به گزارش خبرگزاری شبستان به نقل از روابط عمومي ستاد مبارزه با مواد مخدر، دكتر عبدالرضا رحمانيفضلي ،وزیر کشور در افتتاحيه پنجاه و هشتمين نشست سالانه كميسيون مواد مخدر سازمان ملل متحد گفت: اين نشست ضمن آنکه فرصتی فراهم میآورد تا موانع و چالشهای عدم توفیق در پیشگیری از تولید و مصرف مواد مخدر در مناطق مختلف جهان مرور شود، در عین حال نتایج حاصله از آن میتواند نقشه راهی برای فعالیتهای آینده جهت مقابله با معضل جهانی مواد مخدر باشد.
وي افزود: اگرچه كشورها در اجراي استراتژي متوازن، كنترل قاچاق مواد مخدر، مقابله با پولشوئي و ارتقاء همكاريهاي منطقهاي و بينالمللي، پيشگيري از اعتياد و نیز درمان و بازتواني معتادان پيشرفتهاي قابل توجهای به تناسب موقعيت و شرايط اقتصادي و اجتماعي خود داشتهاند. ليكن اهداف بيانيه سياسي بطور كامل تحقق نيافته است و متاسفانه پيشرفتهای حاصله در امر مقابله با مواد مخدر بطور يكنواخت در تمامي نقاط جهان حاصل نشده است.
وزير كشور ادامه داد: هنوز كشت و توليد مواد افيوني با سرعت بيشتري ادامه دارد، در برخي مناطق با تثبيت يا توقف نرخ مصرف مواد افيوني، مواد صنعتي جايگزين آن شده است. علاوه بر این داروهایي که تحت كنترل كنوانسيونهاي سازمان ملل نيستند، بهعنوان پيشساز وارد چرخه توليد غير قانوني شدهاند. همچنین همزمان با گسترش ارتباطات الكترونيكي، توليد و مصرف تسهيل و فاصله مبدا و مقصد براي انتقال پولهاي ناشي از مواد غير قانوني كوتاهتر شده است. به همين دلايل تلاش بی وقفه کشورها در تقويت كنترل مرزهاي مشترك، تامين زیرساختهای مبادله اطلاعات منطقهاي و گسترش همکاریهای بینالمللی، در توقف جريان قاچاق كم اثر و كماكان خسارات ناشي از سوداگري مرگ بطور روز افزوني سلامت و توسعه پايدار كشورها را تهديد ميكند.
رحمانيفضلي در ادامه به موانع و چالشهاي موجود در مسیر كنترل مساله جهاني مواد مخدر اشاره و بيان كرد: عدم تحقق اصل مسئوليت مشترك در اجراي برنامههاي توسعهاي با اولويت معاش جايگزين در مناطق تحت كشت و توليد عمده مواد افيوني و نیز در امر مساعدت فني و تجهيزاتي به کشورهای مبداء و ترانزیت، برخورد گزينشي و سياسي با معضل جهانی مواد مخدر و نیز وارد كردن موضوعات غیر مرتبط در مباحث مربوط به این معضل فقر و توسعه نیافتگی و پایین بودن سطح آگاهی جوامع نسبت به این معضل جهانی از جمله اين موانع است.
وي افزود: شایسته است كنوانسيونهاي سه گانه بينالمللي كه اساس و شالوده اصلي نظام بينالمللي در كنترل مواد مخدر را تشكيل ميدهند، بیش از پیش بهعنوان مبناي حركتهاي آتي در مقابله با مساله جهاني مواد مخدر مورد حمايت قرار گرفته و جزء تعهدات غير قابل اجتناب كشورها محسوب شود. همچنین بيانيه سياسي و برنامه اقدام سال 2009 بهعنوان اسناد مورد توافق کشورها میتوانند مبناي بسیاری از فعالیتهای دو جانبه و چندجانبه قرار بگیرد و نباید اجازه داد اين ظرفيت تحتالشعاع مباحث و موضوعات گذرا قرار گرفته و مقابله جهاني را از مسير خود منحرف كند.
وزير كشور اظهار داشت: جمهوري اسلامي ايران در چارچوب بيانيه سياسي و برنامه اقدام آن تاکید دارد که در نشست ويژه مجمع عمومي در سال 2016 ميزگردهایي بهطور جداگانه در سه حوزه كاهش تقاضا، كاهش عرضه و مقابله با پولشوئي و ارتقاء همكاريهاي منطقهاي و بينالمللي برگزار شود.
رحمانيفضلي با تاكيد بر مقابله موثر با معضل جهانی مواد مخدر گفت: معيشت جايگزين در مناطق عمده كشت و توليد مواد مخدر - با حمايت جامعه جهاني – بايد در اولويتهاي برنامههاي جهاني مد نظر قرار گيرد. کشورها جهت جلوگیری از درآمدهاي نامشروع حاصل از قاچاق مواد مخدر به سيستمهاي مالي بينالمللي همكاري مستمري داشته باشند. همچنين انتقال تجارب در زمينه كاهش تقاضا بهعنوان یکی از محورهاي اصلي در همكاريهاي دوجانبه، چند جانبه و منطقهاي و بينالمللي مورد توجه قرار گيرد.
وي بر لزوم حمایتهای بیشتر جامعه جهانی جهت تقویت مكانيسمهاي همكاري منطقهاي در زمينه مديريت كنترل مرزي و تبادل اطلاعات عملياتي از جمله ابتكار سه جانبه، ضرورت طراحی ساز و کار برای ارتباطات منسجم و هماهنگ بهمنظور مبادله بهموقع اطلاعات ميان نهادهاي انتظامي و امنيتي كشورها و نهادهاي بينالمللي جهت عمليات مقابلهاي از جمله كنترل دليوري ضرورت تامين تجهيزات پيش رفته متناسب با حجم و گستردگي جريان قاچاق براي افغانستان و كشورهاي مجاور آن از جمله دستگاههايx-ray و رادار و.. براي استحكام مرزها و كنترل بيشتر مسير دريائي بهعنوان مصداق بارز اصل مسئولیت مشترک و ارتقاء همکاریهای اطلاعاتی از سطح اولیه مبادلات اطلاعات راجع به مشخصان مجرمین به وسیعتری نظیر مبادله پیشینه جنایی افراد و توقیف اموال قاچاقچیان بهمنظور مقابله موثر با معضل جهانی مواد مخدر تاكيد كرد.
رحمانيفضلي در پايان اظهار اميدواري كرد كه بروندادهاي اين نشست در نيل به اهداف توافق شده در بيانيه سياسي سال 2009 و برنامه اقدام آن و نیز در برگزاري موفق نشست ويژه مجمع عمومي در سال 2016 با عنوان معضل جهاني مواد مخدر در چارچوب كنوانسيونهاي سه گانه سازمان ملل نقش بسزائي داشته باشد.
پایان پیام/
نظر شما