به گزارش خبرگزاری شبستان از مشهد، حسین رضی، عضو هیئت علمی دانشگاه امام صادق(ع) و مدیر پیشین شبکه العالم عصر امروز(7 دی) در دومین همایش وقف رسانه، موضوع وقف را یکی از موضوعات جدی روز دانست و اظهار کرد: در موضوع وقف و رسانه چندنگاه کلی وجود دارد که اولین آن ها نگاهی ابزاری به رسانه است.
وی با اشاره به اینکه نگاه ابزاری به رسانه منفی و نامناسب نیست، گفت: همانطور که رسانه به عنوان یک پدیده در خدمت تمام نیازهای روز بشر قرار دارد می تواند از این ابزار در جهت اهداف فرهنگی نیز استفاده کرد.
رضی با بیان اینکه با نگاه ابزاری به رسانه می توان در جهت توسعه و تقویت فرهنگ وقف گام برداشت، افزود: در حوزه رسانه ممکن است نتوان به مردم گفت که چگونه فکر کنند اما می توان به آنان آموخت که درباره چه چیزهایی فکر کنند و آنچه اولویت در جامعه است را به مردم گوشزد کرد.
وی اشاره ای به بحث تشویق به وقف داشت و بیان کرد: با استفاده ابزاری از رسانه می توان در کنار پرداختن به نقش و کارکرد وقف در جامعه به آثار اخروی آن ها نیز اشاراتی داشت.
مدیر پیشین شبکه العالم ادامه داد: وقف آثار اجتماعی، فرهنگی، سیاسی و اقتصادی بسیاری دارد که متاسفانه حوزه رسانه به آثار فرهنگی و اجتماعی آن کمتر پرداخته است.
وی با بیان اینکه در بحث موقوفات بیشتر به کارکردهای اقتصادی آن ها توجه می شود و می توان از همین حوزه نیز امکانی را قرار داد که عواید و منافع بیشتری برای عموم مردم داشته باشد، گفت: باید اثربخشی موقوفات به سمت حوزه های اجتماعی و فرهنگی سوق پیدا کند به عنوان مثال موقوفاتی در تهران وجود دارد که می توان به آن ها نگاه اجتماعی و فرهنگی داشت اما امروزه عواید آن ها مصرف نمی شود مگر آن که عواید آن ها تجمیع و در کنار هم قرار گیرد.
وی یکی از کارکردهای رسانه را کارکرد نظارتی آن ها به مسئله وقف دانست و تصریح کرد: رسانه ها با نظارت بر بحث چگونگی وضعیت موقوفات و مباحث مرتبط با آن می توانند در اثربخشی موقوفات و چگونگی عملکرد آن ها تاثیرگذار باشند و موارد را مورد نقد و بررسی قرار دهند.
رضی همچنین اشاره ای به استفاده از رسانه در جهت دهی وقف و موقوفات داشت و خاطر نشان کرد: رسانه می تواند نسبت به افکار عمومی جامعه جهت دهی داشته باشد که در بحث وقف نیز می تواند با نشان دادن آثار اجتماعی وقف جهت دهی مناسبی در این حوزه داشته باشد.
عضو هیئت علمی دانشگاه امام صادق(ع) از لزوم تطبیق موضوعات وقفی با شرایط امروز سخن گفت و افزود: به عنوان مثال در حوزه تبلیغ دین در دوره های مختلف این حوزه مصادیق مختلفی پیدا می کند که بدون شک افزایش اثربخشی نیت واقفان بوده است و در این زمینه رسانه و متولی امور وقفیات با بازتعریف وقف واقفان آن ها را در حوزه های جدید تطبیق دهد.
وی با اشاره به اینکه همیشه از رسانه در حوزه وقف استفاده شده است اما می توان از وقف برای رسانه نیز بهره برد و تصریح کرد: امروز در شرایطی هستیم که بحث انتشار اوراق مشارکتی وقف در جامعه مطرح است و می توان این سرمایه های کوچک را در کنار هم قرار داد و به صورت موقوفه بزرگ خدمت بزرگتری را انجام داد که رسانه ها در ترویج این موضوع می توانند بسیار موثر باشند.
رضی با بیان اینکه با توجه به شرایط کشور در منطقه و جهان از جمله اثربخش ترین کارها در حوزه وقف پرداختن به تولید محتوا فعالیت های رسانه ای در این مقوله است که متاسفانه کمتر به آن پرداخته شده است، افزود: با ورود وقف و مشارکت های مردمی در حوزه رسانه ها که امروزه متاسفانه این حوزه در انحصار دولت درآمده است می توان مشکلات محتوایی و مالی حوزه رسانه را برطرف نمود.
وی در همین زمینه تاکید کرد: تاسیس رسانه ای وقفی نظیر رسانه ای مکتوب و یا مجازی با کنارهم قرار دادن سرمایه های کوچک می تواند بیش از هر چیز فرهنگ وقف را در جامعه ترویج و گسترش دهد.
مدیر پیشین شبکه العالم خاطر نشان کرد: می توان از ظرفیت تعاون و مشارکت در حوزه وقف، رسانه ای بین المللی با نگاه فرهنگی پدید آورد چرا که در خصوص شبکه بیداری شنیداری در عرصه بین المللی اقداماتی بیشماری انجام شود.
پایان پیام/
نظر شما