به گزارش خبرگزاری شبستان، محمد جعفر محمد زاده، مطبوعات را میراث گرانسنگ معنوی کشور و آیینه تمام نمای تحولات فرهنگی، اجتماعی و سیاسی خواند و افزود: اگر زبان، ادبیات، آداب و رسوم و آیین در زمرة میراث معنوی می گنجند؛ بی شک مطبوعات نیز به عنوان سریعترین پژواک و بهنگام ترین جلوه گاه این مؤلفه ها، گنجینه ای از میراث معنوی و در عین حال تاریخ مستند ملتها به شمار می آید.
وی با تبیین نقش مطبوعات در تاریخ نگاری ایران گفت: مطبوعات ایران در تاریخ نگاری کشورمان به ویژه از دوران مشروطه به این سو سهم و نقشی بی بدیل و مستغنی از تأکید دارند؛ به طوری که مدیران بسیاری از نشریات، با ثبت خاطرات چهره های فرهنگی و سیاسی هر یک از این دوره ها در قالب مصاحبه، خواسته یا ناخواسته بر وسعت و غنای تاریخ شفاهی ایران افزوده اند علاوه بر این، بخش عمده ای از تاریخ معاصر کشور با استناد به اسناد مطبوعاتی نگاشته شده و کتابهای تاریخی بسیاری با محوریت مطبوعات انتشار یافته است.
محمد زاده با انتقاد از نگرش سنتی به آثار مکتوب در حوزه علوم انسانی عنوان کرد: سالیان طولانی در حوزه علوم انسانی شاهد این دیدگاه بودیم که منابع مکتوب ، هرچه قدیمی تر و خطی تر بودند، اصیل تر و قابل استنادتر پنداشته می شدند؛ اما با وجود انقلاب ارتباطاتی و تحولات چشمگیر در حوزة پژوهش، امروز اهمیت دسترسی محققان به محتوای مطبوعات، هر روز بیش از پیش آشکار می شود.
معاون امور مطبوعاتی و اطلاع رسانی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی با لزوم تقدیر از تلاش ارزندة پیشکسوتان مطبوعاتی گفت: با تلاش ارزندة پیشکسوتان مطبوعات و نشریات بسیاری از این آثار مهم و قابل استناد، امروز در زمرة نفایس مطبوعاتی کشور قرار دارند که به نظر می رسد برای حفظ و صیانت هرچه بهتر و فنی تر از آنها، نیازمند وضع قوانین جدید و امضای تفاهم نامه های ملی و بین المللی هستیم. در عین حال باید اذعان کرد با همة کوشش های انجام شده، هنوز مجموعة کاملی از مطبوعات ایرانی و نیز مطبوعات فارسی زبان جهان در دست نیست. این در حالی است که بیش از دو قرن از عمر مطبوعات فارسی زبان قاره آسیا و منطقه قفقاز می گذرد و دامنه انتشار نشریات فارسی زبان در طول سالیان گذشته، از آسیا به کشورهای اروپایی، افریقایی، آمریکایی و حتی استرالیا کشیده شده است.
محمد زاده با پیشنهاد پژوهش در جراید فارسی زبان خارج از کشور اظهار داشت: برای ایران به عنوان قطب کشورهای فارسی زبان جهان خوشایند نیست که از کارنامة فارسی زبانان در عرصه مطبوعات خارجی بی خبر باشد؛ به ویژه آن که زبان فارسی به عنوان زبان دوم جهان اسلام، محمل هویت فرهنگی و تمدنی ملت مسلمان ایران و سایر ملل فارسی زبان است. از این رو پیشنهاد می کنم علاوه بر مطبوعات داخلی آنچه از نشریات فارسی که در کتابخانه های خارج از کشور وجود دارد، به دقت مورد پژوهش قرار گیردو از آنها
نسخه های الکترونیک و میکروفیلم تهیه شده و در اختیار پژوهندگان گذاشته شود تا در تحول سریع و شتاب عصر ارتباطات، ازاین میراث ارجمند صیانت گردد.
وی در ادامه افزود: یکی از دلایل اندک بودن ارجاع به مطبوعات در پژوهشها و یافته های محققان، دشواری دسترسی به منابع مطبوعاتی است. نمایه های موجود می توانند بخش عمده ای از این خلاء را جبران کنند و تحولی در حوزة پژوهش به طور عام و پژوهشهای ارتباطاتی به طور خاص پدید آورند و نیز به مستند سازی تجارب و آموزه های حرفه روزنامه نگاری کمک می کنند و از رهگذر شناخت راههای پیموده شده، ما را به ضرورت در انداختن طرحی نو فرا می خوانند؛ که نتیجه آن استناد افزونتر به آثار نویسندگان مطبوعاتی در حوزه های علمیه، دانشگاه ها و پژوهشگاه هاست.
محمد زاده، نمایه ها را گنج های شایگانی نامید که الگوهای بومی روزنامه نگاری، ابداعات و ابتکارات روزنامه نگاران و شیوه های مهندسی و مدیریت پیام، در ادوار گوناگون تاریخ مطبوعات کشور در آنها گرد آمده است و هر یک از این نمایه ها می تواند راهنمای علاقه مندان مستعد به عرصه فعالیت های مطبوعاتی بوده و با حفظ نام و یاد پیشکسوتان عرصة مطبوعات، ضرورت تجلیل از زحمات و خدمات ایشان را به جامعه رسانه ای کشور یادآوری کند.
بر اساس گزارش روابط عمومی معاونت امور مطبوعاتی و اطلاع رسانی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، وی در ادامه گفت: بی شک صیانت از تراوش های قلم بیدار و آگاهی بخش و حفاظت از پیام روزنامه نگاران در گنجینه های اسنادی کشور، موجب افزایش انگیزه، تلاش و نشاط ایشان خواهد بودو از طرفی ماندگار نمودن آثار روزنامه نگاران ومحتویات مطبوعات کمک متقابلی به ارتقاء سطح کیفی تولیدات مطبوعات کشور خواهد نمود به گونه ای که هر نویسنده آنچه را که مینویسد با اندیشه تولیدات ماندگارتری قلم به دست می گیرد.
معاون امور مطبوعاتی و اطلاع رسانی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در پایان گفت: معاونت مطبوعاتی و اطلاع رسانی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، به عنوان خانة مطبوعات کشور، با تشویق مطبوعات به ارائه نسخة الکترونیک صفحات خود در فضای مجازی سعی دارد راه دسترسی عموم به محتوای آرشیوی نشریات کشور را هموارتر سازد. همچنین در نظر داریم با تأسیس مرکز اطلاع رسانی و موزة مجازی مطبوعات، میراث مطبوعاتی کشور را به عنوان بخشی مهم از هویت ملی و دینی ایرانیان در معرض دید عموم قرار دهیم و مجموعه ای جامع از اسناد تاریخی مطبوعات، فهرست جهانی نشریات فارسی زبان و نفایس مطبوعاتی کشور را به علاقه مندان داخل و خارج کشور عرضه کنیم.
پایان پیام/
نظر شما