به گزارش خبرگزاری شبستان از قم، آیت الله شیخ جعفر سبحانی بعد از ظهر امروز(21تیر) در سلسله مباحث تفسیر قرآن کریم "سوره زمر"، در تفسیر آیه دهم این سوره ، اظهارداشت: خالق متعال در این سوره در 5 آیه پی در پی به نبی اکرم(ص) می فرماید: "قل"، این 5 بار پشت سر هم چه معنایی دارد؟ یعنی خداوند می خواهد بگوید هرچه هست من گفته ام، این در پاسخ به کسانی است که می گفتند آیات قرآن را خود نبی اکرم(ص) آورده، اما خداوند می خواهد تاکید کند لفظ و معنا هردو از جانب اوست.
وی بیان داشت: در آن زمان که قرآن را می نوشتند خط عربی به کمال نرسیده بود، کسانی که قرآن را کتابت می کردند گاهی در برخی موارد معدود، بعضی از حروف را نوشته و گاهی نمی نوشتند، این مربوط به کمال قرآن نیست، اینجا مسئله خط است و تغییری در معنا و خوانش ایجاد نمی کند.
آیت الله سبحانی با اشاره به « یَا عِبَادِ الَّذِینَ آمَنُوا» خاطرنشان کرد: بنا بر روایتی از امیرالمومنین(ع) عبودیت انسان افتخار است، بنابراین وقتی آیات قرآن ما را به بندگان خطاب می کند، لفظ بندگان تکریم است.
نتیجه تقوا باز داشتن از گناه است / تقوا معنی ایجابی دارد
وی عنوان داشت: «اتَّقُوا رَبَّکُمْ» وقی ِ به زرهی می گویند که قهرمانان روی لباسشان می پوشیدند تا شمشیر دشمن اثر نکند، تقوا معنی سلبی نداشته و معنی ایجابی دارد، باید در مقابل معاصی یک زره و روپوشی داشته باشیم که ما را از گناه باز دارد، باز داشتن از گناه نتیجه تقواست.
آیت الله سبحانی تصریح کرد: خداوند در آیه دهم سوره زمر خطاب به بندگان می فرماید:"بندگان من که مومن هستید و تقوا دارید بدانید هر عمل نیکی در این جهان انجام دهید فراموش نمی شود" یعنی خداوند هرگز عمل انسان را فراموش نمی کند گاهی جزایش در دنیا، گاهی در آخرت و گاهی در هر دو جهان است.
مفسر قرآن کریم افزود: خداوند در این آیه می فرماید در مراکز کفر و شرک و ظلم زندگی نکنید، جایی زندگی نکنید که غرق در گناه باشید، پستی و خواری را نپذیرید و هجرت کنید، زمین خدا وسیع است؛ این یعنی هرجایی که نمی توانید وظایف و تکالیف الهی خود را انجام دهید باید ترک کنید و هجرت کنید.
_سوال می شود احکام قطب چیست؟ :چه کسی به شما گفته در قطب زندگی کنید؟
وی یادآور شد: گاهی در مورد احکام روزه در قطب از ما سوال می شود، چه کسی به شما گفته در قطب زندگی کنید؟ ، اگر در قطب زندگی کردید باید به احکام عمل کنید، در غیر این صورت در ماه مبارک رمضان و برای انجام اعمال و تکالیف باید آنجا را ترک کرد و به جایی هجرت کرد که مانعی در انجام وظایف الهی وجود نداشته باشد.
مهاجرت برای مسلمانی که نمی تواند در سرزمین خود به وظایف الهی عمل کند واجب است
آیت الله سبحانی ابراز داشت: حضرات ابراهیم، لوط و موسی(ع) هم مهاجرت کردند چون در جایی که بودند نتوانستند انجام وظیفه کنند، پیامبر اکرم(ص) نیز از مکه به مدینه مهاجرت کرد، این مسئله یک مسئله عمومی است که انبیاء اگر در یک منطقه نتوانستند انجام وظیفه کنند آن منطقه را ترک کردند، ما هم اگر در محیطی زندگی می کنیم که نمی توانیم فرزندان خود را تربیت کنیم باید مهاجرت کنیم.
وی اظهار داشت: این یک فریضه است، مسلمانی که در یک سرزمین یخ بندان زندگی می کند و نمی تواند وضو بگیرد یا تیمم کند باید آن سرزمین را ترک کند، کسی هم که این کار را بکند اجرش با خداوند معتال است.
آیت الله سبحانی بیان داشت: آیه 10 سوره زمر یک آیه عادی نیست، این آیه برای کسانی که جهت تبلیغ دین و عمل به وظیه الهی خود مهاجرت می کنند؛ بهترین نوید است و خداوند اجر آن ها را می دهد.
مرجع تقلید جهان تشیّع گفت: خداوند در بخش پایانی آیه دهم سوره زمر می فرماید خداوند پاداش و اجر صابران را تمام و کمال می دهد، خداوند می داند آدمی که وطن را برای رضای خدا و عمل به تکلیف الهی ترک می کند نیاز به صبر دارد، در همین راستا می فرماید کسانی که در برابر مشکلات این مهاجرت صبوری می کنند، خداوند پاداش صبر آن ها را می دهد.
ایمان بدون صبر مانند انسان بدون سر است
وی خاطرنشان کرد: در روایات آمده ایمان بدون صبر مانند انسان بدون سر است، روز گرفتن، نماز در 5 نوبت، جهاد و همه تکالیف الهی صبر می خواهد، در واقع زیر بنای همه اعمال صبر و استقامت است.
مرزبانان موصل صبر و تقوا نداشتند که کشور را تقدیم داعش کردند
آیت الله سبحانی تاکید کرد: آدم مرزبان بدون استقامت نمی تواند مرزبان باشد، این که داعش وارد موصل شد مرزبانان شان سالم نبودند، تقوا نداشتند، صبر نداشتند، در غیر این صورت کشور را تقدیم داعش نمی کردند.
مفسر قرآن کریم در تفسیر آیه «قُلْ إِنِّی أُمِرْتُ أَنْ أَعْبُدَ اللَّهَ مُخْلِصًا لَّهُ الدِّینَ»(11زمر)، اظهارداشت: در این آیه که با آیه اول این سوره هم مرتبط است، نبی اکرم(ص) از وظایف و مسئولیت خطیر خود سخن می گوید.
وی تصریح کرد: در آیه یازدهم سوره زمر خداوند می فرماید" بگو من مامورم(به من فرمان داده شده) خداوند را بپرستم در حالی که دینم را برای او خالص و بدون شائبه کفر و شرک گردانیده ام" منظور این آیه این است که کفار از این که حضرت محمد مصطفی(ص) دعوت خود را ترک یا با شرک آن ها سازگاری کند مایوس شوند.
آیت الله سبحانی افزود: آیه 11 سوره زمر تاکید می کند که نبی اکرم(ص) وظیفه انتقال قرآن کریم و آموزه های مکتب الهی را به عهده داشته و آیات قرآن فقط و فقط کلام الهی و آسمانی است.
وی خاطرنشان کرد: یکی از دلایلی که موجب شد مردم در زمان حضرت محمد(ص) به اسلام گرایش پیدا کنند، یکی بودن حرف و عمل نبی خدا بود، امام خمینی(ره) همواره می گفتند: "اگر بزرگان و علمای دین به گفته خود عمل نکنند نمی توانند دانش خود را به مردم انتقال دهند و به هدف خود برسند".
آیت الله سبحانی یادآور شد: آیه 11 سوره زمر نکته ای دیگری هم دارد و این است که خطاب خداوند به نبی اکرم(ص) در آیات، صرفا جهت این نیست که ایشان مامور باشد دعوت خدا را به مردم برساند و خودش هیچ وظیفه دیگری نداشته باشد، یعنی پیامبر(ص) هم مامور است مانند افراد دیگر خداوند را عبادت نموده و دین خود را برای او خالص کند؛ همچنین پیامبر(ص) مامور است قبل از انسان های دیگر در برابر اوامر الهی تسلیم باشد.
وی همچنین ضمن تبریک به مناسبت میلاد امام مجتبی(ع) ابراز داشت: ایشان کریم اهل بیت(ع) بودند و در برخورد با کودکان نیز بسیار کریمانه برخورد می کردند.
پایان پیام/
نظر شما