اسلام شناسی و ایران شناسی پلی برای درک بهتر تمدن ها

محقق برتر ششمین جشنواره فارابی با اشاره به گستردگی تحقیقات علمی مختلف در ایران اظهار کرد: اسلام شناسی و ایران شناسی پلی برای درک بهتر تمدن ها محسوب می شود.

به گزارش خبرنگار شبستان، مراسم پایانی ششمین دوره جشنواره بین المللی فارابی صبح روز شنبه، 6 آبان با حضور رییس جمهور، رییس کمیسیون فرهنگی مجلس، وزیر علوم و جمعی از شخصیت های علمی فرهنگی در مرکز همایش های برج میلاد برگزار شد.

بنابراین گزارش، در این مراسم پاتریک رینگنبرگ، محقق و پژوهشگر برتر این دوره از جشنواره بین المللی فارابی گفت: اسلام شناسی و ایران شناسی در اصل ساخته علوم انسانی غرب بوده اما منحصر به غرب نیست و به طور خاص از آنجایی که این علوم سعی در کاوش توصیف و درک پیچیدگی های تمدن های اسلامی و ایرانی دارند، به جهانشمولی مرتبط می شوند.

وی افزود: منظور من از جهانشمولی نه تنها اسلام شناسی و ایران شناسی مرتبط با مسلمانان و غیرمسلمانان و ایرانیان و غیرایرانیان است، بلکه مطالعه عمیق یک دین و یا یک تمدن است که می تواند درک بهتری از شرایط انسانی و تاریخی مان به ما ارایه بدهد

پاتریک رینگنبرگ تصریح کرد: نیازی نیست که اشاره کنیم تمام علوم انسانی مرتبط با اسلام شناسی و ایران شناسی دارای ظرفیت های خاص و محدودیت هایی هستند بلکه در این جهان کامل این علوم باید فارغ از احساسات بشری، رها از فشارهای اقتصادی، سیاسی و اجتماعی و پذیرای افق های تازه فکری و تغییرات پارادایمی باشند.

 

زندگی در دنیای جهانی شده

این محقق و پژوهشگر ابراز کرد: اما این مسائل در جهان ما اینقدر ساده نیستند چرا که همه ما موجودات بشری هستیم که ریشه در زمینه ای خاص داریم و با مشکلات تاریخ جهان و شرایط فردی خویش روبرو هستیم. در واقع ما در دنیای جهانی شده زندگی می کنیم اما چارچوب های فکری و معرفت شناسی های ما برای چالش های جدید و دیدگاه های متنوع موجود بسیار محدودند.

وی ادامه داد: ما باید قلمروهای جدید را مورد کاوش قرار دهیم تا بتوانیم نقشه های جدید ترسیم کنیم، اما مشکل آن است که حوزه های مطالعاتی ما اغلب بیش از حد تخصصی شده اند و ما نیازمند مطالعات میان رشته ای هستیم در حالی که هر رشته دانشگاهی باید در چارچوب مرزهای خود باقی بماند.

رینگنبرگ عنوان کرد: استادان و محققان و دانشجویانی که به مطالعه اسلام و ایران می پردازند همواره به علت شرایط ژئوپلوتیکی موجود دچار مشکل هستند، چراکه ایران از نظر ارتباطات معمولی با دیگر کشورها با محدودیت روبروست بنابراین این بار اول نیست که ایران با شرایط سختی روبرو شده است و مورخان به خوبی می دانند که تاریخ همچون رودی مواج است اما همانطور که در قرآن آمده است شادی فاصله چندانی با اندوه ندارد و طلوع آفتاب درست بعد از تاریک ترین زمان شب است.

وی ابراز امیدواری کرد: در آینده میان محققان و دانشگاه های ایرانی و خارجی همکاری ها و گفتگوهای گسترده ای در مورد مسائل مربوط به ایران شناسی رخ دهد و مطالعات علمی ایران بیشتر ترجمه و چاپ شده و همایش های بین المللی بیشتری در ایران برگزار شود تا پل های ارتباطی و پیشرفت های دو طرفه حاصل شود.

رینگنبرگ با بیان اینکه اسلام شناسی و ایران شناسی در زمان حاضر از اهمیت وافری برخوردار است، تاکید کرد: علت این اهمیت به دنیای پر از تضاد و تنش امروز برمی گردد. جستجوی دانش و برقراری گفتگو با دیگران از شئون انسان است و به همین دلیل اسلام شناسی و ایران شناسی باید انسان گرایی و آگاهی از مسئولیت هایمان به عنوان موجود بشری را تقویت کند.

 

ایران مرکز جهان است

وی ابراز کرد: ما به عنوان اروپایی باید از فرهنگ و تاریخ ایران بسیار بیاموزیم چرا که این آموزه ها در درک فرهنگ، دیدگاه ها رویکردها و روش علمی خودمان به ما کمک خواهد کرد همانطور که نظامی در هفت پیکر می گوید: ایران مرکز جهان است.

رینگنبرگ ادامه داد: پیچیدگی های جامعه تاریخ ادیان فلسفه ها، عرفان و هنرهای ایرانی می توانند به ما بیاموزند که در تحلیل ها و تفسیرهایمان باید دقیق باشیم چرا که ایران کشور شعر نمادها و تاویل است و فردوسی نیز همین نکته را مورد تجلیل قرار داده است به نحوی که در شاهنامه هنگامی که ایرج اژدها را می بیند همانند تور شمشیر نمی کشد و مانند سلم پا به فرار می کند بلکه با اژدها صحبت می کند.

وی تصریح کرد: اعتقاد به قدرت کلمه کلام و شعر از ویژگی های فرهنگ ایرانی است و ما با قدرت نوشتن و سخن گفتن می توانیم جهان را بسازیم و خاطره گذشته را زنده نگه داریم و در این میان قابل توجه است که ایرانیان توانسته اند پیوند میان هویت، خدا و گذشته های دورشان را به لطف اشعار فردوسی، حافظ و مولانا زنده نگه دارند.

وی با اشاره به نمادها و مفاهیم موجود در هنر و فرهنگ ایرانی گفت: این مولفه ها نه تنها الهام بخش مطالعات من بوده اند بلکه عمیق ترین جنبه های زندگی ام را تحت تاثیر قرار داده اند و قطعاً من بدون فرهنگ ایرانی هنر اسلامی را آنگونه که اکنون دریافته ام درک نمی کردم و نمی توانستم کتابی را که به خاطر آن جایزه این جشنواره را دریافت کرده ام بنویسم.

شایان ذکر است، پاتریک زیگن برگ از جمله برگزیدگان خارجی جشنواره فارابی در دوره ششم به شمار می آید.

پایان پیام/
 

کد خبر 188122

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha