خبرگزاری شبستان – فارس: ایرانی ها از آداب و رسوم خاصی در برخی مواقع سال برخوردارند، یکی از این آداب جمع شدن خانواده و فامیل در شب های یلداست، شب یلدا یا شب چله یکی از جشن های کهن ایرانی است؛ در واژه یلدا ریشه سریانی دارد و بهمعنای ولادت و تولد گفته شده؛ این جشن، طی شدن بلندترین شب سال در نیمکره شمالی گرامی داشته میشود که به زمان بین غروب آفتاب آخرین روز پاییز تا طلوع آفتاب نخستین روز زمستان گفته میشود.
انار و هندوانه جزو مهم ترین ملزومات شب یلدا هستند، همچنین آجیل شب یلدا نیز در ایران طرفدار بسیاری دارد؛ بسیاری از مردم شام این شب را با سبزی پلو با ماهی سرو می کنند.
سفره مردم شیراز در این شب همچون سفره نوروز رنگین است؛ مرکبات، هندوانه، خرما و رنگینک سرو می شود؛ بساط شعر همیشه در خانه های فارسی ها و به ویژه شیرازی ها برپاشد و بازار حافظ و سعدی خوانی گرم؛ البته خواندن حافظ رسم کلی چله نشینان بوده است.
سعدی علیه الرحمه در خصوص شب یلدا می گوید:
باد آسایش، گیتی نزند بر دل ریش // صبح صادق ندمد تا شب یلدا نرود
همچنین حافظ شیرازی نیز می گوید:
صحبت حکام، ظلمت شب یلداست // نور ز خورشید خواه، بو که بر آید
که این اشعار زینت بخش سفره های رنگین یلدای شیرازی هاست، البته رنگین بودن سفره ها به چه قیمت؛ بازارهای خرید که از چند شب پیش تا کنون پذیرای خریداران است، نوسانات قیمتی زیادی داشته است به گونه ای که به گفته مهندس صدرالله احمدی، مدیر جهاد کشاورزی شهرستان خنج استان فارس هندوانه شب یلدا روی دست کشاورزان خنج فارس باد کرده است.
وی با اشاره به اینکه امسال یک هزار هکتار از ارضی این شهرستان به کشت هندوانه اختصاص داده شده که کار برداشت این محصول رو به اتمام است، می گوید: هندوانه فارس در مزرعه یک هزار ریال و در بازار هفت هزار ریال به فروش می رسد.
این در حالی است که قیمت هندوانه در شیراز تا هشت هزار ریال نیز رسید، احمدی اضافه می کند: سردی بازار خرید محصولات جالیزی پائیزه، شیرینی هندوانه را بر کام کشاورزان تلخ کرده است.
این مقام مسئول می گوید: امروز کشاورزان حاضرند بهترین هندوانه را هر کیلو یک هزار ریال به بازار فروش عرضه کنند و با توجه به نبود بازار عرضه و تقاضا، پیش بینی می شود افزون بر 10 میلیارد ریال خسارت به کشاورزان وارد شود.
مهندس صمد رنجبری، رئیس اداره تنظیم بازار جهادکشاورزی فارس نیز با اشاره به اینکه در هشت ماهه اول سال جاری ،بیش از 58 هزارتن هنداونه و خربزه استان فارس به خارج از کشور صادرشده است، می گوید: ارزش صادراتی آن بالغ بر 14 میلیون دلار است.
پایان پیام/
نظر شما