منیژه آرمین، نویسنده و پژوهشگر در مورد تفاوت رمان ایرانی و غربی به خبرنگار شبستان گفت: بین رمان ایرانی و غربی تقریبا تفاوتی وجود ندارد. به هر حال ویژگیهایی که در رمان غربی هست، در رمان ایرانی هم وجود دارد. بعد از مشروطه به غیر از داستان و حکایت، ادبیات غرب وارد کشور شد و رمان و داستان بدینترتیب در کشور شکل گرفت.
آرمین ساختار را نقطه مشترک رمان ایرانی و غربی دانست و افزود: ما ساختار رمان را از غرب گرفتیم، بنابراین رمان ایرانی و غربی از نظر ساختار یکی هستند و تفاوتی با هم ندارند.
وی وجه تمایز رمان ایرانی و غربی را محتوا نام برد و عنوان کرد: همانطور که بین دو نویسنده تفاوت وجود دارد و نویسنده ها یکی نیستند بین رمان ایرانی و غربی هم تفاوت هست. نویسندگان بر اساس دیدگاه، جهانبینی و تجربیات مختلف خود قلم میزنند و به همین دلیل آثار آنها با هم تفاوت دارد.
این نویسنده و پژوهشگر تفاوت را یکی از محسنات رمان ذکر کرد و گفت: یکی از بهترین ویژگیهای رمان تفاوت است. رمان ما با دیدگاههای مختلف نوشته میشود. برخلاف سایر گونههای ادبی همچون مقاله که یک چهارچوب خاصی دارند، رمان اجازه خیالپردازی فکری میدهد.
آرمین با اشاره به تفاوت رمانها در دورههای مختلف تاریخی، اظهار داشت: ادبیات غرب در قرن 19 با 20 و یا 21 یکی نیست بلکه بسیار متفاوت است. در ایران نیز چنین است. تاریخ داستاننویسی در ایران نشان میدهد که رمانهایی که در سال 1333 مورد پسند جامعه بوده، الان نیست زیرا علاقه مخاطبان در دورههای زمانی متفاوت است.
این نویسنده با بیان اینکه رمان طیف گستردهای دارد، تصریح کرد: رمان ممکن است به تمام موضوعات در یک ده کوچک بپردازد، یک رمان دیگر در کل جهان بگذارد و رمانی دیگر در شهر بزرگ و رمانی در یک دنیای خیالی خلاصه شود. بر این اساس گستردگی از ویژگیهای خوب و مثبت رمان تلقی میشود.
وی با اشاره به تأثیرگذاری حوادث دورهها بر محتوای رمانها خاطرنشان کرد: هر دورهای فضا و ویژگیهای خاص خود را داراست. در دورهای که جنگ رخ میدهد، ادبیات تحت تأثیر جنگ قرار میگیرد و در دورهای که انقلاب به وقوع میپیوندد ادبیات از انقلاب تأثیر میپذیرد. نویسندهای در برابر حوادث دوره خود مثل جنگ و انقلاب حالت مبارزهای میگیرد و این حالت رمان او را متأثر میکند و نویسنده دیگر تسلیم وقایع دوره خود میشود و همین روحیه تسلیمبودن در اثر خود اثر میگذارد.
این نویسنده و پژوهشگر یکی از مهمترین مزایای رمان را افزایش سرانه مطالعه دانست و افزود: خوبی رمان این است که مخاطبهای مختلف را جذب ادبیات و کتاب میکند.
وی در مورد جایگاه رمان ایرانی در کشورمان اظهار داشت: رمان ایرانی خوشبختانه از جایگاه خوبی در کشور برخوردار است. رمان در مقایسه با سایر نوشتارها جایگاه خوبی دارد و به همین دلیل باید بیشتر روی رمان کار شود و به آن توجه شود.
پایان پیام/
نظر شما