به گزارش خبرنگار سیاسی خبرگزاری شبستان، مطول شدن انتخاب استانداران تا کنون های متفاوتی را بر انگیخته است. چندی پیش آیت الله هاشمی رفسنجانی در دیدار اعضای شورای مرکزی خانه صنعت، معدن و تجارت ایران گفت "طولانی شدن زمان انتخاب استانداران و دیگر مدیران استانی و شهرستانی به صلاح دولت فعلی و مردم نیست"، برخی این مطالب را دخالت در کار دولت و تعیین تکلیف برای وزرا دانستند و شروع به ارائه تحلیل های گوناگون در فضای شانتاژ خبری کردند.
هرچند شاید این اظهارات به معنی نصیحتی پدرانه بود اما برخوردهای متناقض و متفاوت باعث شد تا وزیر کشور اعلام کند که تاخیری صورت نگرفته است. عبدالرضا رحمانی فضلی وزیر کشور گفت: ما یک مقایسه ای نسبت به تغییر استانداران با اوایل دولت ها قبل (دولت احمدی نژاد و دولت خاتمی) انجام داده ایم که در روند تغییرات استانداران، نسبت به دولت های گذشته ما هنوز عقب نیستیم.
رحمانی فضلی با بیان این که استانداران با دقت فراوان انتخاب می شوند، گفت: در دوره های گذشته استانهایی بودند که در طول چهار سال، پنج استاندار عوض کردند و متوسط عمر استانداران در برخی از استان ها کمتر از یک سال بوده که این عدم ثبات مدیریت آسیب رسان است و ما نیز با دقت مدیران شایسته را انتخاب می کنیم تا ثبات مدیریتی به وجود آید.
البته برخی نیز درصدد انتقاد بر تغییر استانداران برآمدند و گفتند که این همه تغییر نیاز نیست اما وزیر کشور تصریح کرد: توقع مردم، نمایندگان و گروه های سیاسی در استان ها از دولت این است که استانداران تغییر کنند چرا که نگاه و رویکرد دولت عوض شده و مردم هم دنبال تغییر هستند و این تغییر نیز باید در حوزه مدیریت کلان انجام شود اما در سایر مدیریت ها حتما از توانایی مدیران موجود استفاده خواهد شد.
این تاخیر در انتخاب برخی استانداران تا جایی پیش رفت که صدای مردم نیز درآمد. بسیاری براین باورند که نحوه گزینش استانداران؛ از حد اعتدال طلبی گذشته و به مرز وادادگی و انفعال رسیده است.
نیمی از استانداران سر کار
حسینعلی امیری، سخنگوی وزارت کشور درباره زمان به پایان رسیدن معرفی استانداران دولت یازدهم و تکمیل شدن پروسه معرفی استانداران اضافه کرد: همانطور که پیشتر اعلام کرده ایم امیدواریم تا نیمه اول آبان ماه کار معرفی استانداران در استانهای باقیمانده که شامل حدود نیمی از استانهای کشور می شود به پایان برسد.
قائم مقام وزیر کشور با بیان اینکه آنچه وزارت کشور در نظر دارد، ارائه برنامه آمایش سرزمینی استانها از سوی استانداران است، گفت: ارائه این برنامه شرایط را به گونه ای رقم خواهد زد که اقدامات استانداران و دولت با توجه به کارهای انجام شده قابل بررسی و ارزیابی باشد.
وی عنوان کرد: این اقدام محاسن زیادی برای استانها و به دنبال آن برای کشور خواهد داشت از جمله اینکه ما می دانیم هر استانی بر مبنای برنامه های ارائه شده به شاخص های مورد نظر رسیده و اقدامات لازم در آن استان صورت گرفته است یا خیر؟
مهمترین ملاکها برای استانداران: اعتدالگرایی مشورت با ائمه جمعه، فهم اقتصادی و بومی بودن؛
انتخاب استانداران کاری به خودی خود سخت است اما انتخاب استاندار اعتدال گرا آنقدر سخت است که هنوز 16استان کشور بی استاندار مانده اند.البته شاید این دقت های اضافه به خاطر این باشدکه مواردی که در دولت قبل انتخاب استانداران را به موضوعی ماهانه و سالانه تبدیل کرده بود. تنها در دولت دهم نزدیک به 100 تغییر در فهرست استانداری ها در طول چهارسال به ثبت رسید.
آن عزل و نصبها و جنجال آفرینیها، انتخاب استانداران از سوی دولت جدید را با فشارها زیادی از سوی جریانات سیاسی و استانی مواجه کرده و سنگینی کار را برای وزیر کشور جدید بیشتر کرده است اما رییس جمهور ایران ملاک هایی تعریف کرده است که طبق آن استانداران انتخاب شوند.
وزیر کشور دولت یازدهم در سخنانی در اولین کنفرانس مطبوعاتی اش به ویژگی استانداران دولت یازدهم اشاره کرد و گفت: «نگاه اقتصادی، سابقه مفید، قبول داشتن برنامههای دولت، پاکدست بودن، داشتن قدرت تعامل مهمترین خصوصیات استانداران منصوب من هستند.» رحمانی فضلی اما این را هم گفت که «در شرایط مساوی نیروهای بومی در اولویت هستند». امری که به نظر می رسد در تغییرات صورت گرفته تا به امروز تا حد زیادی مورد توجه قرار گرفته است و استانداران معرفی شده علاوه بر آنکه دارای سوابق اقتصادی هستند مورد تایید مجمع نمایندگان استانها و ائمه جمعه نیز قرار دارند. بومی بودن نیز در بسیاری از گزینههای معرفی شده رعایت شده است. در مواردی نیز گرچه استانداران تعیین شده بومی نبودهاند اما از سوی مجامع استانی به دلیل قرابتهای قومیتی یا سوابق کاری زیاد در آن استانها به عنوان گزینه بومی تلقی شدهاند.
تغیییر استانداران با تغییر استاندار پایتخت و استان مازندران رسما آغاز شد. تغییراتی که در هفتههای بعد ادامه پیدا کرد و براساس آخرین مصوبات هیات دولت در هفته جاری تاکنون تکلیف 15 استانداری کشور مشخص شده است.
مروری بر سوابق و بیوگرافی استانداران جدید دولت روحانی حکایت از آن دارد که استانداران استانهایی چون مازندران، ایلام، اصفهان، خراسان شمالی، فارس، آبادان و گلستان بومی هستند. استانداران استانهای کهکیلویه و بویراحمد، لرستان و خراسان جنوبی گرچه بومی نیستند اما گزینههای مورد تایید مجمع نمایندگان این استانها به دلیل قرابت زبانی و قومیتی بودهاند که از دیدگاه آنها مصداق بومی بودن محسوب شده است.
در این میان استاندار تهران گرچه گزینهای غیربومی محسوب میشود اما به عقیده تحلیلگران در انتخاب استانداری برای کلانشهر تهران نمیتوان ملاک صرف بومی بودن را در نظر گرفت و حساسیتها انتخاب فردی با سابقه تخصصی و کارشناسی را بیشتر ضروری مینماید.
تاکنون 15 استاندار معرفی شده اند که عبارتند از:
وجیهالله خدمتگزار استاندار خراسان جنوبی
عبدالحسین مقتدایی استاندار خوزستان
سیدمحمد احمدی استاندار فارس
محمدحسین مقیمی استاندار مرکزی
محمدرضا مروارید استاندار ایلام
حسین صادقلو استاندار گلستان
محمد وکیلی استاندار سمنان
ربیع فلاح جلودار استاندار مازندران
سیدحسین هاشمی استاندار تهران
علیاکبر پرویزی استاندار خراسانشمالی
جمشید انصاری استاندار زنجان
سیدطاهر طاهری استاندار البرز
رسول زرگرپور استاندار اصفهان
هوشنگ بازوندی استاندار لرستان
سیدموسی خادمی استاندار کهگیلویه و بویراحمد
گفتنی است؛ استاندارانی که در این دولت معرفی می شوند 2 ماه فرصت دارند که بررسی های و ارزیابی های لازم را در خصوص شرایط استان تحت مدیریتشان انجام داده و سپس برنامه های خود را برای پیشرفت و توسعه استان ارائه کنند.
پایان پیام/
نظر شما