رییس انجمن فلسفه مسکو در همایش بین المللی روز فلسفه، با اشاره به ترکیب "غیر غربی" در عنوان مقاله اش "آیا فلسفه اسلامی غیر غربی است؟" گفت: در دوره های اخیر از فلسفه های غیر غربی بسیار سخن گفته شده است، اما کاملا واضح نیست که مراد از این "غیر غربی" چیست. کاملا واضح است که به هر چیزی که در غرب اتفاق نمی افتد اشاره دارد، اما مشخص نمی کند که این چیست که در غرب نیست؟!
اسمیرف در این راستا به سخن ادوارد سعید استناد کرد که گویا غرب نتوانسته است تمدن شرقی را بفهمد و هماره نگاه تحقیرآمیزی به شرق داشته است.
وی با اشاره به اینکه در فلسفه غیر غربی ثبوت مهمتر از وجود است و این هم از نشانه هایی است که تفکر غربی می خواهد دنیا را به صورت یکپارچه کند و نگاهی واحد داشته باشد، گفت: جهانی کردن یعنی آن که بنیانی را بنیان بگذاریم تا تعاریف یکسانی ارائه شود. فلسفه به ما می گوید که چگونه می توانیم یکپارچه راجع به موضوعی صحبت کنیم و خلاءها را پر کنیم.
میهمان همایش بین المللی روز جهانی فلسفه در تهران معتقد بود که پرسش از معنای "جهانی کردن" و همچنین راه و روش و چگونگی این "جهانی شدن" دو رویکردی است که در این مسیر می توان به آن پرداخت.
اسمیرف در ادامه با طرح این مطلب که توسط یک مشاهده ساده به دنیای پیرامون می توانیم به جنبه های مختلف آن ها پی ببریم و در عین حال می توانیم تفاسیر متفاوتی از این دنیا ارائه دهیم، گفت: با این توصیف، فلاسفه مقدمات را بیان می کنند تا بتوانیم این دیدگاه ها را یکپارچه و واحد کنیم. فلسفه با اتکا به زبان و کلام، تفکر ما را نشان می دهد و بیانگر این است که دنیا برای ما چه معنایی دارد. در واقع این دیدگاه ها موازی یکدیگر هستند و رو در روی یکدیگر نیستند و از طریق فلسفه می توان به واحد ساختن مقدمات و معانی پرداخت.
رییس انجمن فلسفه مسکو که با مقاله "آیا فلسفه اسلامی غیر عربی است" در همایش شرکت کرده بود، در ادامه افزود: مقدمات مختلف هستی به این معنا هستند که در دنیا و در میان هستی، اجزایی وجود دارد که نمی توانند با یکدیگر ارتباط برقرار کنند و به عنوان مثال ما هم نمی توانیم ارتباط زیست شناسی را با جنبه های دیگر نشان دهیم. و در واقع یک گونه مشترک برای تمام موجودات وجود ندارد. اما برای انسان ها مقوله ای به نام ارتباط وجود دارد که می تواند انسان ها را به هم ربط دهد. در حقیقت همین مقولات هستند که جنبه های مختلف جهان هستی را نشان می دهند.
اسمیرنف، با اشاره به اینکه مقولات مختلف نمی توانند وجود یا بودن را تقسیم بندی کنند، با بیان تفاوت میان فلسفه عربی و غربی، خاطر نشان کرد: بسیاری عقاید هستند که غربی نیستند و ما به آنها غیر غربی می گوییم. در واقع فلسفه غیر غربی، یعنی فلسفه عربی و در آن از مفاهیم عربی استفاده می شود. مسئله اصلی در فلسفه غیرغربی و عربی این است که در جمله عربی، عدم تطابق عربی و انگلیسی یک مسئله خیلی ظریف است و از لحاظ دیدگاه فلسفی و از حیث هستی فضای فعل بودن در انگلیسی بسیار مهم تر و حیاتی تر از زبان عربی است.
پایان پیام/
نظر شما