حجت الاسلام رحیم لطیفی، عضو هیئت علمی جامعه المصطفی العالمیه در گفتگو با خبرنگار حوزه مهدویت خبرگزاری شبستان بااشاره به مفهوم شناسی انتظار با دو نوع رویکرد منفی و مثبت، گفت: برداشت منفی از انتظار ویرانگر است و انتظار را حالتی انفعالی، واکنش، نشستن و تماشاکردن معرفی می کند که همان انتظار عامیانه است که تنها در چشم به راه بودن، خلاصه می شود.
وی افزود: انتظار منفی مانند مادربزرگی است که فقط انتظار آمدن نوه اش از سربازی را می کشد و خودش نقشی در زود آمدن نوه اش ندارد. مانند ظاهر برخی از روایات که می گوید قبل از ظهور نباید دست به اقدام زد و تشکیل هرگونه حکومت و نهضت محکوم به شکست است و ظهور مانند قیامت است که هر وقت خدا صلاح بداند، آن را محقق می کند.
حجت الاسلام لطیفی گفت: اگر به ظلم و فساد بیشتر قبل از ظهور معتقد باشیم، انتظار منفی را وارد فضای منفی تری کرده ایم.
عضو هیئت علمی جامعه المصطفی العالمیه انتظار مثبت را پویا، کنشی و حرکتی دانست و بیان داشت: انتظار مثبت همان مکتب اعتراض است و بیزاری از حالت موجود و تلاش به حالت مطلوب را نشان می دهد، در مضمون بسیاری از روایات و آیات قرآن انتظار به معنای حرکت و پویایی است.
وی با بیان اینکه انسان ها در انتظار مثبت مستقیما در تعجیل ظهور نقش دارند، خاطرنشان کرد: در این انتظار، ظهور مهمترین تاثیر را در سرنوشت انسان دارد، فضای سخن خدا و امامان با انتظار مثبت سازگاری دارد و چطور است که پیامبر ما بالاترین اعمال را انتظار می داند و ما انتظار را ویرانگر و واکنش روانی بدانیم.
حجت الاسلام لطیفی به ابعاد انتظار اشاره کرد و کل آموزه ها، عقاید و باورهای دین اسلام را جامع دانست و اظهارداشت: همانطور که اسلام خصوصیات، ویژگی ها و جسم و روح انسان را تحت تاثیر قرار می دهد، آموزه و باور انتظار نیز دارای جامعیت است.
این استاد دانشگاه افزود: انتظار دنیاساز و آخرت ساز است و فواید جسمانی و فواید روحانی دارد. بنابراین آثار انتظار به تبع مفهوم و ابعاد انتظار نیز خصوصیاتی دارد، برای فهم آثار انتظار باید انسان منتظر را بشناسیم.
وی یکی از حالات عالی انسان منتظر را امید به آینده و خوش بینی به آینده دانست و بیان داشت: این درحالی است که امید به زندگی فاکتور مثبت تمدن است و انسان منتظر همیشه امیدوار است و حرکتش رو به جلو است، امید به آینده هم آثار دنیایی و هم رفاه دنیایی را به دنبال دارد.
حجت الاسلام لطیفی بااشاره به هدفمندی در زندگی به عنوان یکی دیگر از آثار انتظار، گفت: با توجه به اینکه یکی از مشکلات جامعه غربی افسردگی و به دنبال آن خودکشی است. انسان مسئول و منتظر منجی موعود، در زندگی هدف دارد و دورنمایی از زندگی برایش معلوم است.
عضو هیئت علمی جامعه المصطفی العالمیه تحرک و پویایی را از دیگر ویژگی های انسان منتظر دانست و تصریح کرد: وقتی انسان منتظر معتقد است که جهان روشن و در حرکت است. خود را در این حرکت سهیم می داند و تحرک و پویایی داشته و خود را مسئول می داند.
وی افزود: آبادانی و عمران جامعه و کشور یکی دیگر از آثار انتظار است، در این باور انسان منتظر همواره در عمران و آبادانی سرزمینی است که حکومتش منتظر امام عصر(ع) است و تلاش می کند.
حجت الاسلام لطیفی وجود رضایت درونی را از دیگر آثار انتظار برشمرد و بیان داشت: انسان چون مالک دنیا نیست و عبد و مخلوق است. گویی یک نوع بدهکاری در خود می بیند، انتظار یک رضایت درونی را برای انسان به همراه دارد و معتقد است هر لحظه می تواند به کاروان منتظران بپیوندد.
این کارشناس مسائل مهدویت خاطرنشان کرد: انسان منتظر خود را در حزب صالحان می بیند، همانطور که در زبور آمده و قرآن نیز به آن تاکید می کند. آینده جهان از آن عباد صالح است و حضرت مهدی(ع) نیز اباصالح، راهنما و امام صالحان جهان است، حزب صالح حزب منتظران مهدی است و انسان باید همواره خود را در حزب صالحان ببیند.
پایان پیام/
نظر شما