روایت ۸۴۰ سال عبادت و هنر در مسجد جامع فردوس/ شاهکار سلجوقیان در مسیر جهانی شدن

مسجد جامع فردوس، یکی از کهن‌ترین بناهای مذهبی و تاریخی ایران، اکنون در مسیر ثبت در فهرست جهانی یونسکو قرار دارد. این بنای ارزشمند که تجلی‌گاه تاریخ و هنر اسلامی است و با معماری منحصربه‌فردش، توجه جهانیان را به خود جلب کرده است این روزها پایگاه تربیت نیروهای قرآنی است.

خبرگزاری شبستان-خراسان جنوبی؛ زینب روحانی مقدم-دین مبین اسلام برکات بسیاری را برای جوامع بشری داشته است که می توان به یکی از مهمترین برکاتش اشاره کرد که وجود و برپایی مساجد است، مساجد از همان ابتدای صدراسلام محلی برای مشورت و حل مشکلات اجتماعی، فرهنگی، سیاسی و اقتصادی مردم و جامعه بوده است.  

مسجد مکانی مقدس برای عبادت، ذکر و نیایش خداوند است. این مکان نه‌تنها محلی برای برگزاری نماز جماعت و عبادت‌های فردی، بلکه مرکزی برای اجتماع مسلمانان، تعلیم و تربیت دینی، و حل مسائل اجتماعی است.

مسجد مکانی برای تجمع مسلمانان از اقشار مختلف جامعه است که به تقویت اخوت اسلامی و همدلی کمک می‌کند. مساجد می‌توانند در حل مشکلات خانوادگی، اقتصادی و اجتماعی مؤثر باشند و افراد نیازمند را شناسایی و حمایت کنند.

روایت ۸۴۰ سال عبادت و هنر در مسجد جامع فردوس/ شاهکار سلجوقیان در مسیر جهانی شدن

مسجد، قلب تپنده ایران زمین

در قبل از پیروزی انقلاب اسلامی نیز مساجد به سنگرهایی برای مبارزه و مقابله با رژیم منحوس پهلوی تبدیل شدند و نیروهایی جان بر کف و حامی دین و ولایت فقیه تربیت کردند و سبب پیروزی این انقلاب بزرگ و نورانی شدند.  

در دوران دفاع مقدس نیز مساجد فعال شدند و علاوه بر مرکزی برای تربیت رزمندگان اسلام به مکانی برای حمایت و پشتیبانی از رزمندگان و خانواده شهدا تبدیل شدند و نقش مهمی در این دوران بر دوش داشتند.

اکنون نیز که جنگ نرم و ترکیبی و فرهنگی دشمن علیه جوانان و نوجوانان این سرزمین به راه شده است، این مساجد هستند که می توانند به میدان بیایند و با تربیت نیروهایی بصیر و آگاه و جهادی و انقلابی با استفاده از فضای مجازی و قدرت رسانه به مقابله با دشمن بپردازندـ

مسجد قلب تپنده‌ی جامعه اسلامی است. فعال‌سازی مساجد و بهره‌مندی از برکات آن، جامعه را به سوی رشد معنوی، اخلاقی و اجتماعی هدایت می‌کند و زمینه‌ساز تربیت نسل صالح و موفق خواهد بود. ایران به عنوان یکی از پایگاه‌های مهم تمدن اسلامی، میزبان مساجد تاریخی باشکوهی است که هر یک نمادی از هنر، معماری و معنویت اسلامی به شمار می‌روند. این مساجد نه‌تنها محلی برای عبادت و ذکر خدا بوده‌اند، بلکه نقش مهمی در تحولات فرهنگی، اجتماعی و علمی ایفا کرده‌اند.

مساجد تاریخی ایران، گنجینه‌ای از هنر، فرهنگ و معنویت اسلامی هستند. احیای این مساجد، نه‌تنها به حفظ میراث فرهنگی کمک می‌کند، بلکه می‌تواند جامعه را به سوی رشد معنوی، فرهنگی و اجتماعی هدایت کند. این مساجد، میراث معنوی و فرهنگی اسلام و ایران هستند و احیای آن‌ها به حفظ هویت اسلامی و ملی کمک می‌کند.

بسیاری از گردشگران داخلی و خارجی به دلیل معماری باشکوه و معنویت این مساجد، به ایران سفر می‌کنند. احیای این بناها به رونق گردشگری کمک می‌کند. مساجد تاریخی می‌توانند مجدداً به مکانی برای آموزش قرآن، احکام اسلامی و تربیت نسل جوان تبدیل شوند.

با برگزاری نماز جماعت و مراسم مذهبی، این مساجد می‌توانند بستر اتحاد و همدلی در جامعه باشند. احیای فضای عبادی و معنوی این مساجد، به افزایش تقوا و اخلاق در جامعه کمک می‌کند.

روایت ۸۴۰ سال عبادت و هنر در مسجد جامع فردوس/ شاهکار سلجوقیان در مسیر جهانی شدن

مسجدی با قدمتی ۸۴۰ساله در شهرستان فردوس

یکی از مساجد تاریخی که در ایران و در خطه خاوران وجود دارد مسجد جامع قدیم شهرستان فردوس است و این مسجد، نمونه‌ای برجسته از معماری اسلامی و یکی از آثار مهم دوران سلجوقی محسوب می‌شود و حدود ۸۴٠ سال از ساخت این مسجد می گذرد.  

مسجد به سبک معماری خراسانی و سلجوقی ساخته شده و دارای شبستان‌ها، ایوان‌ها و طاق‌های زیبا است. تزیینات بنای اولیه مسجد به دوره سلجوقیان (قرن ششم هجری قمری) بازمی‌گردد. آجرکاری و گچ‌بری‌های هنرمندانه، از ویژگی‌های بارز این مسجد است. محراب مسجد با نقوش اسلیمی و آیات قرآن، از بخش‌های برجسته آن به شمار می‌رود

وجود این مسجد در خطه خاوران نشان‌دهنده قدمت و تمدن اسلامی در منطقه خراسان جنوبی است و محل برگزاری مراسم مذهبی و اجتماعی ومرکز تعلیم و تربیت دینی در گذشته بوده است.  
این مسجد ظرفیتی برای جذب گردشگران و علاقه‌مندان به معماری اسلامی در شهرستان فردوس محسوب می شود و نیازمند مرمت و بازسازی بخش هایی است که در زلزله سال ۱۳۴۷ آسیب دیده است و پرونده مسجد جامع فردوس برای ثبت در فهرست جهانی یونسکو به سازمان جهانی یونسکو ارسال شده است.

روایت ۸۴۰ سال عبادت و هنر در مسجد جامع فردوس/ شاهکار سلجوقیان در مسیر جهانی شدن

مسجد جامع قدیم فردوس؛ پایگاه حرکت‌های فرهنگی، مذهبی و اجتماعی

مسجد جامع قدیم فردوس از زمان تاسیس کانون فرهنگی حضرت مهدی موعود(عج) در سال ۸۳ فعال تر از گذشته شده است و برنامه های مختلف فرهنگی و هنری و مذهبی در این مسجد تاریخی با حضور و مشارکت نوجوانان و جوانان برگزار می شود.  

از ابتدای ماه مبارک رمضان نیز برنامه های مختلفی در این مسجد اجرایی است و در این راستا به گفتگو با حمید آبیار مدیر کانون فرهنگی هنری موعود فردوس پرداختیم. آبیار در گفتگو با خبرنگار شبستان اظهار داشت: ساخت این مسجد به دوره سلجوقیان بر می گردد و سبک خراسانی و دو ایوانی ساخته شده است.  

وی در ادامه بیان کرد: از ویژگی های خاص مسجد می توان به آجرکاری خاص نمای ایوان و وجود کاشی کاری پراکنده در آن، گچ بری داخل ایوان قبله و گنبدخانه های کنار ایوان اشاره کرد و در سال ۱۳۵۲ به شماره ۱۲۲۸ ثبت آثار ملی شد و هم اکنون در فهرست بررسی ثبت جهانی قرار دارد.

روایت ۸۴۰ سال عبادت و هنر در مسجد جامع فردوس/ شاهکار سلجوقیان در مسیر جهانی شدن

آبیار با اشاره به اینکه مسجد جامع قدیم فردوس در بافت تاریخی شهر تون و محله قدیمی میدان ساخته شده است، افزود: به واسطه زلزله های متعدد بخش‌هایی از مسجد تخریب و مجدد بازسازی شده است و عقب نشینی یک و نیم متری رواق های صحن و نصب درب در رواق های اطراف صحن، بازسازی کامل شبستان صد ستونی مسجد جامع اجرایی شده است.  

مدیر کانون فرهنگی هنری مهدی موعود(عج) فردوس بیان کرد: مسجد جامع به عنوان پایگاه تمامی حرکت‌های فرهنگی، مذهبی و اجتماعی در طول قرن ها محسوب می شده است و وجود علمای بزرگ در جایگاه منبر و محراب باعث نقش آفرینی موثری در روند رویدادهای مختلف داشته است.

روایت ۸۴۰ سال عبادت و هنر در مسجد جامع فردوس/ شاهکار سلجوقیان در مسیر جهانی شدن

جذب نسل جدید به مسجدی به قدمت تاریخ

وی به برنامه های اجرایی در این مسجد تاریخی اشاره کرد و گفت: اقامه نماز جماعت در سه نوبت صبح، ظهر و مغرب، برگزاری دو جلسه قرائت قرآن کریم به همراه تفسیر قبل از اذان مغرب و یک ساعت بعد از نماز مغرب وعشاء از جمله برنامه هایی است که در دستور کار است.

آبیار ادامه داد: با توجه به وجود کانون و موکب فرهنگی و اهتمام خادمین مجموعه در برنامه ریزی مناسب در برگزاری برنامه های مختلف و سابقه ارزشمند مجموعه در برگزاری مراسمات مورد اقبال همشهریان فردوسی است.

مدیر کانون فرهنگی هنری مهدی موعود(عج) فردوس در ادامه به روش های جذب نسل جدید به این مسجد اشاره کرد و افزود: مهمترین روش در جذب و حفظ نسل جدید دادن نقش و وظیفه به نوجوانان و مشارکت دادن آنها در برنامه ها مسجد و حفظ شان و احترام آنها است.

روایت ۸۴۰ سال عبادت و هنر در مسجد جامع فردوس/ شاهکار سلجوقیان در مسیر جهانی شدن

میزبانی از روزه داران در خوان با برکت مسجد جامع قدیم فردوس

وی در خصوص برنامه های ماه مبارک رمضان عنوان کرد: در مسجد جامع قدیم فردوس برنامه های مختلفی به همت کانون فرهنگی هنری مهدی موعود(عج) فردوس در حال اجرا است که می توان به برپایی سفره های افطاری ساده با نام کریم اهل بیت(ع) با مشارکت خیرین و سخنرانی، ویژه برنامه شب های قدر اشاره کرد.

آبیار در ادامه گفت: جزء خوانی قرآن کریم قبل از اذان مغرب و ایراد سخنرانی کوتاه در این مسجد در دستور کار است و در راستای برنامه زندگی با آیه ها هر روز قبل از افطار از سخنان روحانی مسجد سوالی مطرح می شود و در پایان ماه مبارک به ۳۰ نفر جایزه اهدا خواهد شد.

مدیر کانون فرهنگی هنری مهدی موعود(عج) فردوس ادامه داد: در بحث برپایی سفره افطار کریمانه هر شب طبق رسم ۱۵ساله این سفره پهن می شود و بیش از ۴۰۰ نفر روزانه در این خوان با برکت پذیرایی می شوند.

روایت ۸۴۰ سال عبادت و هنر در مسجد جامع فردوس/ شاهکار سلجوقیان در مسیر جهانی شدن

وی در ادامه اظهار کرد: محفل قرائت قرآن کریم و تفسیر کلام وحی نیز در دستور کار قرار دارد و با استقبال بی نظیر و خوب نسل جدید این برنامه ها مواجه شده است.

آبیار در خصوص برنامه های شب های قدر در این مسجد عنوان داشت: در شب‌های قدر با حضور سخنران و مداح کشوری برنامه محوری شهرستان برگزار خواهد شد و ویژه برنامه های لیالی قدر شامل اقامه ۱۰۰ رکعت نماز قضا به جماعت، قرائت دعای جوشن کبیر و غیره است.

کد خبر 1808536

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha