رتبه بندی کیفیت مواد غذایی و رستوران‌های استان یزد/ هزینه ۱۱ میلیاردی بیمه سلامت روستاهای یزد

خبرگزاری شبستان: هفته سلامت فرصت مناسبی برای ارائه الگوهای سلامت در کشور است که دانشگاه علوم پزشکی در استان یزد نیز با اقدامات متعدد از جمله رتبه بندی کیفیت مواد غذایی و رستوران‌ها در استان گام موثری در سلامت مردم برمی دارد.

به گزارش خبرگزاری شبستان از یزد، سلامتی بزرگ‌ترین نعمتی است که در اختیار بشر قرار دارد، زیرا بدون آن بهره بردن از سایر نعمت‌ها امکان پذیر نیست. سلامت انسان همانند سایر نعمات خداوندی با تلاش وکوشش در اختیار شخص قرار می‌گیرد و کسی که بخواهد جسمی سالم و روحی شاداب داشته باشد باید با برنامه ریزی مشخص، پیروی از قواعد سلامت و پی گیری همه جانبه به این هدف خود نائل شود. 

هفته سلامت فرصت مغتنمی است تا با بیان اهمیت و جایگاه بسیار مهم و سهم آن در تحقق توسعه پایدار، بر مشارکت مردم و همراهی مجموعه نهادهای حاکمیتی و اجرایی تاکید شود. از طرفی این هفته فرصتی است تا با بازنگری و نگاه مجدد به توانمندی‌ها، دستاورد‌ها و انتظارات موجود برای پاسخگویی منطقی و شایسته به مردم، بازتوانی مضاعف و درقالب برنامه منسجم و کلان همراه با سایر دستگاه‌ها ی مسئول در مسیر تحقق سلامت مردم گام برداریم. 

در این راستا هفته سلامت یکم تا هفتم اردیبهشت ماه امسال با عنوان «دولت و ملت؛ همدلی و همزبانی برای ارتقای عادلانه سلامت» و شعار «ایمنی غذا، از مزرعه تا سفره» برگزار می‌شود که هر روز ان نیز بر اساس شاخص‌های سلامتی نامگذاری شده است. 

استان یزد نیز همچون سراسر کشور اقدام به برگزاری برنامه‌های این هفته خواهد کرد که مسئولین مربوطه در دانشگاه علوم پزشکی یزد در این برنامه‌ها نقش بسزایی دارند. 

محمدرضا میرجلیلی، رئیس دانشگاه علوم پزشکی یزد روز گذشته در نشستی به همین مناسبت گفت: یکی از مهم‌ترین بخش بررسی شعار سال «دولت، ملت همدلی و همزبانی»، فعالیت در زمینه سلامت مردم است؛ زیرا تا زمانی که این بخش کار خود را به خوبی انجام ندهد، این امر تحقق پذیر نخواهد شد. 
 
وی افزود: مهم‌ترین هدف ما در امسال در حوزه دارو و غذا شامل نظارت از غذا و دارو از زمان تولید تا هنگام مصرف می‌باشد و در این راستا نیز در حوزه بهداشت شعار و هدف ما نظارت بهتر بر بهداشت محیط است که امسال نیز برای تحقق این اهداف برنامه ریزی کرده‌ایم. 
 
میرجلیلی تصریح کرد: امسال ما کار‌شناسان و مراکز درمانی خود را از حاشیه شهر‌ها مستقر کرده‌ایم تا بتوانیم در حاشیه شهر نیز به مردم خدمات رسانی کنیم و در حوزه درمان نیز طرح تحول سلامت را با نظارت‌های کامل‌تر ادامه خواهیم داد تا مردم در این حوزه احساس امنیت بیشتری داشته باشند. 
 
وی گفت: نقد برنامه تحول سلامت و نیازهای این بخش از جمله فعالیت‌های ما در این زمینه است تا بتوانیم نقص‌های موجود را کاسته و نقاط قوت را نیز تقویت کنیم. 

علی دهقان، معاون درمان دانشگاه علوم پزشکی یزد خاطرنشان کرد: ۲۱۱ هزار بیمار در اورژانس‌ها خدمات‌رسانی شدند و ۱۲۶ هزار بیمار نیز در طول یک‌سال گذشته در بیمارستان‌ها بستری شدند و در مجموع ۳۳۸ هزار نفر در استان یزد از خدمات بیمه سلامت بهره‌مند شدند که از این تعداد افراد باید ۹ میلیارد تومان از جیب خود برای هزینه‌های درمانی صرف می‌کردند که این رقم در قالب بیمه سلامت توسط دولت پرداخت شد. 
 
دهقان تصریح کرد: در مجموع ۶۲۶ هزار نفر از خدمات ارتقای ویزیت استفاده کردند و ۳۲۸ پزشک متخصص و فوق‌ تخصص این خدمت را به بیماران ارائه دادند. 

محمدمصدق، معاون غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد نیز ضمن گرامیداشت این هفته گفت: ما به منظور سلامت مواد غذایی قرار است که مواد غذایی را برچسب‌گذاری کنیم به نحوی که با این برچسب‌ها از طریق رنگ‌های سبز و نارنجی و قرمز از کیفیت محصولات مواد غذایی آشنا خواهیم شد. 
 
مصدق با بیان اینکه مردم باید برای تهیه مواد غذایی، امکان انتخاب داشته باشند، خاطر نشان کرد: همه تلاش ما این است که مردم ما بیشتر مراقب سلامت خود باشند. 

محمدحسن لطفی، معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی یزد نیز در این راستا گفت: یکی از بحث‌های عدالت در سلامت شامل ارائه خدمات در مناطق محروم شهر‌ها بود که در این راستا بحث پزشک خانواده نیز مطرح شد و ما نیز موفق شدیم تا در همه مراکز روستایی پزشک قرار دهیم. 
 
وی افزود: ما ۱۱۰ میلیارد ريال در امر بیمه سلامت روستای هزینه کردیم و در تکمیل دارو، تامین مکمل‌ها و هزینه‌های پرسنل را در سال گذشته ارائه کردیم و در این راستا نیز تکمیل بهورز‌ها و افتتاح رسمی خدمات شهر‌ها، ایجاد پایگاه‌های سلامت در شهرستان‌ها را با هزینه یک و نیم میلیارد تومان انجام دادیم. 

معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی یزد ادامه داد: در رتبه بندی مراکز خدمات رسانی غذایی و بخصوص گروه غذایی، ما برنامه‌ای خواهیم داشت که در این رتبه بندی از مجموع ۸۲ مرکز ارائه خدمات و رستوران‌ها، ۲۱ مرکز دارای سه سیب و دارای کیفیت هستند و ۱۵ واحد نیز دارای ۲ سیب و چهار واحد نیز یک سیب هستند که تعداد سیب‌ها نشان دهنده ارائه خدمات است و مردم نیز از این طریق می‌توانند کیفیت این مراکز را بشناسند.

پایان پیام/

کد خبر 452440

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha