خبرگزاری شبستان: خوشنویسی را میتوان شاخصترین هنر در پهنهٔ سرزمینهای اسلامی دانست و آن را به مثابهٔ زبان هنری مشترک برای تمامی مسلمانان به شمار آورد. هنر خوشنویسی همواره برای مسلمانان ارزش ویژه ای داشته؛ چرا که در بنیاد، آن را هنر تجسم کلام وحی میدانستند. آنها خط زیبا را نه تنها در نسخه پردازی قرآن، بلکه در بیشتر هنرها بهکار میبردند.
ضرورت نگارش قرآن کریم در زمان حیات پیامبر اسلام روشن بود، زیرا اعتماد بر حفظ قرآن در حافظهها نمیتوانست اطمینان خاطر در مورد صیانت قرآن را فراهم سازد. از این رو، پیامبر اسلام به جهت اهتمام خاصّ به قرآن برای نوشتن وحی، آنان را که نوشتن میدانستند برگزید تا با دقت به ثبت و ضبط آیات اقدام نمایند و هر وقت که آیهای نازل میشد و پیغمبر اسلام آنرا بر اصحاب فرو میخواند از صحابه کسانی که خط داشتند و کتابت میدانستند آیه را بر استخوان، چوب، برگ خرما و چیزهای معمول به زمان مینوشتند. از این رو به دلیل اهمیت خط در قرآن کریم توجه به هنر خوشنویسی و خطاطی در جامعه ما همواره از ارزش والا و معنوی برخوردار بوده و بسیاری از خوشنویسان زبده و کاربلد ایرانی توانسته اند قرآن را با خطی نیکو و قلمی خوش تحریر کنند.
محمد علی اکبریانی، هنرمند خراسانی ایرانی یکی از این خوشنویسانی است که در حوزه خوشنویسی قرآنی و جز آن افتخارات شایسته ای را کسب کرده است. یکی از این موفقیت ها شرکت در «سوگواره خامس آل عبا» است که در سال 91 با هدف بزرگداشت ایام عاشورا و آشنایی بیش از پیش علاقمندان و ارادتمندان امام سوم شیعیان با فرهنگ عاشورا، اهداف قیام آن حضرت و ترویج و تبیین سیره آن امام همام و به همت دبیرخانه کانون های فرهنگی و هنری مساجد استان زنجان اجرا شد. کسب رتبه نخست وی در مسابقات خوشنویسی این سوگواره از میان 23 اثر ارسال شده از سراسر کشور افتخاری نبود که به سادگی بتوان از کنار آن گذشت.
ترتیب گفت و گویی با اکبریانی را می دهیم؛ او که خود مدرس گرافیک در اداره آموزش و پرورش شهرستان بجنورد است از دوران کودکی خود می گوید؛ زمانی که خط نیکو و زیبایش از همان دوران ابتدایی و سال های نوجوانی توجه و تشویق بسیاری از اطرافیانش را برانگیخته بود. همین خوش نوشتن، خانواده وی را برآن داشت تا با ترغیب وی به شرکت در کلاس ها و دوره های خوشنویسی به این استعداد و پتانسیل بالا جهت درست و مناسبی دهند. او که دوران استادی را زیر نظر استاد خوشنویسی مجتبی سبزه تعلیم دیده است می گوید: خوشنویسی برای من همیشه الهام بخش ظرافت و زیبایی است؛ این هنر همیشه یکی از مظاهر هنرهای ظریف ملی در ایران محسوب می شده و از خلاق ترین هنرهایی است که در خدمت دین و اسلام قرار گرفت.
اکبریانی که علاقه وافرش به این هنر را در صدایش به صورتی مبرهن انعکاس می دهد می گوید که کلاس های دوره های ممتاز انجمن خوشنویسان ایران و دوره های مختلف کلاس های تحلیلی و تئوری را گذرانده است و تا کنون موفق به چاپ آثار مختلفی شده که یکی از آن ها کتاب «چکامه قلم» است. او در این باره توضیح می دهد: مجموعه «چکامه قلم» که در سال 1384 و در قطع وزیری در تهران به چاپ رسیده است یک راهنمای آموزشی است پیرامون هنر خوشنویسی و در آن سعی شده آموزش و اتصالات حروف در جملات با ترکیبات مختلف به خط نستعلیق شرح و توضیح داده شود.
موفقیت در مسابقه خامس آل عبای کانون های فرهنگی هنری مساجد در کنار مسابقات کشوری، مسابقات اساتید آموزش و پرورش و بسیاری از رقابت های استانی و کشوری از جمله افتخاراتی است که در این چند سال نصیب اکبریانی شده است. وی با اشاره به این که در سوگواره خامس آل عبا یکی از آثار قرآنی اش مورد استقبال فراوانی قرار گرفت گفت: هنرمندان خوشنویسی با الهام از مفاهیم و آیات ارزشمند قرآنی می توانند آثاری ماندگار را در عرصه خوشنویسی خلق کنند و می بینیم که بسیاری از آثار برجسته خوشنویسی انعکاس دهنده همین آیات و مفاهیم هستند.
کانون ها؛ بستر امن شکوفایی استعدادها
وی از جمله هنرمندان مسجدی است که در کانون فرهنگی هنری «مهرساد» مسجد صفایی بجنورد، حضور فعالی داشته و با وجود این که تنها دو سال از احداث این مسجد و کانون مجاورش می گذرد اما از افراد فعال و پر رنگ مسجد محسوب می شود.
اکبریانی کانون های فرهنگی هنری را مکانی امن معرفی می کند و می گوید: کانون های فرهنگی هنری مساجد اگر بتوانند با ایجاد محیط مناسب برای یک جوان و نوجوان، جایگاه واقعی و شایسته خود را پیدا کنند می توانند مرکز مهم و موثری برای آموزش و یادگیری باشند و مخاطبین بسیاری را در خود پرورش دهند.
او معتقد است: کانون های فرهنگی هنری مساجد در کنار مساجد واقعند و با توجه به این که مسجد از پایگاه های مهم معنوی و عبادی محسوب می شود اخلاقیات و مناسبات بسیاری در آن رعایت می شود؛ بنابراین محیط آموزشی و فرهنگی ای که بر مدار معنویت و اخلاق بچرخد و متاثر از مسجد باشد می تواند گام های بلندی را در راستای موفقیت و سرافرازی بردارد. پس چه بهتر که از این جاذبه مساجد استفاده شود تا ما حضور حداکثری قشرهای جوان در کانون ها را شاهد باشیم.
به روز شدن؛ شرط مهم موفقیت کانون ها
او سپس از برخی از نداشته های کانون های مساجد حرف می زند. می گوید که برخی از کانون ها چنان که شایسته یک محیط آموزشی و هنری است از امکانات لازم و به روز برخوردار نیستند. سیستماتیک شدن مهم ترین مساله ای است که اکبریانی بر روی آن تاکید دارد و می گوید: با توجه به این که عصر، عصر مدرنیته و دنیا در حال سوق به سوی جدیدترین تکنولوژی های روز است تمامی مراکز آموزشی برای جذب مخاطب باید در راستای تامین نیازها حرکت کنند؛ این امر در کانون ها نیز باید اجرا شود تا یک جوان بداند و مطمئن باشد با حضور در این مکان می تواند نیازها و احتیاجات روز خود اعم از نیاز به کامپیوتر، کتابخانه مجهز، سالن های ورزشی، کلاس های آموزشی و در کل امکانات مدرن را برآورده سازد.
پایان پیام/
نظر شما