استقبال ترکیه از ماه رمضان؛ از احیای سنت رمضانی «محیا» تا سنت قرآنی «مقابله»

شهر استانبول ترکیه با نزدیک شدن ماه مبارک رمضان به نظافت مساجد و گلاب پاشی آنها و آویزان کردن چراغ‌هایی موسوم به «محیا» به استقبال این ماه مبارک رفتند و احتمال می رود ترکیه فردا شنبه ماه روزه را آغاز کند.

به گزارش خبرگزاری شبستان به نقل از آناتولی، شهر استانبول ترکیه به دلیل مساجد تاریخی بی شمار و تنوع بازارها با حضور مسلمانان از سراسر جهان به صورت متمایزی به استقبال ماه روزه می‌رود.

شهر استانبول ترکیه در فضایی معنویی و شلوغی بازارها امسال نیز به مانند هرساله با شادی به استقبال ماه مبارک رمضان می‌رود، بنابراین مساجد آماده شده اند و فعالیت‌های معنوی خود را آغاز کردند.

ماه روزه امسال در ماه مارس در جهان اسلام فرا می‌رسد و ترکیه از فردا شنبه ماه مبارک را آغاز کرد؛ به طوری که آغاز ماه هجری و ماه میلادی همزمان شده است.

در استانبول رسم بر این است که مساجد نظافت شوند و با گلاب شسته شوند. همچنین مناره‌های مساجد چراغانی می شود که در میان مسلمانان ترکیه به «محیا» مشهور است. آداب و رسوم رمضانی از قرن‌ها پیش در این شهر قدیمی ماندگار هستند که شادی را در چهره مسلمانان در همه جا منعکس می‌کند.

آماده سازی مساجد

مساجد تاریخی استانبول مانند مسجد تاریخی سلیمانیه و صدها مسجد دیگر امسال به طور ویژه با نظافت و شستشو و گلاب پاشی آماده شدند.

پلاکاردهای رمضانی «محیا» مطابق با سنت‌های عثمانی در مساجد مهم استانبول مانند ایاصوفیا، ینی جامع، مسجد سلیمانیه و مسجد دیگر در مناطق تاریخی استانبول آویزان شدند.

سنت محیا به قرن شانزدهم در امپراطوری عثمانی برمی‌گردد و این سنت هنوز در تزئین مساجد در ماه رمضان ادامه دارد.

مساجد برای مردم استانبول و ترکیه و مسلمانان جهان از اهمیت معنوی بالایی برخوردار است و  در ماه مبارک مردم مشتاق اقامه نماز و افطار در صحن های مساجد هستند.

مساجد استانبول در ماه رمضان شاهد حال و هوای خاصی بین افطار تا نماز تراویح است، همچنین فضای معنوی نیز در ایام سحر حاکم است.

فضای معنوی

با فرارسیدن ماه رمضان، فضای معنوی در مساجد تاریخی از جمله مسجد جامع الفاتح در منطقه الفاتح در مرکز تاریخی استانبول افزایش یافته است.

حرکت مردم به مساجد جامع با فرارسیدن رمضان و در هنگام نمازها افزایش می‌بابد. مسجد جامع الفاتح در طول سال از فضای معنوی برخوردار است و در رمضان این فضای معنوی بیشتر می‌شود.

فعالیت‌های قرآنی از جمله تلاوت در این ماه به نام «مقابله» که به معنای ختم قرآن دسته جمعی است، آغاز می‌شود؛ به طوری که تلاوت جزء قرآن در مساجد با حضور نمازگزاران پس از نماز ظهر انجام می‌شود. به طور معمول قبل از ماه مبارک رمضان تلاوت قرآن آغاز می‌شود و با فرارسیدن شب قدر یعنی شب ۲۷ ماه مبارک رمضان تلاوت قرآن به پایان می‌رسد.

مقابله قرآن بدین صورت است که حافظ یا قاری قرآن، آیاتی از کلام وحی را با صوتی دلنشین قرائت می‌کند و تفاوتی ندارد که قاری این آیات را از حفظ یا به صورت مستقیم از روی مصحف تلاوت کند. سپس حاضران و مستمعین با سکوت خود به آیات قرآن گوش فرا می‌دهند و خود نیز آن آیات را با صدایی بسیار آهسته از روی قرآن تلاوت می‌کنند.

مقابله به طور معمول از زمان عثمانی‌ها ادامه داشته است و ریشه کهنی دارد که به زمان رسول اکرم(ص) می رسد؛ قاریان و حافظان، قرآن را تلاوت می‌کردند و پیامبر(ص) و شنوندگان به آن گوش می‌دانند.

مقابله در مساجد برگزار می‌شود و  نمازگزاران و روزه داران تا قبل از نماز جماعت جمع می شوند و از ماه رمضان آغاز و  تا پایان این ماه ادامه می یابد.

تحرک بازارها

در حالی که مقدمات معنوی کامل شده است، بازارهای شهر شاهد حرکت عظیم خریدارانی است که می خواهند مایحتاج خود را در ماه مبارک تامین کنند.

خرما یکی از محصولات پرطرفدار در این ماه است و هیچ سفره افطاری بدون آن کامل نمی‌شود و خریداران تقاضای زیادی برای آن دارند.

مردم برای افطاری و سحری این ماه مبارک محصولات مانند لبنیات و پنیرها و انواع نان پخته شده را تهیه می‌کنند. این مسئله در مورد بازارهای امینونو نیز صدق می‌کند که شامل حضور پررنگ مردم برای خرید مایحتاج ماه رمضان هستند.

کد خبر 1806126

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha