خبرگزاری شبستان، گروه بین الملل: نقض آتش بس از سوی رژیم صهیونیستی، جنبش مقاومت اسلامی فلسطین «حماس» را بر آن داشت تا مبادله اسرا را که قرار بود شنبه صورت بگیرد، متوقف کند.
در همین راستا، دیروز میانجیگران قطری و مصری در تماس تلفنی در تلاش برای حفظ آتشبس و توافق تبادل اسرا بودند.
حماس از میانجیگران خواست اسرائیل را تحت فشار قرار دهند تا اجازه ورود کمکها را بدهد و از نقضهایش که تاکنون منجر به شهادت بیش از ۱۱۸ فلسطینی در غزه و مجروح شدن ۸۲۲ نفر از زمان اجرای آتشبس شده است، پایان دهد.
در حالی که دیروز هیئتی از جنبش حماس برای پیگیری اجرای توافق وارد قاهره شدند، دولت آمریکا مجددا به حماس هشدار داد که تا ظهر شنبه باید تمامی اسرا آزاد شوند.
کارولین لویت، سخنگوی کاخ سفید گفت، دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا تاکید کرده است که حماس باید همه زندانیان را روز شنبه آزاد کند و از ملک عبدالله دوم پادشاه اردن خواست تا اطمینان حاصل کند که جنبش و رهبران منطقه وخامت اوضاع را درک میکنند.
در همین راستا، الجزیره به نقل از شبکه اسرائیلی «کان» نوشت که اسرائیل اجازه ورود کمکها را خواهد کرد و حماس در ازای آن سه زندانی را آزاد خواهد کرد.
این منابع تصریح کردند که آزادی ۹ اسیر در مرحله اول در دستور کار نیست و قرار است کمکهایی که اسرائیل از ورود آنها جلوگیری کرد به شمال نوار غزه وارد شود.
استیو ویتکاف، فرستاده آمریکا به خاورمیانه در بیانیهای دیروز گفت که حماس بخشی از قدرت در غزه نخواهد بود. به گزارش رسانه های اسرائیلی، انتظار میرود ویتکاف این هفته از اسرائیل و قطر بازدید کند.
یک منبع مصری به شبکه خبری القاهره گفت: قاهره و دوحه در حال تلاش برای ترغیب طرفها به پایبندی به مفاد توافقنامه، در بحبوحه پیچیدگیهای سیاسی و میدانی که دشواری کار را افزایش میدهد، هستند.
در همین زمینه، حماس اعلام کرد که یک هیئت رهبری به ریاست خلیل الحیه، رئیس هیئت مذاکره کننده آن، بعدازظهر دیروز وارد قاهره شدند.
حازم قاسم، سخنگوی حماس در بیانیهای گفت: اشغالگران اسرائیل از اجرای بسیاری از مفاد توافق آتش بس طفره میروند.
وی افزود: ما از میانجیگران وعدههایی دریافت میکنیم که اشغالگران را ملزم به اجرای مفاد توافق آتشبس کنند.
ابوحمزه، سخنگوی گردانهای قدس شاخه نظامی جنبش جهاد اسلامی فلسطین در پستهایی در تلگرام گفت: سرنوشت اسیران مقاومت با رفتار نتانیاهو، چه منفی و چه مثبت، مرتبط است.
از طرف آمریکا، مارکو روبیو، وزیر امور خارجه، گفت که اسرائیل نمیتواند به حماس اجازه دهد تا از آتشبس فعلی برای بازسازی صفوف خود استفاده کند، چیزی که به نظر میرسد ازسرگیری احتمالی جنگ توسط ارتش اشغالگر اسرائیل در غزه را توجیه میکند.
ارتش اشغالگر اسرائیل برای آمادگی برای احتمال از سرگیری جنگ در غزه، نیروهای ذخیره را فراخواند.
از سوی دیگر روز گذشته مواضع رد طرح های ترامپ برای تصرف غزه توسط آمریکا همچنان ادامه داشت.
عبدالفتاح السیسی، رئیس جمهور مصر و عبدالله دوم، پادشاه اردن طی تماسی تلفنی بر وحدت مواضع کشورهای خود در قبال مسئله فلسطین تاکید کردند.
سفیر محمد الشناوی، سخنگوی رسمی ریاست جمهوری مصر گفت که رهبران دو کشور بر اهمیت آغاز فوری روند بازسازی در نوار غزه بدون آواره کردن مردم فلسطین از سرزمینشان تاکید دارند.
دو منبع امنیتی مصری تاکید کردند که السیسی تا زمانی که برنامه ترامپ برای جابجایی فلسطینیان از نوار غزه در دستور کار باشد، برای مذاکره در کاخ سفید به واشنگتن سفر نخواهد کرد.
سازمان رادیو و تلویزیون اسرائیل به نقل از یک منبع اردنی اعلام کردند که اردن در دیدار ملک عبدالله دوم با ترامپ تلاش کردند تا از انتشار هرگونه بیانیه رسانهای جلوگیری کند، اما موفق نشدند و در نتیجه مصریها تصمیم گرفتند سفر رئیس جمهور السیسی به واشنگتن را تا اطلاع ثانوی به تعویق بیاندازند.
در جهان عرب، احمد ابوالغیط، دبیرکل اتحادیه عرب، هشدار داد که سیاستهای ترامپ می تواند منطقه را به مرحله جدیدی از درگیری اعراب و اسرائیل سوق دهد.
جاسم البودایوی، دبیرکل شورای همکاری خلیج فارس از ترامپ خواست تا روابط مستحکم خود بین منطقه و واشنگتن را به یاد بیاورد. موضع ما در مورد فلسطین ثابت و واضح است. شما معاملهای می خواهید بکنید که جهان عرب آن را نمیپذیرد.
گروههای فلسطینی نیز موضع خود را در رد طرح ترامپ تجدید کردند و محمود عباس بر تعهد مردم فلسطین به ماندن در سرزمین خود در غزه، کرانه باختری و قدس تاکید کرد و گفت: فلسطین فروشی نیست.
امانوئل مکرون، رئیس جمهور فرانسه گفت: غزه یک قطعه زمین خالی نیست، بلکه دو میلیون نفر در آن زندگی میکنند.
با این سخنان و مواضع باید دید که فردا شنبه چه چیزی در انتظار غزه است و آتش بس به کجا خواهد انجامید؟
نظر شما