به گزارش خبرگزاری شبستان از گیلان، بسیاری از ما مسئولیتهای زیادی در زندگی داریم که باعث میشود خودمراقبتی را فراموش کنیم، خودمراقبتی یکی از جنبههای مهم مدیریت استرس است که برای آن نیازمند به یک برنامه جامع در ارتباط با چگونگی رفتار ما با بدن، ذهن و روح و روانمان هستیم.
خودآگاهی نخستین گام برای برنامه ریزی به منظور خودمراقبتی است و باید در مورد آنچه که هستیم، آنچه که میخواهیم باشیم و دلایلمان برای سلامتی در زندگی دیدگاه روشنی داشته باشیم. طراحی یک برنامه خودمراقبتی نیازمند توجه به همه عناصر زندگی است.
خود مراقبتی جسمی، روانی و عاطفی، اجتماعی و معنوی از جمله برنامههای جامع است که هرانسانی باید به این برنامه روزمره درزندگی توجه کند. توجه به ساعت کار، استراحت و محیط پیرامون، انجام فعالیتهای ورزشی و توجه به تغذیه از جمله خود مراقبتی جسمی است مثلا غذایی که میخوریم بر انرژی ما، خلق و خوی ما و حتی الگوهای خواب ما تاثیر میگذارد.
طراحی برنامه خودمراقبتی فردی کار مهمی است و در این مرحله اهداف خودمراقبتی و استراتژیهای تحقق آنها تعیین میشود، در این رابطه گفتگویی اختصاصی با دکتر آتوسا رهبر، کارشناس مسئول آموزش سلامت معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی گیلان انجام دادیم.
50 در صد ایرانیها هنگام بیماری به پزشک مراجعه نمی کنند
دکتر آتوسا رهبر کارشناس مسئول آموزش سلامت معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی گیلان در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری شبستان اظهار کرد: هفته سلامت امسال با موضوع توجه به بیماریهای غیرواگیر با رویکرد خودمراقبتی برای ترویج سبک زندگی سالم دراستان اجرا میشود.
وی با بیان اینکه امروزه زندگی شهرنشینی و پرتراکم رواج پیدا کرده است افزود: همگان باید درحفظ و نگهداری خود کوشا باشند، درحال حاضر بیماری قلب وعروق بالاترین مرگ و میر را بعد از بیماریهای سرطان و حوادث به خود اختصاص داده است.
رهبر با بیان اینکه استفاده ازشیوه زندگی سالم یکی از مهمترین مقولههای سلامتی است، اظهار کرد: 65 تا 85 درصد سلامتی انسان بستگی به کارهای روزمره داشته و ربطی به پزشک ندارد.
وی ادامه داد: تغذیه، پیاده روی، ورزش، خطرات مصرف دخانیات، وزن و مصرف کم نمک، استفاده نکردن از انواع فست فودها، توجه به عوامل استرس زا و ... از جمله عواملی هستند که در سلامتی یا عدم سلامتی افراد موثرند.
این مقام مسئول تصریح کرد: همه افراد باید حداقل 5 روز در هفته به مدت 30 دقیقه فعالیت بدنی داشته تا از سلامتی جسمی و روحی خوبی برخوردار باشند.
دکتر رهبر با بیان اینکه خودمراقبتی از مهمترین عواملی است که افراد باید به آن توجه کنند که متاسفانه برخی افراد آن را با خود درمانی اشتباه میگیرند، اظهار کرد: خود مراقبتی یعنی اینکه افراد از نظر مواد غذایی، ورزش، روحی و روانی مواظب خود باشند و با توجه به اینکه درعصر انفجار اطلاعات هستیم از طریق اینترنت وسایتهای معتبر میتوان اطلاعات پزشکی در زمینه سلامتی را تهیه کرد.
وی ادامه داد: موفقیت در اجرای برنامه خودمراقبتی تابع تعهد واقعی ما نسبت به اجرای آن است و چنین تعهدی تنها زمانی ممکن است که تشخیص دهیم این برنامه برای رفاه و تندرستی ما لازم است و ارزش وجودی خودمان و نیازهایمان را باورداشته باشیم.
کارشناس مسئول آموزش سلامت معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی گیلان به میزان مراجعه ایرانیها در هنگام بروز بیماری به پزشک اشاره کرد و افزود: براساس تحقیقات انجام شده، متاسفانه 50 درصد ایرانیها هنگام بیماری به پزشک مراجعه نمیکنند واز روش خود درمانی استفاده میکنند یعنی خود به داروخانهها مراجعه کرده و براساس تشخیص خود به مصرف انواع آنتی بیوتیکها و قرصهای مسکن میپردازند.
وی اضافه کرد: این امر نه تنها مشکل بیمار را حل نمیکند بلکه بیماری او بعد از مدتی مشخص شده و مشکل را چند برابر میکند که این باعث ایجاد هزینههای برای بیمار و دولت میشود، در واقع خود درمانی قدم گذاشتن در اتاق بدون چراغ است.
رهبردر پایان تصریح کرد: با خودمراقبتی و پیشگیری از بیماریها میتوان 50 درصد از هزینهها جلوگیری کرد.
گفتنی است، 1 تا 7 اردیبهشت هفته سلامت نام گذاری شده است.
پایان پیام /
نظر شما