اخلاق اجتماعی را هم در کنار عبادت های فردی جدی بگیریم

خبرگزاری شبستان: یک محقق حوزوی با تاکید بر لزوم توجه به عبادت های عام در کنار عبادت های خاص گفت: از نظر اسلام عبادتی، عبادت کامل است که آثار فردی و اجتماعی در کنار هم لحاظ شود.

حجت الاسلام ابوالفضل ساجدی،‌ محقق و پژ‍وهشگر حوزوی و عضو هیئت علمی موسسه امام خمینی (ره) در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری شبستان در قم گفت: سبک زندگی اسلامی یعنی انسان ظاهر و باطنش یکی است و اهل تقلب و دورویی نیست و بین درون و برون او فاصله ای وجود ندارد.


وی با تاکید بر لزوم توجه به این بعد از سبک زندگی اسلامی تصریح کرد: اگر جامعه را به این سمت هدایت کنیم در ادامه باعث می شود تا مردم اخلاقیات و عبادیات را در کنار هم ببینند.


عضو هیئت علمی موسسه امام خمینی (ره) افزود: امروز در جامعه ما عده ای از مردم هستند که فقط عبادت شخصی را برجسته می کنند ولی اخلاق اجتماعی خود را نادیده می گیرند و این در حالی است که از نظر اسلام عبادتی عبادت کامل است که آثار فردی و اجتماعی در کنار هم لحاظ شود.


تقویت پیوند میان عبادت خاص و عبادت عام برای عمل به سبک زدگی اسلامی یک ضرورت مهم
وی گفت: مثلا مسلمان نمی تواند، نماز بخواند ولی به خانواده بی توجه باشد و یا جایی که باید گذشت کرد این اصل را رعایت نکند، اگر بخواهیم به سبک زندگی اسلامی عمل کنیم باید عبادت عام و عبادت خاص در کنار هم رعایت شده و پیوند میان آنها تقویت شود.


حجت الاسلام ساجدی با اشاره به معنای این دو نوع عبادت خاطرنشان کرد: عبادت خاص همان نماز و روزه و دعاست و عبادت عام نیز یعنی هر کاری که در راه خدا انجام می شود ولی این موضوع هنوز در جامعه ما به خوبی جا نیفتاده است.


وی افزود: باید عبادت به معنای عام را در جامعه گسترش داد و مردم را بیشتر با این موضوع آشنا کرد یعنی برداشت عمومی این نباشد که عبادت تنها در نماز و روزه خلاصه می شود نه، بلکه انسان در تمام ساحت های زندگی و از جمله در مقوله اخلاق اجتماعی در حال عبادت به معنای عام می باشد و این مسئله باید در تمامی لحظات در باور ما رسوخ کند.


وی گفت: گرچه همانگونه که عرض شد، بسیاری از مردم به این مسئله توجه ندارند حتی نمی دانند که خلاف این جریان هم عمل کردن فعلی ناثواب و به معنای حرکت در مسیر شیطان است یعنی وقتی در جامعه و در ساحت های مختلف خوب به وظیفه مان عمل نکرده و مطابق با روش اسلام عمل نمی کنیم به نوعی دچار گناه شده ایم.


این محقق دینی تصریح کرد: البته از نظر اسلام اخلاق اجتماعی در صورتی ارزشمند است که بخاطر خداوند و در مسیر کسب رضایت باریتعالی باشد یعنی مثلا اگر بنده پولی را به نیازمندی می بخشم در همین جهت باشد و نه مثلا برای رضایت خودم یا دیگر مقاصد.


وی افزود: در چنین بذل و بخشش هایی به علت در مسیر خدا نبودن بار معنوی لازم هم بر حرکت صورت گرفته بار نمی شود.


حجت الاسلام ساجدی با تاکید بر لزوم پیوند میان ظاهر و باطن انسان در اعمال مختلف گفت: ما باید عبادت عام و اخلاق اجتماعی را در در کنار عبادت خاصه قرار دهیم و هر دو را تقویت کنیم.


نزدیکی درجه انسانی به درجه الهی در گرو پیوند تمام رفتارهای اجتماعی با پروردگار است
وی افزود: ما باید هر آنچه که در رفتار اجتماعی انجام می دهیم را حتما به خداوند پیوند دهیم چرا که در غیر اینصورت درجه انسانی به درجه الهی نزدیک نمی شود و این یک اصل مهم در سبک زندگی اسلامی است.


وی در خصوص اخلاق اجتماعی اسلامی ادامه داد: پیوند میان اخلاق اجتماعی و عبادیات دو گام اساسی برای جریان یافتن سبک زندگی اسلامی در جامعه می باشد ولی متاسفانه هنوز فرهنگ جامعه در این خصوص به حد نیاز تقویت نشده و این برای مردم پررنگ نشده که آنچنان که اگر کسی ترک نماز کرد، گناه کرده اگر کم فروشی کند هم گناه کرده است.


عضو هیئت علمی موسسه امام خمینی (ره) تصریح کرد: البته این موضوع ریشه تاریخی دارد و چون اسلام در جامعه ما فقط منحصر به عبادت های خاص می باشد و در عبادت های عام این فهم به درستی حاصل نشده، شاهد این وضعیت هستیم.


با فرهنگ سازی باید عبادت به معنای عام را در جامعه بگسترانیم
وی در ادامه با اشاره به راهکارهای پیش رو در این خصوص گفت: ما به یک فرهنگ سازی جدی در این خصوص برای گسترش عبادت به معنای عام در جامعه نیاز داریم.
 

حجت الاسلام ساجدی تصریح کرد: این وظیفه حوزه ها و آموزش و پرورش در کنار تمام مراکز تبلیغ دینی همچون مساجد، حسینیه ها و فرهنگ سراهاست تا به عموم مردم آموزش دهند که دین و عبادت را تنها به نماز و روزه محدود نکنند.


وی ادامه داد: البته رسانه ها در این خصوص نقش پررنگی دارند و باید با برنامه های مناسب و پرمحتوا به کانون اطلاع رسانی برای مردم تبدیل شوند.


وی در ادامه با اشاره به پیش زمینه های لازم برای رسیدن به این هدف خاطرنشان کرد: البته ما برای رسیدن به این امر به یک تمرکز ویژه نیاز داریمچرا که این مسئله یعنی توجه به عبادت به معنای عام در طول سال ها مورد فراموشی گسترده بوده است.
 

ترک عبادت های عام همان ترک نماز و روزه و عبادت شیطان است
این پژوهشگر علوم دینی افزود: دست اندرکاران این موضوع باید در طول یک یا دو سال این موضوع را در جامعه جابیندازند تا بتدریج عبادت های عام در فرهنگ دینی مردم احساس شود و تک تک افراد بدانند که اگر به وظیفه اجتماعی عمل کنند در واقع عبادت کرده اند و اگر خطایی در این خصوص باشد به مانند ترک روزه و نماز مرتکب گناه شده و بجای خدا شیطان را عبادت کرده اند.


با حسن استفاده از ظرفیت های هنری، کتاب ها و مخصوصا رمان ها عبادت های عام را به مردم آموزش دهیم
وی تصریح کرد: ما در این خصوص حقیقتا نیاز داریم که انواع رسانه ها با همکاری یکدیگر مردم ذائقه مردم را با شیرینی عبادت های عام آشنا کنند و در این مورد می توان از ظرفیت های موجود در کارهای هنری، فیلم و تئاتر و همچنین کتاب مخصوصا رمان هایی مرتبط با این موضوع مخصوصا در جهت گرایش جوانان به روش توصیه شده اسلامی برای زندگی استفاده کرد.


پایان پیام/
 

کد خبر 371672

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha