خبرگزاری شبستان: امروزه یکی از نیازهای بشر در جوامع غربی سکولار معنویت و بحران فقدان این مهم است که سردمداران این نظام های سلطه سعی دارند مردم این کشورهارا با ادیان نوساخته و یا با تفکرات جنبش های نوپدید معنوی سرگرم کنند، در این راستا مسلمانان با یک همدلی و همکاری با استفاده از شبکه های اجتماعی و رسانه ای می توانند مردم دیگر کشورها را با آیین ناب اسلام آشنا کنند. برای بررسی مفهوم جهانی شدن و نوع نگاه سردمداران این پدیده به دین گفتگویی رابا حجت الاسلام والمسلمین سجاد کریمیان، معاون دفتر نهاد نمایندگی رهبری در دانشگاه هنر تهران انجام داده ایم، که متن آن از نظرتان می گذرد:
جهانی شدن به چه حوزه هایی از زندگی انسان ها وارد می شود؟
فرآیند جهانی شدن یک پدیده غیرقابل اجتناب است که چه بخواهیم و نخواهیم درگیر آنیم فرآیندی متنوع و در همه جنبه های فرهنگی، اقتصادی، ورزشی و نظامی است و همه پدیده ها تحت تاثیر آن تغییر می کند. نظام های سرمایه داری و امپریالیستی شاید بیشترین سود را با تفکرشان از این فرآیند و تبدیل کردن دنیا به دهکده جهانی خواهند برد. این فرآیندی است که شاید در قرن 21 بیشترین تاثیرگذاری را در زندگی مردم داشته باشد.
جهانی به فرهنگ از چه منظری می نگرد؟
آنچه در جهانی سازی در تفکرات غربی ها و استعمارگران در زیرمجموعه بحث های فرهنگی مطرح است چند مشخصه کلی دارد که اگر قرار باشد زمینه های مختلف مناسبات اجتماعی و فرهنگی را بررسی کنیم سبک زندگی، اخلاق در خانواده، ادبیات و هنر را می توانیم زیرمجموعه بحث فرهنگی ببریم، در اینجاست که جهانی شدن پیامدهایی را با خود به همراه دارد: 1- جدایی بین فرهنگ ملی و دینی 2- محو کردن سنت های ملی و مذهبی به این معنا که آسیب زدن به سنن و نوع زندگی جاافتاده در بین قومیت های یک کشور است 3- الگو پردازی نامناسب و الگوسازی نامناسب 4- برتری دادن شئونات مادی فرهنگ ها.
جهانی سازی برای پیشرفت و نفوذ خود از چه ابزارهایی استفاده می کند؟
عنصر مهم و تاثیرگذار برای این تغییرات نیز رسانه ها هستند، رسانه این تغییرات را در ذهن و افکار مخاطبان ایجاد می کند. خاصیت رسانه نزدیک کردن انسان ها به همدیگر است و بیشتر به این معنا که تفکرات ذهنی و روحیات آنها را به هم نزدیک می کند و طبق تعریفی که در زیرمجموعه بحث جهانی سازی وجود دارد می توانند از ابزارهای دیگری هم استفاده کنند، ما در عصر ارتباطات قرار داریم که در آن مهمترین تاثیر از آن رسانه ها است. دهکده جهانی که تعبیری از مارشال مک لوهان است در در کل دنیا تعمیم داده شد.
آیا نمونه ای از تولید فیلم در راستای این جریان دارید؟
فیلم هایی درباره جهانی سازی تهیه می کنند در این سال ها بیشتر دیده می شود فیلم هایی که با محوریت یک منجی غربی و هدایت همه انسانها توسط آن شخص مطرح می شود و او نژادی آنگلاساکسون دارد.
نمونه معروف آن فیلم 2012 است نظام و ساختاری که مدیریت جهان را بر محوریت تفکرات آمریکایی می داند و این تفکرات است که می تواند دنیا را نجات دهد و این دسته تفکرات در خیلی از فیلم های شبیه به فیلم 2012 با ظرافت قابل تشخیص است و اگر فیلم های این دهه را بنگرید متوجه وجود یک نخ تسبیح و حلقه مشترک در اینها می شوید.
نقطه مشترک اینها نیز این موضوع است که دنیا با محور تفکرات غربی آمریکایی قابل نجات و هدایت است از مرد عنکبوتی و بت من گرفته تا فیلم های دیگر.
از طرف دیگر هم این تهدیدی که در موضوع جهانی سازی برای کشور ما علی رغم داشتن هویت ایرانی و اسلامی وجود دارد را باید تبدیل به یک فرصت کنیم و از این بستر استفاده کنیم برای تعمیق باورهای اسلامی و آیین و اندیشه هایمان را به کل دنیا نفوذ دهیم، همان طور که شبکه های اجتماعی روزانه زندگی خیلی از جوانان را تهدید می کند و ما هم از این شبکه ها با تمهیدات رسانه ای که خودمان می اندیشیم، می توانیم استفاده کنیم.
هویت اسلامی حلقه مفقوده ساختار فکری نظام سکولار غرب است که بسیاری از مردم تشنه آن هستند و معنویت یک عنصر گمشده است و هم اکنون مدیریت فکری و فرهنگی سکولار را درگیر کرده، این نظام معنویت را با تفکرات شرقی و بودیسم جایگرین کرده و در تلاش است این معنویت های نوظهور را جایگرین افکار خود کند؛ اما نمی خواهد اسلام در این راستا هیچ نقشی داشته باشد زیرا می دانند مکتب معنوی، سیاسی و کاربردی در تصمیم گیری های کلان است و ما می توانیم این جای خالی را با ابزارهای رسانه ای که داریم پر کنیم.
از این رو، باید متفکرین و مدیران فرهنگ اسلامی با یک اتحاد کامل و فارغ از شیعه و سنی همه مسلمانان دست به دست هم دهند و در عرصه های رسانه ای حضور فعال داشته باشند تا بتوانند این جای خالی را برای مردم در آن نظام فکری پر کنند.
این بستری است که می توانیم استفاده کنیم و متدینین و مسلمانان باید با همدلی و همسویی و فراگیری زبان های عربی و انگلیسی به عنوان یکی از ابزارهای مهم در طول این فرآیند مدیریت و عمومی شود.
پایان پیام/
نظر شما