فاضلی: رسانه ها، موسیقی را همگانی و روزمره کرده اند

نعمت الله فاضلی گفت: بعد از قرن هجدهم و صنعتی شدن دنیای مدرن موسیقی کم کم همگانی و همه جایی شده است تا جاییکه امروز کمتر مکان و زمانی را می توانیم بدون موسیقی متصور شویم.

به گزارش خبرگزاری شبستان ، در اولین روز نشست نقد و بررسی بیست و ششمین جشنواره بین‌اللمی موسیقی فجر که دیروز 2 اسفند در پژوهشکده فرهنگ و هنر برگزار شد، نعمت‌الله فاضلی استاد دانشگاه با بیان این مطلب گفت :مهمترین ویژگی دنیای امروز و فرهنگ معاصر به تعریف تامسون رسانه‌ای شدن آن است و هیچ عامل و ویژگی دیگری به اندازه رسانه‌ای شدن، فرهنگ امروز را در بر نگرفته است.

فاضلی افزود: رسانه‌ای شدن همه ابعاد زندگی انسان امروز را در بر می‌گیرد مواردی چون فرهنگ قومی، تاریخی، اقتصاد، سیاست، خانواده، زندگی روزمره، خوراک، پوشاک، زبان، ادبیات و .... در دنیای امروز رسانه‌ای شده است.

وی تصریح کرد : ما با یک پدیده بزرگ با ابعاد بسیار گسترده روبرو هستیم. رسانه‌ای شدن به یک معنا عنوانی است برای همه تحولات فرهنگی که در قرن 20 و 21 سرنوشت جامعه و تاریخ را رقم زده است.در طی چند دهه گذشته در تمام رشته‌های علوم انسانی و اجتماعی و در تمام حوزه های مربوط به انسان، تاریخ، جامعه و فرهنگ فرایند رسانه‌ای شدن صورت گرفته است.

 

این استاد دانشگاه خاطرنشان کرد: بسیاری از پدیده‌های بزرگ ما رسانه‌ای شده‌اند اما ما تجربه اندکی از آنها داریم که یکی از آنها موسیقی است.ما در زمینه فرآیند موسیقی در ایران به یک بینش تاریخی و تطبیقی نیاز داریم و براساس آن موسیقی را در بستر تاریخ و تحولاتش قرار می‌دهیم.

 

وی اظهار داشت: موسیقی قبل از رسانه‌ای شدن ویژگی‌هایی داشته و بعد از آن که رسانه‌ای شد فرآیند متفاوتی به خود گرفت. دومین پیش شرط رسانه‌ای در خصوص کیفیت موسیقی ایران از نظر سبک و محتوا است. برای فهم رسانه‌ای شدن موسیقی در ایران داشتن یک نوع گفتمان موسیقی نیاز است. در بحث رسانه‌ای یعنی مطبوعات، منتقدان موسیقی، مولدان و مردم باید خودآگاهی انتقادی و همه جانبه درباره مسئله حضور رسانه در موسیقی وجود داشته باشد.

 

فاضلی ادامه داد: زمانی می‌‌توان از فرآیند رسانه‌ای شدن در موسیقی صحبت کرد که همه کسانی که با مقوله موسیقی در ارتباط هستند با هم به نوعی گفت‌وگوی عمومی درباره موسیقی رسیده باشند آنگاه می‌توانیم از زبان این عوامل تجربه واقعی رسانه‌ای شدن را بررسی کنیم.

 

این استاد دانشگاه اظهار داشت: اگر ما اندکی با تامل به زندگی قرن 20 و 21 نگاه کنیم می‌بینیم که زندگی مهیج و پویا و در واقع یکی از عرصه‌های پرتحول بوده که انبوهی از تغییرات را پشت سر گذاشته‌اند. در کانون فرآیند رسانه‌ای شدن مجموعه وسیعی از عواملی که قرار گرفته، هنرهاست و یکی از مهمترین آنها که بیشترین ارتباط را با رسانه برقرار کرده موسیقی است.درواقع این هنر راه خودش را در همه سطوح بواسطه رسانه باز کرده است.



وی در ادامه گفت :بعد از قرن هجدهم و صنعتی شدن دنیای مدرن ، موسیقی کم کم همگانی و همه جایی شده است تا جاییکه امروز کمتر مکان و زمانی را نمی توانیم بدون موسیقی متصور شویم ، موسیقی در همه آنات انسان امروز از اتاق خواب تا محل کارش حضور دارد.

فاضلی در ادامه بیان داشت: سیاسی و تجاری شدن، مصرفی شدن، عامه پسند شدن موسیقی، عرفی شدن موسیقی، جوانی و جهانی شدن جامعه و ... نمونه‌هایی از فرآیندهایی است که در نتیجه رسانه‌ای شدن موسیقی بوجود آمده است.


وی افزود: هر لحظه از زندگی هر انسانی با موسیقی گره خورده، موسیقی در گذشته همگانی و همه جایی نبوده و در فرهنگ بشر در موقعیت‌های معینی تعریف می‌شده اما از دوران مدرن به بعد مجموعه اتفاقاتی رخ داد که موسیقی را روزمره کرد که به نظر من مهمترین چیزی که موسیقی را روزمره و همگانی کرد، رسانه‌ها بودند.

 

وی در پایان گفت : در گذشته موسیقی در ایران و سایر کشورهای جهان در چهارچوب ارتباطات شفاهی و چهره‌به‌چهره و رو برو اجرا می‌شد. با تحول الگوی ارتباط انسانی و بواسطه رسانه‌ها و واسطه‌های دیگر موسیقی هم از چهارچوب یک ارتباط چهره به چهره و شفاهی به یک ارتباط صمیمی و رسانه‌ای تبدیل شد.


پایان پیام/
 

کد خبر 22332

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha