حجت الاسلام و المسلمین «تقی قرائتی» در گفتگو با خبرنگار گروه مسجد و کانونهای مساجد خبرگزاری شبستان با اشاره به اهمیت سه روز اعتکاف در خانه خدا، اظهار کرد: اعتکاف، یعنی تعظیم و ابراز تضرع در برابر خالق، التزام به توقف در مسجد به قصد قربت و عبادت با مراعات شرایط لازم است.
وی با اشاره به اینکه اعتکاف مخصوص دین مقدس اسلام نیست، بلکه در ادیان الهی دیگر نیز وجود داشته است، بیان کرد: اعتکاف، توصیه قرآنی و جزء سیره و سنت پیامبر اسلام(ص) و اهل بیت(ع) بوده است. در اهمیت اعتکاف همین بس که خداوند در قرآن کریم و در آیه ۱۲۵ سوره بقره می فرماید: «وَ عَهِدْنَآ إِلَی إِبْرَاهِیمَ وَ إِسْمَعِیلَ أَن طَهِّرَا بَیْتِیَ لِلطَّآئِفِینَ وَ الْعَکِفِینَ وَ الرُّکَّعِ السُّجُود؛ و ما به ابراهیم و اسماعیل امر کردیم که خانه مرا برای طواف کنندگان و مجاوران و رکوع کنندگان و سجده کنندگان پاک و پاکیزه کنید».
عبادت در مسجد گامی در جهت سازندگی انسان
مدیر موسسه مسجد با بیان اینکه عبادت هدف مشترک همه ادیان آسمانی و پیامبران الهی است، ابراز کرد: در اعتکاف همه کارها رنگ خدایی به خود می گیرد و تقرب به درگاه الهی و به نوعی عبادت در مسجد برای سازندگی انسان است، انسان در مدت زمان سه روزه از هیاهوی زندگی فاصله می گیرد و با حضور در خانه خدا، با فکر، اندیشه و خلوت گزینی راهبرد و برنامه برای آینده خود ترسیم می کند.
حجت الاسلام قرائتی تأکید کرد: همچنین سه روز اعتکاف در مسجد، فرصتی است برای آنکه معتکف به محاسبه رفتار و اعمال خود بپردازد و به این موضوع بیندیشد که از امکانات و استعدادهایی که خداوند در اختیارش قرار داده، چگونه برای کسب معنویت و استفاده از استعدادهایش بهره برداری کند.
وی با اشاره به دیگر دستاوردهای حضور در مراسم معنوی اعتکاف، تأکید کرد: حضور در مراسم معنوی اعتکاف ضمن اینکه زمینه پیوند و ارتباط دائمی انسان با مسجد را تقویت می کند و موجب هدایت انسان و شکوفایی استعدادهای او می شود، برای فرد معتکف هم مسئولیتهای فردی و اجتماعی ایجاد میکند، به گونه ای که فرد معتکف با تقوایی که کسب میکند، نمیتواند نسبت به دیگر افراد جامعه و حقوقشان بی تفاوت باشد. علاوه بر آن در جامعهای که در آن اعتکاف نهادینه شده باشد، جوانان در برابر بدیها مصون می شوند.
اعتکاف فرصتی برای تغییر نگاه به جایگاه مسجد
حجت الاسلام والمسلمین قرائتی کرد: امروز برخی کارکرد مساجد را تنها در برگزاری مراسم ختم و سوگواری می دانند درحالی که اعتکاف فرصتی است تا نگاه به جایگاه مساجد تغییر یابد و با برنامه ریزی هدفمند با محتوای ارزشمند فرهنگی، دینی و اجتماعی با محوریت مساجد اهتمام صورت گیرد، چراکه اعتکاف یک سرمایه گذاری و بستر برای تربیت و جذب نیروهای متخصص و متعهد در عرصه امور فرهنگی و مذهبی محسوب می شود.
وی با اشاره به آیه ۱۸ سوره توبه «إِنَّمَا یَعْمُرُ مَسَاجِدَ اللّهِ مَنْ آمَنَ بِاللّهِ وَالْیَوْمِ الآخِرِ وَأَقَامَ الصَّلاَةَ وَآتَی الزَّکَاةَ وَلَمْ یَخْشَ إِلاَّ اللّه؛ مساجد خدا را تنها کسانی آباد می کنند، که به خدا و روز قیامت ایمان دارند و نماز برپا می کنند و زکات می دهند و جز از خدا نترسیده اند»، پیرامون اهمیت جایگاه مسجد گفت: سابقه مسجد بیش از قرآن کریم است همه انبیا الهی با مسجد ارتباط داشته اند و امیرالمومین علی(ع) در مسجد متولد و در مسجد به شهادت رسیدند، کارکردهای مخفی مسجد بیشتر از کارکردهای ظاهری آن است، مسجد به قدری جاذبه دارد که کسی که در آن حضور می یابد، تحمل دوری از خانه خدا را ندارد.
حضور در مسجد انسان را از خطاها مصون میدارد
این کارشناس مذهبی در پایان خاطرنشان کرد: در آیات و روایات اسلامی توصیه شده است که جوانان در مسجد حضور یابند، چراکه حضور در مسجد انسان را از خطاها و انحرافات دور می کند، در مسجد می توان بهترین دوست و همراه را پیدا کرد و فرصت یافتن شغل، گرفتن بهترین مشورت ها، معرفی همسر خوب، انتخاب زندگی هدفمند فراهم است، امروز در مقابل برنامه های دشمن در فضاهای مجازی که جوانان را تهدید می کند، به غیر از مسجد پناهی نداریم.
نظر شما