به گزارش خبرنگار پارلمانی شبستان، به گزارش خبرنگار پارلمانی شبستان، در آستانه سال جدید سرویس سیاسی خبرگزاری شبستان به بررسی و ارزیابی فعالیتهای مجلس شورای اسلامی در سال گذشته پرداخته است. مشروح اخبار مجلس در تابستان سال 1391 را می توانید در گزارش زیر بخوانید:
انتخابات هیئت رییسه نهم
بالاخره اعضای هیئت رئیسه مجلس نهم با ترکیبی مشابه مجلس هشتم انتخاب شدند؛ لاریجانی رئیس شد، ابوترابی فرد نائب رئیس اول و باهنر نائب رئیس دوم. انتخاب کمیسیونها و تقسیم سایر مسئولیتهای پارلمانی از دیگر رویدادهای آغازین مجلس نهم بود؛ انتخابات کمیسیونها هم به تبع انتخابات هیئت رئیسه در مجلس کمحاشیه نبود تا آنجا که برخی نمایندگان نسبت به اینکه نزدیکی به رئیس مجلس ملاک تعیین روسای کمیسیونها شده اعتراض داشتند. از دیگر حواشی موضوع کمیسیونهای مجلس کنارهگیری حدادعادل از کمیسیون فرهنگی و حضورش در کمیسیون آموزش و در عین حال داوطلب نشدنش برای ریاست هیچ یک از کمیسیونهای مجلس بود.
در ادامه روند شکل گیری مجلس نهم حسین مظفر نماینده مردم تهران به عنوان معاون نظارت و امیدوار رضایی نماینده دوره هشتم به عنوان معاون قانونگذاری مجلس منصوب شد تا دیگر این دو معاونت در دست نواب رئیس نباشد و در عین حال علی افراشته یار همیشگی لاریجانی در جایگاه معاونت اجرایی ابقا شد.
بررسی اعتبارنامه نمایندگان
در پی تذکر تعدادی از نمایندگان مبنی بر اینکه اعتراض به اعتبارنامه نمایندگان تهران هیچ مستندی ندارد و تنها به صورت گروهی و با هدف تلافی اعتراض به اعتبارنامه دو نماینده مطرح شده است و اساسا موضوعی برای بررسی وجود ندارد ، علی لاریجانی برای حل مشکل مهلت نیم ساعته به شعبه 6 داد تا گزارش بررسی های خود را از هفته گذشته تا آن روز ارائه کند. در نهایت و پس از این اعتراضات، ایرانپور، اعتراض خود را از اعتبارنامه منتخبین تهران به جز الیاس نادران و احمد توکلی نمایندگان تهران برداشت اما حامد قادر مرزی نماینده قروه به اعتبارنامه طبیب زاده و نجابت همچنان اعتراض کرد. علاوه بر این علاءالدین بروجردی، جواد کریمی قدوسی سید مهدی موسوی نژاد منتخب دشتستان، حبیب برومند منتخب پارس آباد، فتح الله حسینی منتخب قصر شیرین نیز افرادی بودند که اعتبارنامههایشان به دلیل اعتراض متقابل بلاتکلیف مانده بود. تا آنجا که نهایتا مجلس در یک جلسه محرمانه موضوع اعتبارنامهها را بررسی کرد؛ جلسهای که محتوای آن چندان هم محرمانه نبود و بخشهای زیادی از دلیل اعتراضها به صورت علنی نیز پخش شد که در نوع خود ساختار شکنی محسوب میشد. از جمله الیاس نادران در اعتراض به اعتبارنامه ایرانپور منتخب مردم مبارکه به پشت تریبون آمد و اظهار داشت: «آقای ایرانپور یک سارق بوده که دارای محکومیت کیفری است!»
بالاخره نمایندگان در 13 تیر ماه یعنی بیش از یک ماه بعد از تشکیل مجلس، با تائید اعتبارنامه احمد توکلی سکانس پایانی سریال طولانی اعتبارنامهها را به پایان رساندند.
دیدار با رهبر انقلاب
دیدار با رهبر معظم انقلاب نیز از دیگر رخدادهای مهم مجلس نهم در همان آغاز راه بود به ویژه آنکه ایشان مطالب صریحی را در این دیدار بیان فرمودند. مهمترین تاکید ایشان آن بود که: مجلس در عمل به وظایف مهم و اساسی خود، باید ضمن برخورداری از شاخص های یک مجلس زنده، پرتحرک و پرنشاط در ابعاد مختلف سیاسی، اخلاقی و مالی نیز، مجلسی سالم باشد.
از دیدگاه ایشان تدوین قوانین خوب و نظارت صحیح، حضور مفید و فعال در صحن علنی مجلس و کمیسیونها، حضور فعال در فضای سیاسی کشور و منطقه و جهان از مولفههای مجلس زنده است و در عین حال در تشریح ویژگی سلامت نیز مواردی از جمله سلامت مالی و اخلاقی، خود نظارتی، پرهیز از تعرض به آبروی دیگران را مطرح کردند و در عین حال از هیاهو و جنجال هنگام حرف زدن دیگر نمایندگان و یا مسئولان دولتی، انتقاد صریحی مطرح کرده و فرمودند: مجلس جای گفتگوی حکیمانه و خردمندانه است و این مسئله با هیاهو هنگام حرف زدن دیگران کاملاً منافات دارد و این عادت بسیار بد و حیرت انگیز باید در مجلس شورای اسلامی ریشه کن شود.
نشست های اقتصادی نمایندگان
نشست 5 ساعته نمایندگان با مردان اقتصادی دولت در اوایل مرداد ماه برای بررسی تاثیر تحریمها، مقابله با گرانی و چارهاندیشی برای شرایط اقتصادی کشور از دیگر رویدادهای خبرساز مجلس بود. رئیس مجلس پس از این نشست گفت: این جلسه نتایج مثبتی از لحاظ تعامل دولت و مجلس داشت. در این جلسه وزرای اقتصاد و دارایی، صنعت، معدن و تجارت، جهاد کشاورزی، نفت و همچنین رئیس کل بانک مرکزی و رئیس اتاق بازرگانی حضور یافتند و گزارشی از عملکرد دستگاههای خود در خصوص کنترل گرانی و تورم ارائه دادند. بنا بر اعلام نمایندگانی که پس از پایان این جلسه پنج ساعته با خبرنگاران گفتوگو کردند اصلاح بودجه 91، تشکیل کمیته مشترک برای تدوین بودجه 92، تعیین اولویتهای اقتصادی کشور، عدم آغاز پروژههای عمرانی جدید و هدایت اعتبارات به سوی حمایت از تولید داخلی از مهمترین پیشنهادات مطرح شده در این جلسه بود. به گفته نمایندگان در این نشست غیرعلنی وزیر نفت راهکارهایی برای مقابله با تحریمها ارایه داد؛ از جمله بر سرمایهگذاری در واحدهای صنعتی نفت تاکید کرد و سرمایهگذاری در حوزه نفت در شرایط فعلی را از ضروریترین اقدامات اعلام کرده است. رییس کل بانک مرکزی نیز درخصوص گرانیهای اخیر، قیمت ارز و مسایل بورس توضیحاتی را به نمایندگان ارایه داد. بر اساس توضیحات رییس کل بانک مرکزی ارز مسافرتی لغو شده و فقط برای سفر عتبات، حج عمره و حج تمتع آن هم به مقدار بسیار کم ارز در اختیار مسافران قرار میگیرد. وزیر اقتصاد نیز تحریمها را تنها یکی از مولفههای تاثیرگذار روی گرانیهای اخیر خواند و اعلام کرد که بودجه 1391 با توجه به شرایط جدید نیاز به بازبینی دارد. وزیر بازرگانی نیز در این جلسه درخصوص آخرین شرایط واردات و صادرات و وضعیت این وزارتخانه در جابهجایی ارز توضیحاتی را ارایه داد.
علاوه بر این نوسانات قیمت ارز در تابستان 91 به بهارستان هم سرایت کرد و نمایندگان در یک نشست پر حاشیه و متعاقب آن نشستی غیر علنی این موضوع را بررسی کردند و در عین حال از وزیر اقتصاد نیز در این زمینه سوال کردند اما شمسالدین حسینی اعلام کرد که موضوع به او مربوط نیست. حسینی در نشست دیگری که باز هم برای پاسخ به سوال به مجلس آمده بود، نمایندگان از توضیحات او قانع نشدند و به وی کارت زرد دادند.
پایان پیام/
نظر شما