به گزارش شبستان مردم مصر آماده می شوند شنبه برای رای دادن در مرحله دوم همه پرسی مربوط به پیش نویس قانون اساسی بحث برانگیز که مورد حمایت اسلامگرایان قرار دارد ، به پای صندوق های رای بروند.
به نظر می رسد پس از هفته ها بحران وخیم سیاسی و تظاهرات بعضا مرگبار در مصر ، اسلامگرایان در آستانه پیروزی هستند.
تظاهرات جدیدی برای عصر جمعه به درخواست اسلامگرایان در اسکندریه ، دومین شهر بزرگ مصر ، که در عین حال ساکنان آن شنبه گذشته رای خود را به صندوق انداختند پیش بینی شده است.
درگیری هایی بین طرفداران رای آری و خیر، هفته قبل به زخمی شدن حدود پانزده تن منجر شد.
تحلیلگران سیاسی عقیده دارند این تنش ها احتمالا حتی پس از این رای گیری ، بین مخالفان لائیک که به لطف این بحران به یکپارچگی شکننده ای دست یافته اند و حکومت تحت تسلط اخوان المسلمین ، ادامه خواهد یافت.
حدود صد و بیست هزار نظامی به عنوان کمک به پلیس به منظور تامین امنیت صندوق های اخذ رای بسیج شده اند.
رای گیری روز شنبه نیمی از پنجاه و یک میلیون رای دهنده مصری را که در هفده حوزه انتخابیه به ویژه سه حوزه انتخابیه شهرهای بزرگ کانال سوئز ( پورت سعید، اسماعیلیه و سوئز)، مرکز گردشگری الاقصر یا همچنین جیزه ، را در بر می گیرد، شامل می شود.
نخستین مرحله از این رای گیری که پانزدهم دسامبر برگزار شد به ویژه شامل قاهره و اسکندریه بود. بر اساس ارقامی که هنوز غیر رسمی است، در این همه پرسی پنجاه و هفت درصد به پیش نویس قانون اساسی رای مثبت دادند و میزان مشارکت در میان شرکت کنندگان در این همه پرسی سی درصد بود.
این پیش نویس به این ترتیب بخت زیادی برای تایید در سطح ملی دارد زیرا حوزه های انتخابیه ای که روز شنبه رای خود را به صندوق می اندازند ، شامل مناطق روستایی است که موافق اسلامگرایان هستند.
اما میزان رای «آری» نه چندان بالا در دور نخست و میزان مشارکت ضعیف مردم در آن، به گونه ای است که نمی توان این همه پرسی را پیروزی سیاسی بزرگی برای جناح مرسی قلمداد کرد.
حسن نافع از سرمقاله نویسان روزنامه مستقل المصری الیوم می گوید:« همه قراین از آن حکایت دارد که این رای گیری در جهتی است که اخوان المسلمین می خواهد.»
وی می افزاید:« اما اخوان المسلمین در خیال باطل است چنانچه فکر کند نتیجه این همه پرسی به این گروه ماموریت می دهد به مسیری که برای مصر انتخاب کرده است ، به پیش رود.»
مخالفان عقیده دارند این انتخابات با موارد گسترده ای از تقلب و تخلف به نفع رای «آری» همراه بوده است.
این همه پرسی همچنین در شرایط بحران وخیم اقتصادی برگزار می شود. تردیدهای سیاسی دولت را وادار کرده است تقاضای وام چهار میلیارد و هشتصد میلیون دلاری را از صندوق بین المللی پول به تعویق اندازد و افزایش مالیات را که ممکن است بر فضای اجتماعی تاثیر گذار باشد به حال تعلیق در آورد.
محمد البرادعی رئیس جبهه نجات ملی ، مهم ترین ائتلاف مخالفان ، در پیامی ویدئویی که پنجشنبه شب بر روی اینترنت قرار گرفت اعلام کرد کشور در آستانه ورشکستی قرار دارد .
یاسر علی سخنگوی رئیس جمهوری مصر گفت مرسی که روز پنجشنبه با شماری از سفرا دیدار کرد نیز به نوبه خود اطمینان داد مصر می خواهد دوره انتقالی دموکراتیک را که پس از سقوط حسنی مبارک در فوریه دو هزار و یازده آغاز کرده است، تکمیل کند.
مخالفان عقیده دارند پیش نویس قانون اساسی زمینه اسلامی شدن بیشتر قوانین و نهادها را فراهم می کند و در آن نقایص زیادی در زمینه محافظت از آزادی ها وجود دارد.
طرفداران مرسی در برابر عقیده دارند این متن سرانجام امکان خواهد داد که کشور پس از دوره ای پر آشوب که با سقوط مبارک همراه بود ، صاحب نهادهای باثباتی شود.
درگیری های شدیدی بین طرفداران و رقبای مرسی در برابر کاخ ریاست جمهوری به کشته شدن هشت تن در پنجم دسامبر گذشته منجر شد.
نظر شما