد. این امر سبب شد تا ارتش انسجام خود را از دست دهد. دلیل دوم غفلت ارتش و نیروهای اطلاعاتی و امنیتی دولت بشار اسد از تحرکات گروههای مسلح در ادلب بود که نتوانستند پیش بینیهای لازم را داشته باشند. سوریه ۱۳ سال در مقابل گروههای تروریستی ایستادگی کرد، اما در یک فرآیند زمانی کوتاه به دلیل برخی غفلتها سرنگون شد.
این کارشناس سیاسی درباره اینکه آیا ورود نیروهای اسرائیلی در بحبوحه این تحولات میتواند نقشه خاورمیانه را تغییر دهد، اظهار کرد: به نظر میرسد الان هم امریکا و ارتش صهیونیستی با این تحرکاتی که انجام شده است و با ورود تانکهای ارتش رژیم صهیونیستی به قنیطره در دامنه های ارتفاعات جولان اشغالی، این رژیم درصدد توسعه دایره نفوذ جغرافیایی خودش است و این نشان میدهد طرح خاورمیانه جدید و اجرایی کردن این طرح، کاملا جدی است.
وی در پایان در پاسخ به این سوال که آیا حکومت جدید سوریه جلوی اسرائیل نمیایستد، گفت: فعلا که اینها با کمک اسرائیل، دولت بشار اسد را سرنگون کردند و خود را وامدار این رژیم میدانند لذا درباره دولت اسرائیل فعلا موضع گیری نمیکنند و باید منتظر تشکیل یک دولت پایدار در سوریه بود.
نظر شما