به گزارش خبرگزاری شبستان،تاکنون درباره اهداف آمریکا در عراق و اینکه به دنبال بازگشت مجدد به عراق به بهانه های مختلف است مطالب زیادی نوشته شده است.درباره موضع آمریکا در قبال داعش تحلیلگران دو دیدگاه دارند؛نخست آن دسته از کسانی هستند که معتقدند آمریکا به دنبال نابودی داعش است اما بیش از این کاری از دست آن بر نمی آید و دسته دوم کسانی هستند که بر این باورند که آمریکا به دنبال نابودی داعش نیست بلکه دنبال مهار داعش است.
از دیدگاه دسته دوم آمریکا نمی خواهد که داعش نابود شود بلکه از آن بهره گیری می کند تا به اهداف خود در منطقه برسد.درواقع داعش اهرم و ابزار کاخ سفید برای تحقق منافع این کشور است. برخی رفتارهای همپیمانان آمریکا در منطقه را در همین راستا معرفی می کند یعنی عدم اقدام ترکیه علیه داعش و رفتارهای سعودی، قطر و اردن و دیگر کشورها در همین راستا تعریف می شود.
اما از دیدگاه برخی دیگر از تحلیلگران، سعودی ها و اردنی ها نگرانی خود را از داعش پنهان نمی کنند و این از پیشنهادی که سعودی ها و اردنی به عراقی ها داده اند معلوم می شود .
منابع آگاه از پیشنهاد ریاض و امان به بغداد برای در اختیار قرار دادن جنگنده های فانتوم پرده برداشته اند.
شبکه المنار در گزارشی بیان می کند: پشت پرده دیدارهای هیئت عراقی در عربستان و اردن که اخیرا رخ داد چیست؟عراقی ها مواضع روشنی از عبدالله بن عبدالعزیز پادشاه سعودی و عبدالله دوم شاه اردن شنیدند که در واقع دغدغه های خود عراقی ها بود و همه بر ضرورت مقابله با تروریسم تاکید کردند. در عربستان سعودی همانند اردن از گسترش تروریسمی که بستر و پایگاه در این کشور دارد و فروپاشی سریع حکومت های آن دو، نگرانی وجود دارد.
در 12 نوامبر گذشته فواد معصوم رئیس جمهوری عراق و هیئت همراه وی به ریاض رفتند تا اولین دیدار در این سطح میان دو کشور شکل بگیرد و این پس از قطع روابط میان دو کشور در دو دهه قبل بود.در روز دوم فواد معصوم با پادشاه سعودی در کاخ وی در ریاض دیدار و گفتگو کرد و فضای گفتگوها بسیار مثبت بود و ابراهیم الجعفری وزیر خارجه عراق در این دیدار حاضر و ناظر بود.
منابع آگاه از روند گفتگوها از دیدگاه ملک عبدالله درباره دستاوردهای نیروهای امنیتی عراقی و پیشنهاد وی به فواد معصوم برای تحویل فانتوم برای بکارگیری آن در جنگ علیه داعش پرده برداشتند.
مشابه این پیشنهاد از سوی عبدالله دوم در امان در تاریخ 26 اکتبر گذشته به حیدر العبادی نخست وزیر عراق داده شد و عبدالله دوم خطاب به العبادی بیان کرد: ما می توانیم جنگنده فانتوم به شما برای مقابله با داعش بدهیم و پس از پایان جنگ آن را بازگردانیم.پیشنهادهای سعودی ها و اردنی ها از سوی عراقی ها به آمریکایی ها منتقل می شود اما با استقبال واشنگتن روبرو نمی شود.
پادشاه اردن از ویدئویی که در آن جوان اردنی گذرنامه ای را پاره می کند و پادشاه را تهدید به بریدن سرش می کند هراسی ندارد بلکه از شکنندگی کشورش پس از بحران سوریه آگاه شده است. پادشاه اردن به خوبی می داند که گروهک تکفیری توان گسترش در اردن را دارد زیرا بستر لازم برای گروه های افراطی و تکفیری زمانی که داعشی ها به مرزهای اردن و سوریه منتقل شوند، وجود دارد. در نقشه ای که در ماه ژوئن گذشته از سوی داعش منتشر شد اردن در کنار عراق و سوریه، لبنان، فلسطین و کویت به عنوان سرزمین های وابسته به دولت اسلامی و عراق وجود دارد.
اما در عربستان نگرانی از گسترش داعش با تهدیداتی که در نوار صوتی اخیر منسوب به ابوبکر البغدادی سرکرده داعش علیه سعودی ها شد افزایش یافت.البغدادی وعده گسترش نفوذ داعش به عربستان سعودی،یمن، مصر ولیبی را داد و خواستار خروج علیه ال سعود و کشتن آنها شد.عربستان به خوبی میزان خطر تکفر داعشی را می داند و می داند که امکان سرنگونی حکومت آن به دست داعش ممکن است نه با زور گروهک داعش بلکه با فضا و بستر آماده شده ای که در طول چند دهه در عربستان در حمایت از افراط به وجود آمده است.
تفکر داعشی از بطن مکتب وهابی به وجود آمده است که با درآمدهای نفتی تقویت شده است.سعودی ها و دیگران تلاش کردند که این وحشی را بزرگ کنند تا از آن علیه دشمنان استفاده کنند اما این وحشی قصد بلعیدن خود آنها را دارد.عربستان از خطری که در کمین آن است آگاه است و گزارش های اطلاعاتی را بسیار جدی می گیرد و این گزارش ها نشان می دهد که عربستان شرایط ماه های قبل را ندارد.
نگرانی های اردن و سعودی ها قابل فهم است اما موضوعی که مشخص نیست موضع آمریکایی ها در قبال پیشنهادهای سعودی ها و اردنی آنهم در شرایطی است که آمریکا کشورهای منطقه و غیر منطقه ای را برای با ادعای مبارزه با داعش جمع کرده است سئوالی که در اینجا مطرح می شود این است که آمریکا در سوریه و عراق به دنبال چیست؟ آیا خواهان نابودی داعش است یا مهار آن؟
عراقی ها با توان نظامی و گردانهای خود مناطق کشورشان را از دست داعش خارج می کنند و معادلات استراتژیک جدیدی را ترسیم می کنند اما حملات ائتلاف بین المللی تاکنون منجر به آزادی هیچ منطقه ای نشده و این با وجود ائتلاف بین المللی است.حملات ائتلاف بین المللی فقط در راستای منافع آمریکاست.
با وجود تلاش رسانه ای گسترده برای اینکه وانمود شود آمریکا علیه تروریسم می جنگد اما واشنگتن هیچ موضعی در قبال حامیان مالی این گروه های تروریستی اتخاذ نکرده است در زمانی که اتهاماتی همراه با شواهد علیه ترکیه در حمایت از داعش وجود دارد آمریکایی ها با ترک ها دیدار می کنند و آنها را همپیمان می نامند.دولت آمریکا تاکنون به عراق که به بهانه آن ائتلاف به راه انداخته است جنگنده های اف16 نداده است.
مجددا این سئوال مطرح می شود که آمریکا در جنگ علیه داعش به دنبال چیست؟بر اساس داده ها می توان گفت که به نفع آمریکا نیست که بر داعش غلبه کند.آمریکایی ها خواستار ادامه داعش برای بهانه داشتن برای بازگشت مجدد به منطقه هستند اما خطوط قرمز نباید زیر پا گذاشته شود و این همان خطوطی است که منافع آمریکا آن را مشخص می کند.
نظر شما