به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان از گیلان، چشم و همچشمی یکی از معضلات اجتماعی و فرهنگی جامعه است که متاسفانه در خانوادهها در حال افزایش است. چشم داشتن به داشتههای دیگران یکی از خطراتی است که سلامت روان جامعه را تهدید میکند.
اگر کسی به این ورطه رفتار ناشایست گرایش یابد که هر چه دیگران دارند بهترش را داشته باشد دست به اعمالی خواهد زد که عاقبتش تباه شدن است.
رقابت غیر سازنده میان افراد جامعه، عامل مهمی در ایجاد چشم و هم چشمی است از این رو باید متولیان امر با آموزش رقابت درست و ایجاد بینش سازنده، رقابتهای نادرست را به رفاقتهای سازنده مبدل کنند و جامعه را از آثار زیانبار چشم و همچشمی و مصرف گرایی نجات دهند.
در این راستا گفتگوی ویژهای با حجت الاسلام کمال تجدد، امام جمعه بخش سنگر شهرستان رشت و کارشناس دینی و مذهبی صورت گرفته که میخوانیم:
حجت الاسلام کمال تجدد، امام جمعه بخش سنگر شهرستان رشت با اشاره به دلایل چشم و همچشمی در جامعه اظهار کرد: رقابتدر جامعه باعث رشد خواهد شد ولی اگر این رقابت کنترل نشود و در جهت منفی گرایش یابد به حسادت و چشم و همچشمی مبدل خواهد شد.
وی با بیان اینکه چشم و همچشمی زمینه افزایش کارهای ناپسند را در جامعه فراهم خواهد کرد گفت: اسراف در عروسیها، مهمانیها، تجمل گرایی و غیره از جمله آفتهای چشم و هم چشمی در خانوادهها است.
امام جمعه بخش سنگر به آمار بالای چشم و هم چشمی در بانوان اشاره و اذعان کرد: گرایش به انواع مد لباس و تجمل گرایی در منزل زنان از مردان بیشتر است و این خود باعث ناهنجاریهای خواهد شد چرا که اگر همسر نتواند انتظارت خانواده را جوابگو باشد برای تامین آن ممکن است پول حرام را وارد محیط صمیمی و گرم خانوادهاش کند.
حجت الاسلام تجدد به داستان حضرت یوسف و برادرانش پرداخت و تصریح کرد: حضرت یوسف( علیه السلام ) مورد لطف و محبت بیکران پدرش قرار داشت و برادرانش چشم دیدن این همه محبت پدر به یوسف(علیهم السلام) را نداشتند و تصمیم به قتل برادر خود گرفتند و او را در چاهی در بیابان انداختند تا جای یوسف را گرفته و خود مورد لطف و محبت پدر قرار گیرند.
چشم و هم چشمی از نگاه قرآن
امام جمعه بخش سنگر شهرستان رشت به چشم و همچشمی از منظر آیات و احادیث اشاره و خاطرنشان کرد: فردی که دچار چشم و هم چشمی است به دلیل احساس حقارتی كه دارد (فجر، آیه 61)، میخواهد در انجام كار یا زمینهای از دیگران بهتر باشد و سعی میكند به نوعی سرپوشی بر این احساس بگذارد، به همین خاطر خود را توانمندتر و بهتر از آنچه كه هست، قلمداد میكند. (اعراف، آیه 21 و سوره ص، آیه 67) در حالی كه انسان باید به دنبال تامین نیازهای طبیعی خود باشد و در حد طبیعی هم برای تامین آنها تلاش كند و كمال مطلق را در این ابزارها و روشها بجوید.
وی با تاکید بر اینکه اگر چشم و همچشمی کنترل نشود آفت دین خواهد شد، افزود: اگر میخواهیم جامعه سالم داشته باشیم باید چشم و همچشمیها در جامعه کنترل شود در غیر اینصورت به دین و دنیای انسان ضربه وارد خواهد کرد.
حجت الاسلام تجدد با بیان اینکه چشم و هم چشمی در معنویات برای جامعه بسیار مطلوب خواهد بود گفت: ولی متاسفانه چشم و همچشمی در جهت منفی در اجتماع کاربرد دارد.
امام جمعه بخش سنگر به غبطه اشاره و اذعان کرد: غبطه یعنی خدای به او نعمت عطا کردهای به من هم که کمبود دارم عطا کن، اگر حسادتها به غبطه تبدیل شود موجبات پیشرفت جامعه و افراد را فراهم خواهد کرد.
وی با اشاره به اینکه نخستین قتل بخاطر چشم و هم چشمی اتفاق افتاده است گفت: هابیل و قابیل دو برادر بودند که قابیل به دلیل اینکه نذرش را خداوند اجابت نکرده بود به هابیل که نذرش اجابت شده بود، حسادت کرد و برادرش رابه قتل رسانید.
تاثر چشم و هم چشمی در سبک زندگی
حجت الاسلام تجدد با تاکید بر اینکه چشم و همچشمی، مصرف را در جامعه افزایش خواهد داد، تصریح کرد: با افزایش چشم و همچشمی جامعه مصرف گرا خواهیم داشت و تولید در جامعه رو به کاهش خواهد رفت.
وی اذعان کرد: اگر افراد چشم و همچشمی را کنترل کرده و در معنویات معطوف شود به غبطه تبدیل خواهد شد و انسان را به اوج پیشرفت خواهد رساند.
امام جمعه بخش سنگر افزود: تحریمها باعث می شود که تولید افزایش یابد ولی اگر چشم و همچشمی رواج یابد از تولید کاسته میشود.
این کارشناس دینی و مذهبی خاطرنشان کرد: وقتی چشم و هم چشمی در جامعه افزایش یابد، جامعه مصرف گرا و به بیگانگان محتاج خواهد شد و نمیتواند استقال خود را حفظ کند.
چگونه چشم و هم چشمی را کنار بگذاریم
حجت الاسلام تجدد اذعان کرد: رقابت در وجهههای مثبت اجتماعی و فرهنگی زمینه ارتقاء افراد را فراهم خواهد کرد باید افراد مواظب باشند که این رقابتها تبدیل به حسادت نشود چرا که چشم و هم چشمی دینا و آخرت افراد را تباه میکند.
وی گفت: افراد در کنار هم و با همدلی و هم زبانی میتوانند موجب پیشرفت خود و جامعه شوند و بسیاری از مشکلات خانوادگی جامعه که برگرفته از این حسادتها و چشم و همچشمیها مرتفع خواهد شد.
پایان پیام /
نظر شما